foto

Ben Gazzara

  • nar. 28.8.1930
    New York City, New York, USA
  • zem. 3.2.2012 (81 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přestože se Ben Gazzara, vlastním jménem Biagio Anthony Gazzara narodil v roce 1930 v New Yorku, cítí se být více Siciliánem, než Američanem, protože oba jeho rodiče pocházeli ze Sicílie. Než se dostal do filmu a televize, vystupoval jako mladý na Broadwayi, kde debutoval v roce 1953. Během své divadelní kariéry byl celkem třikrát nominován na cenu Tony Award. Ve filmu debutoval v roce 1957 v THE STRANGE ONE, který natočil Jack Garfein. Velký úspěch měla dva roky na to jeho role poručíka Maniona v soudním dramatu ANATOMIE VRAŽDY (ANATOMY OF MURDER). Tento snímek byl nominován na sedm cen Filmové akademie.

Když se v roce 1969 při natáčení komedie JESTLIŽE JE ÚTERÝ, MUSÍME BÝT V BELGII (IF IT´S TUESDAY THIS MUST BE BELGIUM), seznámil s kolegou Johnem Cassavetesem, ani jeden z nich netušil, že budou přáteli na celý život. Již v roce 1970 Cassavetes nabídl Gazzarovi roli ve svém prvním nezávislém filmu MANŽELÉ (HUSBANDS). Tam se Ben seznámil s budoucím poručíkem Columbem Peterem Falkem a i s ním navázal přátelský vztah. V dalším Cassavetesově filmu THE KILLING OF CHINESE BOOKIE (1976) hrál Gazzara postavu hazardního hráče Vitelliho. Jejioch společným největším úspěchem však bylo drama OPENING NIGHT (1977), v němž si Gazzara zahrál divadelního režiséra.

V osmdesátých letech se Gazzara v americe neprosazoval a natáčel především v Itálii. Na návrat si musel počkat až do roku 1998, kdy se objevil hned ve dvou úspěšných komediích - OSUDOVÁ SÁZKA (BUFFALO ´66) a BIG LEBOWSKI, kde si Gazzara zahrál po boku Jeffa Bridgese či Johna Goodmana. Kromě herectví se Ben věnoval i režii, ke které se dostal již v roce 1968 při realizaci jednoho z dílů seriálu RUN FOR YOUR LIFE. Peter Falk ho pozval ke spolupráci na seriálu COLUMBO a Gazzara natočil dvě epizody - V NOUZI POZNÁŠ PŘÍTELE a ROZBOUŘENÉ VODY. V roce 1990 natočil Ben Gazzara v Itálii drama podle vlastního scénáře OLTRE L´OCEANO.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2011 Chez Gino
2010 Podivné vraždy
13
2009 Holy Money
2008 Empire State Building Murders (TV film)
Eve
Looking for Palladin
2007 Ženy z ocele (TV film)
2006 Paříži, miluji Tě
Tichý Don
2005 Bonjour Michel
Papež Jan Pavel II. (TV film)
2004 Shore, The
2003 Dogville
Ospite segreto, L'
2002 Duševní slepota (TV film)
2001 Cassavetes: Claroscuro americano (TV film)
Píseň pro Briana (TV film)
2000 Blue Moon
Hodina duchů
Home Sweet Hoboken
Jack of Hearts
Nella terra di nessuno
Piovuto dal cielo (TV film)
Shark in a Bottle
Undertaker's Paradise
Very Mean Men
1999 Aféra Thomase Crowna
Bacio nel buio, Un (TV film)
Krvavé léto v New Yorku
Paradise Cove
Vysoká hra
1998 Angelo nero (TV film)
Big Lebowski
Illuminata
Osudová sázka
Poklad královny pouště (TV film)
Poor Liza
Protektor (TV film)
Štěstí
Unaven zemřít
1997 Farmer & Chase
Labyrint lží
Notorious 7, The (TV film)
Stag
Temné spiknutí
Vicious Circles
1996 Donna in fuga, Una
Ladykiller
1995 Banditi
Vězeňský kovboj (TV film)
Zone, The
1994 Hirondelles ne meurent pas à Jerusalem, Les
Nefertiti, figlia del sole
Osudový slib: Příběh Alexandry O´Harové (TV film)
Poslední setkání (TV film)
Sherwoodovi na cestách
1993 Gens d'en face, Les (TV film)
Sňatek s mafií (TV film)
Zaslepený (TV film)
1991 Lies Before Kisses (TV film)
Per sempre
1990 Oltre l'oceano
People Like Us (TV film)
1989 Road House
1988 Don Bosco
Quicker Than the Eye
1987 Giorno prima, Il
Police Story: The Freeway Killings (TV film)
Splátka na vraždu (TV film)
1986 Champagne amer
1985 Časný mráz (TV film)
Figlio mio infinitamente caro
Letter to Three Wives, A (TV film)
Profesor
Žena snů
1984 Scandalo perbene, Uno
1983 Dívka z Terstu
1982 Otázka cti (TV film)
1981 A všichni se smáli
Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství
Inchon
1979 Pokrevní příbuzní
Svatý Jack
1977 Death of Richie, The (TV film)
High Velocity
Premiéra
Trial of Lee Harvey Oswald, The (TV film)
1976 Pouť zatracených
Zavraždění čínského bookmakera
1975 Capone
1973 Maneater (TV film)
You'll Never See Me Again (TV film)
Znak Neptuna
1972 Afyon oppio
Family Rico, The (TV film)
Fireball Forward (TV film)
Pursuit (TV film)
When Michael Calls (TV film)
1970 Manželé
1969 Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
Most u Remagenu
1965 Rage to Live, A
1964 Carol for Another Christmas (TV film)
1962 Citta prigioniera, La
Convicts 4
1961 Young Doctors, The
1960 Noc plná překvapení
1959 Anatomie vraždy
1957 The Strange One
1955 A.N.T.A. Album of 1955 (TV film)

TV seriály

2013 Pupetta: Il coraggio e la passione (TV seriál)
2006 L'onore e il rispetto (TV seriál)
Tichij Don (TV seriál)
1999 Tre stelle (TV seriál)
1989 Cycle Simenon (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
1954 Justice (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2008 Beyond Wiseguys: Italian Americans & the Movies
2003 Dogville Confessions
2002 ¿Quién es Alejandro Chomski?
2000 Constant Forge, A
1995 Anything for John
1994 Pravěký svět (TV seriál)
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis

TV pořady

1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 The Joe Namath Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1990 Oltre l'oceano
1975 Columbo: Rozbouřené vody (TV film)
1974 Columbo: V nouzi poznáš přítele (TV film)

TV seriály

1971 Columbo (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace