Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jednoho večera prolétá zemskou atmosférou roj komet doprovázený neuvěřitelnými světelnými efekty. Bill Masen tento roj komet nevidí, protože leží v nemocnici s obvazy na očích. Ráno se probouzí a zjišťuje, že v nemocnici a na ulicích jsou všichni slepí. Myslí si, že je jediný člověk na Zemi, kterému zůstal zrak. Později však narazí na ženu jménem Jo Pleyton, která osudného večera také nebyla schopna pozorovat světélkující oblohu. Společně se dostávají mezi různá společenství a skupiny většinou nevidomých lidí a pomáhají jim. S několika dalšími vidomými lidmi se snaží vytvořit lepší svět. Je vtom však jeden velký problém - Trifidi. Masožravé chodící rostliny, které projevují určitou inteligenci, se rozhodli, že porazí dominantní druh na naší planetě pomocí svých smrtelně jedovatých žahadel. Světová centra jako Londýn začínají rychle chátrat a na celém světě se rozpoutala válka mezi oslabeným lidstvem a smrtícími rostlinami.

Šesti dílný seriál je natočený podle knižní předlohy klasické světové sci-fi od Johna Wyndhama, The Day od the Triffids, jež byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a je označována za nejprodávanější sci-fi román století. Seriál je daleko povedenější verze než stejnojmenný film z roku 1962. (lift666)

(více)

Recenze (61)

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mal som asi vyššie očakávania, ale napriek tomu zaujímavá adaptácia známej sci-fi knihy o ľudožravých rastlinách. Pôvodny film bol o niečo lepší, akčnejší, ale seriál mal zasa čas rozvinúť niekoľko zaujímavých filozofických myšlienok o atypickom postaapokalyptickom svete a jeho spoločnosti. Seriál nenapĺňa očakávania hlavne v oblasti spracovania, ktoré je čiste inscenačné, bez filmových trikov, bez väčšej atmosféry, napätia či gradácie, čo by si sci-fi hororová existencionálna zápletka žiadala. Ak by vychádzala z pôsobivého intra, bolo by to lepšie. Ale aj tak je to zaujímavé a v každej epizóde sa deje niečo nové a nútiace k zamýšľaniu sa, čomu dopomáha aj striedma stopáž častí, scenáristická vyváženosť všetkých epizód a väčšinou vierohodne pôsobiace postavy. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý čas byl Den Trifidů mojí nejoblíbenější knihou a tento seriál jsem shltnul jako malinu. Píšu seriál, ale pro mě spíše TV film, protože na jeden zátah se zkouknout rozhodně dá. Při čtení knihy jsem si vždycky říkal, že se nedá zfilmovat, protože vystihnout atmosféru jakou má kniha se prostě nedá, ale nadruhou stranu, tady se to celkem dobře povedlo a nízký rozpočet a televiznost tomu paradoxně přidávají. 85% film, kniha 100 %. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na televizní produkci je to až překvapivě dobrá a věrná adaptace Wyndhamova románu. Děj sice občas plyne trochu rychle, a proto může ztrácet na přehlednosti pro ty, kdo nečetli knihu, ale já ji četl, a proto jsem spokojen. Trifidi se docela povedli a postavy jsou sympaťáci. Jsem zvědav na další adaptace Dne trifidů, ale něco mi říká, že tuhle žádná další nepředčí. Povedená série, určená spíše pro fandy knihy, ale jiným myslím taky neublíží. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem sice předlohu, ale pamatuji si, jako by to bylo včera, že jsem jako malý, o trifidech od kohosi slyšel a pak jsem na letním táboře v Ivančicích na oranžový krepový papír napsal vlastní adaptaci. Hodně jsem si toho tehdy musel navymýšlet, byl jsem tím prostě fascinován. Musíte uznat, že autorův nápad je skutečně neotřelý. Všech šest dílů jsem sledoval s napětím. Vizuální zpracování je sice docela mizerné (zvláště střely protitrifidí pistole), ale pal to čert, vezmeme-li do úvahy, že seriál byl natočen na začátku 80. let, zcela jistě na tehdejších televizních obrazovkách působil dostatečně přesvědčivě. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Vláken zabíjí závažnou myšlenku naprosto dementní zpracování televizní formy, které vykazuje znaky amatérského homevidea. Atmosféra žádná, herci ochotnického ražení a nejhůř dopadají samotné rostliny, jež vzbuzují namísto obav úsměv. Nechápu rozdělení do 6 částí, když každá z nich je neúnosně protahována. Působilo to na mě jako zfilmování knihy z povinnosti. 50% ()

Zajímavosti (3)

  • "Deň trifidov" aj "Noc trifidov" vyšli i na audiokazetách v češtine. (Archvile)
  • Po smrti Johna Wyndhama vydal spisovateľ Simon Clark voľné pokračovanie trifidov s názvom "Noc trifidov". (Archvile)
  • John Wyndham napísal aj iný výborný katastrofický román - "The Kraken Wakes" ("Votrelci z hlbín"). (Archvile)

Reklama

Reklama