foto

Zdeněk Maryška

  • nar. 17.4.1947 (70 let)
    Mariánské Lázně, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Maryška pochází z Mariánských Lázní, kam se dodnes rád vrací. Svůj herecký křest si odbyl po maturitě v plzeňském divadle Alfa (1965-1966), načež začal studovat herectví v Brně na JAMU. Mezitím hostoval na scéně Slováckého divadla v Uherském Hradišti (1969-1971), po dokončení studia zakotvil na jednu sezónu v Divadle J. K. Tyla v Plzni (1971-1972), na dalších deset let spojil svůj život s Brnem a jeho scénami (Divadlo bratří Mrštíků, Státní divadlo, Divadlo na provázku).

Jako herec brněnských divadel dostal Maryška svou první příležitost před kamerou pochopitelně zde; poprvé hrál v seriálu SLOVÁCKO SA NESÚDÍ (194), který vznikl v místní televizní produkci. Poté hrál vedlejší role v několika politicky angažovaných filmech (O MORAVSKÉ ZEMI, 1977; POŽÁRY A SPÁLENIŠTĚ, 1980). Počátkem 80. let Zdeněk Maryška emigroval do USA, kde se zpočátku protloukal například jako číšník v hotelu, později se ale uplatnil jako redaktor a hlasatel Svobodné Evropy a nakonec se prosadil i jako herec (Actors Studio v New Yorku, Goodman Theatre v Chicagu.

V roce 1995 se Maryška vrátil do Česka, načež vzápětí dostal roli v televizním seriálu DETEKTIV MARTIN TOMSA (1996), opět v produkci brněnského televizního studia. Za svou stěžejní roli považuje postavu Lukáška v Herzově absurdním podobenství PASÁŽ (1996), nadále se uplatňuje v televizních pohádkách a seriálech, naposledy jsme jej mohli například vidět v menší, ale výrazné roli německého hosta ve filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (2006). Co se týče divadla, pohostinsky hraje v Divadle Na Fidlovačce a v Činoherním klubu. Ke svým nejdůležitějším rolím na jevišti řadí hry Sofokles, Obchodník s deštěm nebo Zkrocení zlé ženy. Významné je také působení Zdeňka Maryšky v dabingu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Zločin v Polné (TV film)
2015 Stopy života - Svatba (TV film)
2014 Pohádkář
2013 Klauni
Láska, soudruhu
Příběh kmotra
Vlaštovka (studentský film)
2012 Quod sumus hoc eritis (amatérský film)
2011 Westernstory
2010 Poslední doutník (divadelní záznam)
2009 Jánošík - Pravdivá historie
Synova válka (studentský film)
Zakázaný člověk (TV film)
2008 Bathory
Devatenáct klavírů (TV film)
Dívka a kouzelník (TV film)
Ein Starkes Team - Mit aller Macht (TV film)
The Courier/2.0 (TV film)
Zwei Weihnachtsmänner (TV film)
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
Swingtime (TV film)
2005 Harvey a já (divadelní záznam)
2004 Napola: Hitlerova elita
Návrat zbloudilého pastýře (TV film)
Pražské padělky (TV film)
Princ a já
2003 Das Siebte Foto
2002 Místo činu: Vzpomínka na Prahu (TV film)
Na psí knížku (TV film)
2001 Den dobrých skutků (TV film)
Dissident
Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
2000 Der Lebensborn - Pramen života
7 dní života
1999 O bojácném Floriánkovi (TV film)
1998 Bedna s datlemi (TV film)
O pyšném panovníkovi (TV film)
Ostuda (TV film)
Převeliké klanění právě narozenému Jezulátku aneb Betlém (TV film)
Vašek Nešika a Šikulka Šikovná (TV film)
1997 Zvědavý osel (TV film)
1996 Jak se Kuba stal mlynářem (TV film)
Pasáž
Podzemní komando (TV film)
Prsten a řetěz (TV film)
1982 Lucka (TV film)
Neviditelné nebezpečí (TV film)
1981 Dlouhý týden (TV film)
Obyčejný důvod (TV film)
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Detektiv (TV film)
Noční expres (TV film)
Požáry a spáleniště
1979 Čtyři na sněhu (TV film)
Drsná Planina
Karolina aneb Příběh ze starých časů (TV film)
Kdo chytá štěstí za pačesy (TV film)
Opustíš-li mne... (TV film)
Rozhodčí (TV film)
Tvář za sklem
1977 O moravské zemi
Prokop Diviš (TV film)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
1973 Klec (TV film)

TV seriály

2017 Bohéma (TV seriál)
Vyhrát za každou cenu (E05)
Kriminálka Gottwaldov (TV seriál)
Kdy půjdeme do důchodu? (E12)
Doupě organizovaného zločinu (E11)
Proč v zimě nesněží? (E10)
další epizody (6)
2016 Kriminálka Gottwaldov (TV seriál)
Blaničtí rytíři (E06)
Jak dlouho bude hrát Jaromír Jágr? (E05)
Kde leží G - bod? (E04)
další epizody (6)
Přístav (TV seriál)
Koblihy pro Koblihu (S02E26)
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Návrat staré lásky (E05)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Budu v tvých vzpomínkách (E11)
2014 Playhouse uvádí (TV seriál)
Nosferatu in Love (S03E02)
První republika (TV seriál)
2013 Bez hranic (TV seriál)
2012 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Archiv Felixe Burgeta (E06)
2011 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Baronka (S02E12)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2009 Expozitura (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2007 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Hvězdy jsou vysoko (S02E38)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Budu čekat (S02E29)
Štrúdl na rozloučenou (S02E26)
Letíme! (S02E14)
další epizody (5)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Redakce (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Děti planety Duna (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Táta (S02E07)
Duna (TV seriál)
1998 Tři králové (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Dožínky (E05)
Trápení (E04)
Návrat (E03)
další epizody (5)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Hody (S01E04)

Dokumentární

2008 Křižovatky režiséra Antonína Kachlíka

TV pořady

2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2004 Jak přežít nepohodu (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace