Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willy Brown (Vincent Gallo) právě po pěti letech opustil brány nápravného ústavu. Celou dobu však rodiče udržoval v omylu, že dělá přísně tajnou práci u CIA. Před sebou tak má tři úkoly. Nejprve musí najít vhodné místo, kde si může ulevit. Poté unese dívku Laylu (Christina Ricciová) a přiměje ji, aby před nic netušícími rodiči (Anjelica Hustonová a Ben Gazzara) sehrála jeho snoubenku. Nakonec si hodlá vyřídit účty s fotbalovým hráčem týmu Buffalo Bills, jehož špatný výkon dal do pohybu události vedoucí k někdejšímu Billyho zatčení. Výstřední černá komedie Osudová sázka skýtá zajímavý pohled na život jedné zkrachované existence. (Cinemax)

(více)

Recenze (138)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Billy se po pěti letech vrací z vězení, kde byl nespravedlivě odsouzen. Celou dobu tvrdil svým impulsivním rodičům, že pracuje pro vládu, má manželku a dům. Proto po propuštění unese mladou Laylu (Christina Ricci), kterou přesvědčí, aby na návštěvě u rodičů hrála jeho milující manželku. Díky tomu, že jej Layla lépe pozná, a pozná prostředí, ve kterém musel vyrůstat (rodiče jsou závislí na sledování amerického fotbalu), zamiluje se do něj a chce s ním zůstat. Ale Billy má jiné plány - chce zabít chlápka, kvůli kterému se do vězení dostal ... Film jako takový je docela o ničem (stupidní a naivní příběh, kterému neuvěříte ani moment). Ale je naprosto brutálně skvěle natočený - a hlavně celá návštěva rodičů je naprosto úžasná (mít takové rodiče, tak si to du asi hodit). I když vůbec nemám rád filmy, ve kterých režisér obsazuje sám sebe do hlavní role, tady si asi nikoho jiného než Vincenta Galla představit nedokážu. Christina Ricci (tentokráte opět na blond) mu jen sekunduje - nicméně, všemu vévodí Anjelica Huston v roli Billyho matky (u scény "na hřbitově" jsem byl totálně na odpis). Když to všechno sečtu a odečtu (film o ničem, ale jinak naprosto skvělej), vycházejí mi průměrné 3*... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu veřejný přiznání své úchylnosti, ale je fér napsat, že jsem již po několikátý v životě a tentokrát obzvlášť cítil určitou míru souznění v Vincentem Gallem. Je téměř nepochybné, že jde o skvělého a invenčního filmaře a přirovnání k Jarmushovi není úplně mimo mísu. Osudová sázka může zprvu vypadat jako samoúčelná a nudná macho masturbace, ale při troše trpělivosti se prokoukáte k velmi křehké a citlivé zpovědi osamoceného dospívajícího muže. Oba dva (Vinc i Christí) hrají bezvadně, ve filmu se nikam nespěchá a spousta slov je nahrazena pohledy a doteky. Až se nebudete příště moci vychcat, zkuste zahodit přetvářku a dejte šanci životu. Postava otce a závěrečná scéna v klubu velmi skvělé. ()

Reklama

wipeout 

všechny recenze uživatele

Neočakávaná pod pásovka pre nič netušiaceho diváka, zvierajúceho sa od úvodu na zemi nekontrolovateľnými výbuchmi, často siahajúc až na dno vlastných možností, a to vše pýtajúc sa sám seba-má to vôbec byť tá primeraná reakcia? A práve v tom je čaro Buffalo 66-dokáže evokovať emócie s ľahkosťou, tými najzvláštnejšími spôsobmi. To, že cesta od nápadu scenáristu až k jeho prevedeniu na základe pokynov režiséra hercom je zhmotnená v jednej osobe prospieva najmä nezabudnuteľnému Vnicentovi Gallovi a jeho chronickej pohŕdačnej drzosti. Nie je to ale len humor, ktorý z vás urobí zase raz natešeného teenagera hltajúceho scénu za scénou, zabúdajúc na všetku vážnosť narcistického deda vševeda-filmového kritika. Očarí vás úprimná romantika, rodinná dráma, dokonca i pomstylačný "oldboy". Och a to romantika raziaca si vlastnú cestu k predčasne dospelým skamenelým srdciam s pôvabnou impulzívnou nevestou Christinou Riccci s imagom "práve zneužitej baletky". Väčšinou v tejto časti mojich komentárov začnem skladať kritické ódy na otrepaný záver-no v tomto prípade som si ho so všetkou radosťou nechal otrepať o hlavu a ešte sa z toho aj tešil. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Vincenta Gallo jsem žral už v Arizona Dream,teď ho žeru několikanásobně,-jako herce i jako rejžu,jako autora námětu i scénáře.V tomhle filmu není ani slovo navíc. A i Christině protentokrát odpustím ten její studený čumák,za to její stepařský sólíčko na bowlingu.Škoda že se nenašlo víc jiných režisérů,kteří by ji ždímli tak,aby hrála takhle. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě naprosto dostal!!! Vincent Gallo předvádí neskutečnou hereckou jízdu. Ostatní se jen vezou s ním. Hlášky typu - "... obejmi mne, nesahej na mne!!! " "... nekoukej na mne, když čůrám... ", výborná režie a výše zmiňovaný výkon hlavního protagonisty, dávají dohromady jasný výsledek - 95% - 5***** ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

Reklama

Reklama