Pohádka je doprovázena písničkami Petra Ulrycha a Jiřiny Salaquardové. Celou vesnici i její okolí sužuje chamtivost zdejší mlynářky a zámeckého písař. V mlýně slouží krásná Fanka, která se písaři zalíbí. Nejdříve se však musí zbavit Fančina milého Kuby. Rozhodne se, že ho pošle na vojnu. A protože chtějí mít společně s mlynářkou plnou truhličku zlaťáků, zabaví Kubově mamince chalupu a pole a vyženou ji bez všech prostředků z vesnice. Ta prokleje mlynářku i písaře do pekla. Když Kuba zjistí, že přišel o všechno, nechce už žít. Ale nakonec přijme nabídku mysliveckého mládence a jde k němu do služby. A tak se milý Kuba dostane do pekla, kde celý rok pilně přikládá pod kotle. Po čase zjistí, že v se v kotlích nacházejí dva staří známí - písař a mlynářka. Netuší však, že každou noc o půlnoci straší ve mlýně, kde se hádají o peníze a trápí celé okolí. Ale jen do té doby, než se vrátí Kuba zpátky na zem? (oficiální text distributora)
triatlet
Scénárista Pavel Aujezdský vytvořil variaci na námět Boženy Němcové Čertův švagr, ovšem motiv mlynářky s písařem, kteří se stávají strašidly, je zbytečný. Herecké obsazení je neatraktivní.(12.7.2011)
otík
Příjemná a veselá pohádka brněnské české televize s tradiční kulisovou výbavou, neokoukanými herci a známým námětem. Kuba se v pekle stará o kotle, ve kterých se vaří lakotní a chamtiví pan Písař a mlynářka, kteří ještě k tomu chodí o půlnoci do mlýna strašit. Kuba je však pošle nadobro do pekla a vezme si mlynářovic služku. Hudba: Petr Ulrych(7.7.2010)
Master19
Nepovedená napodobenina "S čerty nejsou žerty" s herci, kteří jsou o třídu horší a chudičkou výpravou.(6.7.2007)
Fary
odpad!Stupidni pisnicky a blba studiova pohadka! :( Na to koukat bylo za trest...(7.6.2009)
RadimFišer
Mě se tan Kuba náodou líbil. Ano, musíme zde snížit laťku kvůli cílové kategorii. Exteriéry ani interiéry nejsou promyšlené do pěti hvězd, ale na českou produkci stále zábava a na dítě se 7 let straým mozkem je to více než dostačující a poučné. Tohle je jedna z mála pohádek tohoto českého fenoménu, na kterou si pamatuji a která ve mě nechala nějaký pocit emocí. Kvůli dětem 3.(27.10.2008)
wictoria
Holt mají brňáci míň peněz a trošku jiné pohádky, ale mně se líbí(8.11.2008)