Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Ohromně zajímavý snímek. Aby člověk pochopil některé dialogy a slovní přestřelky, musí o Judaismu vědět hodně. Nejsem ignorant a vím toho poměrně dost, ale místy jsem se ztrácel. Film inteligentního člověka nutí přemýšlet a to se mi líbí. Postava hlavního hrdiny je skvěle zahraná a některá témata, která prezentuje např. novináři New York Times, jsou skutečně interesantní a k zamyšlení (židovská pasivita a kladení pasivní rezistence, vyžívání se v roli vyvoleného, utlačovaného národa atd...) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Gosling se tu blýská v hledání a nenávisti jako zvláštně rozpolcený a já jen lituju, že ten film nebyl o hodinu delší a nerozvedl některé ze zajímavých myšlenek a vedlejších postav. Nic jsem o tom dopředu nevěděl a byl celkem překvapen. Občas touha porozumět vede k extrémnímu násilí a on ani ten nacismus -- přes tu velkou spoustu agresivních tupců -- nebude tak černobílá záležitost. Stejně jako kterákoli z ideologií. ()

Reklama

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mi náboženská ani politická ideologie moc neříká, jsem příliš nechápala, co se tam vlastně tak řeší, nedokázala jsem se do děje emocionálně vložit. O to víc musím ocenit jisté obraty a myšlenková spojení, kterými hlavni hrdina procházel a které vytvářel. Judaismus je v tomto filmu představen kupodivu jako dost nepříjemné náboženství, kde se moc nepřemýšlí, zato hodně uctívá a striktně dodržuje. Mně by z toho asi taky trochu hráblo. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek, kterému dodává šťávu výborný výkon Ryana Goslinga. První polovina snímku neměla chybu, což se bohužel nedá říci o té druhé, kde se často objevovala paní nuda se svou dcerou nechápavostí. Balintovo chování prostě nebylo někdy dost opodstatněné. Zachránil to ale konec v kostele a polytematický konec. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)

Reklama

Reklama