Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

"Svatý boj" se zprvu zdá být jen dalším z tématické řady, ale není jím, díky několika odlišnostem - nezabývá se ani tak extrémistickým násilím, provázeným provoláváním hesel, jako se zamýšlí nad podstatou budované nenávisti, nad tolerancí "naučenou z televize", nad lidskou touhou po racionalitě a nespoutanosti ducha, nad revoltou proti Bohu i tradicím... Hlavní hrdina není demonstrativním figurantem ukázky z vymývání mozků (od toho jsou tam jiní, nácci, co nevědí, kdo byl Eichmann, to hovoří za vše), ale silnou, i když rozpolcenou osobností, s touhou po živoucí víře, jejíž neuspokojenost ho vhání do náruče opačného extrému, kterým chce zabít židovství v sobě... existuje východisko z této situace? I přes poněkud mělčí propracovanost je "Svatý boj" překvapením, které stojí za znovuzhlédnutí... už jen pro rozbor myšlenek a scénu, kdy při soudem nařízené terapii stojí obětem nacismu za bolestné vzkříšení prožitých urážek, ponížení a neštěstí pár holých lebek a jejich příležitost sejít z cesty nenávisti... a taky pro famózního Ryana Goslinga. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Iracionální? Co to je?! Při správně nastavené rétorice lze přece nenávidět kohokoliv a cokoliv. Nenávist totiž vždycky byla nesmírně atraktivní zboží. Je jednoduchá, intenzivní a nic nestojí. Stačí si vybrat. Danny Balint má v hlavě solidní gulage, nicméně vzpupně sígrovitý Ryan Gosling ho hraje tak, až nakonec nemáte problém uvěřit, že Davidova hvězda a hakenkreuz k sobě můžou mít blíž, než by se na první pohled mohlo zdát. Svatý boj nezapře inspiraci (IMHO lepším) Kultem hákového kříže, ale než aby nekorektně zasel ono příslovečné semínko pochybností, to spíš chvílemi připomíná prvoplánovou sionistickou agitku. Bez hlavního hrdiny a jeho horlivé demagogie by šlo „jen“ o lehce nadprůměrný anti-xenofobní příspěvek do hodin občanské nauky. Působivost některých scén je ale i tak obrovská a z hlavy tenhle film určitě hned tak nedostanete. Slabší 4* ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Krize identity a vzpoura proti Bohu aneb puberta je dlouhá a zlá. Téma mě minulo o světelná léta, celý život jsem totiž jen člověkem a nikdy jsem nepřemýšlel nad mentalitou svého národa, natož abych se vzpouzel proti Nejvyššímu, s nímž mám uzavřen pakt o neútočení. Nedokázal jsem se, a pravděpodobně ani nikdy nedokážu, zamyslet nad všemi nuancemi Dannyho vnitřního konfliktu a celou dobu jsem si jen říkal, blbeček zničený z ničeho, nudy a nedostatku ráznější výchovy. Vím, že podobný odsudek je příliš jednoduchý, nicméně Svatý boj má jeden zásadní problém, hlubšího ponoru do příčin a motivace hlavního hrdiny se nedočkáme. A při tak mohutné eskalaci za tím prostě muselo být mnohem víc. A tak i když se v těchto pocitech mohu přes všechno naprosto mýlit, dám na ně. Ostatně jako téměř vždy. Zabejčená trojka. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia rola a výkon Ryana Goslinga celkovo. Jedna z najlepších náckovských snímok, ktorá je ale niečím zvláštna. A to asi tým porovnaním začiatku a konca. Kto je hlavná postava v úvode a kým sa stane na konci. Svätý boj sleduje život Dannyho, mladého človeka, ktorý však stráca svoje židovské ideály a vydáva sa inou cestou. Tento snímok bol v čase svojho vzniku filmovou udalosťou roka. Vynikajúca dráma o vnútornej premene židovského neonacistu v brilantnom hereckom podaní Ryana Goslinga. Snímok je natočený veľmi citlivo a zostáva na neutrálnej pôde. Jeho posolstvo je nespochybniteľné a veľmi poučné. Aj napriek trochu plytšej prepracovanosti je "Svätý boj" prekvapením nového milénia, ktoré stojí aj za znovuzhliadnutie. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mi náboženská ani politická ideologie moc neříká, jsem příliš nechápala, co se tam vlastně tak řeší, nedokázala jsem se do děje emocionálně vložit. O to víc musím ocenit jisté obraty a myšlenková spojení, kterými hlavni hrdina procházel a které vytvářel. Judaismus je v tomto filmu představen kupodivu jako dost nepříjemné náboženství, kde se moc nepřemýšlí, zato hodně uctívá a striktně dodržuje. Mně by z toho asi taky trochu hráblo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama