Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

progression 

všechny recenze uživatele

Výborné drama podle skutečného příběhu. Dramatický příběh z malého hornického městečka o "vzorech" popisující velice zajímavou formou nejenom vztah otec-syn, ale i to, že pokud si myslíme, že něco má smysl, tak bychom se měli snažit pro to udělat všechno a neztrácet naději. Příběh "amatérských raketových konstruktérů" dokáže po celou dobu zaujmout i díky dobrému vyvážení scén dramatických, humorných i těch k zamyšlení. Hlavní tíha celého filmu leží na ústřední herecké dvojici Jake Gyllenhaal a Chris Cooper, kteří se rolí zhostili na výbornou, hodně zajímavá je i postava Laury Dern. Přesto, že vyvrcholení příběhu je dost předvídatelné, věta "Werner von Braun je významná osobnost, ale není to můj vzor" mne docela dostala ... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký priemerný rodinný životopisný film o chlapcovi, ktorý sa svojim nadšením pre rakety prepracoval zo zapadákova do sveta, plný obvyklého klišé. Nad priemer ho ťahá najmä vzťah medzi hlavným hrdinom v podaní roztomilého Gyllenhaala a jeho prísnym otcom v podaní Coopera. Zvyšok línií je taký miliónkrát obohratý priemer. Proste Hallmarkovsky sladký film na jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tu vo Virginii ľudí viac zaujíma to, čo sa deje pod zemou ako to nad zemou", ale dospievajúci Homer chce niečo viac ako iba dýchať uhoľný prach...Sám nechápem ako som tento skvelý film mohol doteraz prehliadať. Návrat do detských či dospievajúcich čias, vzťah s otcom, nevydarená love story, stávky a problémy v bani - to je niekoľko dejových liniek , ktoré sa podarilo fantasticky skĺbiť dohromady a ja som mal pri sledovaní naozaj príjemný pocit. Najlepšie na mňa zapôsobil Homerov vzťah s prísnym otcom, ale fér chlapom, ktorého výborne zahral Ch. Cooper. Na film som natrafil úplne náhodou a o to väčšiu radosť mi urobil. K úplnej dokonalosti ho doviedol skvelý soundrack , ani nie od M. Ishama, ktorý tiež odviedol slušnú prácu, ale skvelé oldies piesne v rytme rock and roll, ktoré výborne dotvorili atmosféru. Najlepší moment - Pohľad na tmavú nočnú oblohu a letiaci Sputnik skrz mreže na výťahu pri prvej Homerovej šichte v bani... Bez výhrad. 100%. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Joe Johnston je zkušeným tvůrcem rodinných filmů s pozitivním poselstvím a tento patří k jeho nejpovedenějším (byť je hranice mezi dětským dobrodružstvím a sociálním dramatem téměř setřena a film je možné v tomto ohledu brát za ukázkovou kombinaci obojího). Inspirující nádech je o to silnější, že jde o příběh podle skutečných událostí, k jehož prezentaci byly vybrány vhodné herecké tváře i snesitelná míra patosu. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, priamočiary, ničím neobvyklý film o ceste za chlapčenským snom. Zaujal ma tým, že aj ja som sa k štúdiu chémie dostal cez konštruovanie primitívnych rakiet. Potešili ma i krátke ukážky hudby z mojich obľúbených sixties. S americkým pátosom som už zmierený, aj keď mi naďalej prekáža, a za chyby v preklade chemických zlúčenín a niektorých odborných termínov tento film nemôže. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Homer H. Hickam Jr. sa v skutočnosti nikdy nestretol s nemeckým raketovým fyzikom Wernherom von Braunom. (Karush)
  • Strojvůdce lokomotivy ve scéně, kdy chlapci rozebírají koleje, si zahrál uznávaný autor fotografií z prostředí parních lokomotiv  O. Winston Link. (HellFire)
  • Lokaci, kde chlapci testovali své rakety, je možné najít i dnes. Nachází se ve městě Coalwood v Západní Virginii. Po úspěchu filmu zde byla postavena replika rampy na odpalování raket a kryt. Každý rok v říjnu se pak ve městě koná festival s názvem October Sky Festival. (HellFire)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno