Reklama

Reklama

Athénin poklad

  • Česko Útěk na Athénu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Připravte se na souboj síly a důvtipu, jenž se odehrává za druhé světové války v zajateckém táboře na jednom z řeckých ostrovů. Právě tady je uskutečňován Hitlerův plán na ukořistění vzácného pokladu. Váleční zajatci tu pod dohledem rakouského velitele tábora majora Otto Hechta (Roger Moore) ze země vykopávají drahocenné řecké umění. Okupantský plán se však chystá překazit místní vůdce odporu Zeno (Telly Savalas) a jeho žena Eleana (Claudia Cardinale). Zeno se společně se svými muži střetává s Němci, aby zachránil životy odsouzených vězňů a zároveň se snaží zjistit polohu skladu benzínu pro ponorky. Pokud mají Němce porazit, musí také objevit a rozmontovat vysílací zařízení na hoře Athéna, což slibuje doslova výbuchy akce... Ve vedlejších rolích fi lmu se představují David Niven, Sonny Bono a Elliott Gould. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Neddo 

všechny recenze uživatele

Aha, jestli tohle mělo mít něco společného se skutečnou válkou, tak to byl tenkrát luxus alá britská parodie alá britský humor, který nenávidím. Český dabing opět (ne)čekaně zklamal. Už vidím, jak se půlka německé posádky kouká na vystoupení, kde skače šašek a na sobě americké symboly a na plachtě nápis Hoolywood a navíc, mezitím černoch obsazuje tábor. Nebo další scéna při přestřelce ve městě, kdy muž který se jde zrovna oholit, tak si odskočí ke dveřím a mrská tam granáty na vojáky a pak se vrátí v klidu, nechat se holit dál, ha..ha......ha. Miluju filmy o druhé světové válce, ale tohle byla šáškárna. *Nedoporučuji* ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvláštny mix žánrov. Mal som pocit jak keby mi niekto neustále prepínal komédiu z druhej svetovej odohrávajúcu sa v zajateckom lágri a seriózny film o oslobodení jedného okupovaného gréckeho ostrova. Finále pre zmenu pôsobí ako taká vojnová variácia na dobitie sídla Bondovského zloducha. Tá komediálna línia v ktorej exceloval Elliott Gould, ma neraz rozosmiala. Takisto som si užil akčné scény. Rôzne prestrelky, výbuchy, parádnu naháňačku na motorkách a pády z veľkých výšok na x spôsobov. Grécke lokácie boli pôsobivo nasnímané a ocenil som ich aj ja, napriek tomu, že na lokácie až taký veľký fetiš ako poniektorí, nemám. Telly Savalas ako drsný šéf odboja bol tiež dobrý. Claudia Cardinale a pár ďalších pekných žien film ozdobili. Stopáž je ale celkovo dosť prestrelená a mimo akcie alebo keď sa tam nevtipkuje, tak sa to strašne vlieklo. Sklamaním bol Roger Moore, ktorý ma s tým trápnym nemeckým prízvukom príliš nebavil. Výsledkom je proste zvláštny mišmaš, ktorý ponúka viacero vydarených scén, takže za jedno pozretie stojí, ale vôbec to spolu neladí. Miestami to bolo zbytočne drsné. 6/10. Najviac ma potešilo cameo Williama Holdena odkazujúce na moju srdcovku Stalag 17. Už len kvôli tomu som rád, že som to videl. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Evropský pokus o válečné dobrodružství ve stylu Alistaira Macleana doplácí na špatný scénář, který sice obsahuje mnoho akce, ale chybí mu sevřenost, návaznost a hlavně gradace (i napsat dobrý brak se musí umět). Výsledek připomíná klukovskou hru na vojáky, při které se hvězdy dobře baví, protože stačí, když na plátně jsou a nikdo po nich nechce procítěné herecké výkony. Pro ně to byla slušně zaplacená dovolená na Rhodu - a vůbec celý film je spíše reklama na dovolenou. Ty průlety nad lokacemi jsou lákavé a když nám konec ještě nabídne zlaté talíře ... Do toho se narve trochu bondovské akce, když už je tady jedna z jeho personifikací (poslední půlhodina), Claudia nám zatančí, Niven řekne pár suchých britských vtípků, Savalas je tough boy, a to by mělo dle tvůrců divákovi stačit. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Athénin poklad je film, který jsem párkrát viděl v programu, ale dostal jsem se k němu až nyní. A jsem spokojený. Je to takový ten starý válečňák, který pojímá válku jako jedno velké dobrodružství, navíc s obrovským množstvím humoru a vtipných postaviček. Nacházíme se na ostrůvku v Řecku, kde v zajateckém táboře hledají vězni archeologické poklady. Starší britský profesor (Niven) s láskou vzpomíná na plenění světa za časů impéria, americký šouman (Gould) a italský kuchař (Sonny Bono) hledají kšefty, americká šoumenka se nemůže rozhodnout mezi svým kolegou a sympatickým velitelem tábora (Moore). Odboj vede kněz (Savalas), který žárlí na manželku získávající informace od Němců jako bordelmamá (Cardinalová). A velitel Němců, bývalý rakouský šmelinář si nedělá iluze o válce, pašuje poklady do Švýcarska a v průběhu akce briskně mění strany :) Herci si užívají a přes odlehčení tu vlastně máme postupně osvobození tábora, městečka, zničení ponorkové základny a bondovské finále s raketou. Cosmatos ukazuje, že akce mu půjdou - Moore bojuje jak v Bondovi, nechybí parádní honičky, spousta mrtvých a obrovské výbuchy. Je to blbina, ale vysoce zábavná na 4*. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Navzdory určitým pochybnostem o kvalitě scénáře bylo několik členů obsazení stále lákáno objevit se ve filmu kvůli vyhlídce strávit tři měsíce natáčením v malebných částech Řecka. (Marek06)
  • Natáčení probíhalo na ostrově Rhodos. (Lucas87)

Reklama

Reklama