Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument BBC popisující doktorské studium Stephena Williama Hawkinga, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci. Jeho rodina mu předvídala maximálně dva roky života a spolu s jeho přáteli si všichni přáli, aby to stačilo na dokončení doktorátu. Nepříliš společenský Hawking stále jen mluví o astronomii a hlavně fyzice, která je pro něj vším. Potkává svou první ženu a blíží se zlomovému objevu, který ne všichni učitelé chtějí uznat... (IXOXI)

(více)

Recenze (50)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Srdcovka. Čerta se starám o techniku kamery, scénář a kdovíco, neanalyzuju, jestli to bylo dost hluboký nebo to bylo nudný klišé, nechala jsem se unést a okouzlit jak nadšením a nasazením vědců a tématem, mému srdci blízkým, tak Benedictem Cumberbatchem, který v tomto filmu exceluje úplně mimořádně a užila jsem si to. Ačkoli jako scifistovi mi téma nebylo nikdy cizí, tak práce Stephena Hawkinga mi zatím unikala, i když jsem o něm samotném samozřejmě věděla. Čekala na svůj čas. A ten přišel po shlédnutí tohoto filmu. Přečetla jsem všechno zásadní plus pár dalších knih od jiných autorů. Byla to neskutečný období, kdy se se mnou skoro nedalo normálně mluvit.)) Jako bych nasála to nadšení Hawkinga, Penrose a dalších a užívala jsem si to na plný pecky. Od tý doby jsem ho viděla ještě třikrát a někdy si pouštím jen oblíbený kousky, prostě tenhle film mám hrozně ráda. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Spojení Cumberbatch - Hawking, zní neodolatelně a co se týče hereckého projevu Benedicta Cumberbatche je tomu vskutku tak. Myslím, že předvedl velice dobrý výkon. Ale tím nějak vše ostatní na tomto snímku nějak pohasíná. Přijde mi, že se scénáristi drželi zbytečně moc zkrátka, až dalo by se říci komorně. Sice to není film, kde by vše mělo být pompézní, ale něco navíc, nějaká příběhová linka, která by lépe dotvářela příběh snímku jako celku, mi zde chyběla. Hawkingovi sice fandíte celou dobu, ale ještě to chtělo něco navíc, aby si Vás získal úplně. Aspoň tak to vidím já... ()

Reklama

Wardan 

všechny recenze uživatele

Moc hezké drama o osudech Stephena Hawkinga. Neohromí ale na duši pohladí víc než běžný film. Díky Cumberbatchovi a vlastně celému hereckému ansámblu se jedná o opravdu nadstandertní záležitost, ktará rozhodně potěší minimálně dvě skupiny lidí. Fanoušky Stephena Hawkinga a fanoušky Benedicta Cumberbatche. Já se počítám určitě do druhé skupiny a trochu i do první, proto pěkné čtyři hvězdy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dramatizace (se všemi klady i zápory, které z takového kroku plynou) osudů Stephena Hawkinga v období kdy se dostává na Cambridge, potkává budoucí ženu, dozvídá se diagnózu a žije tedy v domnění, že mu zbývá sotva pár let života a jen tak mimochodem přitom všem pátrá po "počátku času". To vše zastřešuje Cumberbatch výkonem, o kterém se jinak než v superlativech vyjadřovat snad ani nedá; což ostatně neplatí pouze o něm, ale i o Tomu Wardovi a Michaelu Brandonovi. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Nedá se svítit, ale musím srovnávat s Teorií všeho a srovnatelné to určitě není. Na to, že je to od BBC, tak opět velice slušná práce, jen to vlastně celé skončilo uprostřed filmu (života), což je asi škoda. Jsem rád, že se tvůrci věnovali spíše fyzice než rodinnému životu jako to bylo u Teorie všeho. Benedict měl hodně dobrý výkon, ale na Eddieho nemá, ten svoji roli dotáhnul k dokonalosti. 78% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Když byla Stevenu Hawkingovi v 21. letech v roce 1963 diagnostikovaná amyotrofická laterální skleróza, lékaři dávali Stevenovi pouze dva až tři roky života. (Art_of_Can)
  • Ve filmu se o Stephenově (Benedict Cumberbatch) nemoci divák dovídá skrze neschopnost vstát z trávníku. Ve skutečnosti mladý Stephen spadl ze schodů. Tato nehoda vedla k diagnostice smrtelně nebezpečného onemocnění. (Art_of_Can)
  • Ve filmu se Fred Hoyle (Peter Firth) zmiňuje, že vymyslel pojem "the Big bang" pro posměch teorii velkého třesku, protože to zní jako citoslovce z kreslených pohádek. Ve skutečnosti tento termín Hoyle poprvé použil roku 1949 v rádiu BBC a zesměšnění teorie velkého třesku nebylo vůbec jeho záměrem. (80s Martin)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama