Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument BBC popisující doktorské studium Stephena Williama Hawkinga, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci. Jeho rodina mu předvídala maximálně dva roky života a spolu s jeho přáteli si všichni přáli, aby to stačilo na dokončení doktorátu. Nepříliš společenský Hawking stále jen mluví o astronomii a hlavně fyzice, která je pro něj vším. Potkává svou první ženu a blíží se zlomovému objevu, který ne všichni učitelé chtějí uznat... (IXOXI)

(více)

Recenze (50)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Snímek mě neuvěřitelně strhl, bylo sice často vidět, že jde o televizní počin (kamera, lokace), ale to mu na působivosti a kvalitě nijak neubralo. Pomáhá mu zobrazení kratšího časového úseku z Hawkingova života a také to, že neustále někam směřuje a vyvíjí se za pomoci hudby, až dojde k bombastickému vyústění. Cumberbatch opět předvedl brilantní výkon a snad natrvalo si zpečetil místo v mých nejoblíbenějších hercích. Při vědeckých pasážích jsem se neztrácel, protože jsou vysvětleny srozumitelně. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo někdy náhodou pochyboval o hereckých kvalitách Benedicta Cumberbatche, řekněte mu, ať se podívá na Hawkinga. Atraktivně zpracovaný film, díky kterému získáte alespoň částečnou představu o tom, jaký slavný fyzik byl na počátku své profesní kariéry. A že ačkoliv vám mohou znít veškeré teorie o počátku vesmíru jakkoliv senzačně, stejně pro vás budou jednou velkou neznámou... ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Je špatné, když před tímhle vidíte Teorii všeho, která sice není moc dobrý film, ale lepší než tenhle je určitě. Nudně napsané, nefilmově natočené. Benedict Cumberbatch sice hraje Hawkinga dobře, ale musím bohužel uznat, že Eddie Redmayne je v této konkrétní roli prostě lepší. Hraje citlivěji a především je konstantnější ve zhoršování Hawkingova stavu. V této televizní dramatizaci není např. Benedictovi v jedné scéně vůbec rozumět, co říká, v důsledku toho, jak nemoc postupuje, ale v další scéně zas mluví poměrně normálně a takto se to tam prostřídá nejméně dvakrát. A to samé platí i pro svaly na prstech, které se neustále zhoršují a poté zlepšují, jen aby to vyhovovalo scéně. Nevím ovšem, jestli z toho vinit pana Cumberbatche, nebo spíš střihače... Navíc představitelka Jane mi připadala až neskutečně nesympatická a otravná. A vzhledem k tomu, že tento film se zabýval víc vymýšlením teorií a méně Hawkingovým osobním životem a Teorie všeho se víc zabývala jeho osobním životem a méně jeho prací, bylo by vhodnější, kdyby se snímky jmenovaly opačně... ;-) ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Já věděl, že tady nesáhnu vedle. Přestože jsem se mnohokrát ztrácel v terminologii, tak při jakékoliv vyslovené myšlence Hawkinga v geniálním podání Benedicta mi to bylo úplně fuk. Zápal a nadšení pro fyziku Cumberbatch přesně do této postavy přenesl a jeho životní osud se kterým se statečně pral a pořád pere, musí dostat každého. Škoda, že si tato zákeřná nemoc vybrala právě Stephena. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Nedá se svítit, ale musím srovnávat s Teorií všeho a srovnatelné to určitě není. Na to, že je to od BBC, tak opět velice slušná práce, jen to vlastně celé skončilo uprostřed filmu (života), což je asi škoda. Jsem rád, že se tvůrci věnovali spíše fyzice než rodinnému životu jako to bylo u Teorie všeho. Benedict měl hodně dobrý výkon, ale na Eddieho nemá, ten svoji roli dotáhnul k dokonalosti. 78% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se Fred Hoyle (Peter Firth) zmiňuje, že vymyslel pojem "the Big bang" pro posměch teorii velkého třesku, protože to zní jako citoslovce z kreslených pohádek. Ve skutečnosti tento termín Hoyle poprvé použil roku 1949 v rádiu BBC a zesměšnění teorie velkého třesku nebylo vůbec jeho záměrem. (80s Martin)
  • Ve filmu se o Stephenově (Benedict Cumberbatch) nemoci divák dovídá skrze neschopnost vstát z trávníku. Ve skutečnosti mladý Stephen spadl ze schodů. Tato nehoda vedla k diagnostice smrtelně nebezpečného onemocnění. (Art_of_Can)
  • Když byla Stevenu Hawkingovi v 21. letech v roce 1963 diagnostikovaná amyotrofická laterální skleróza, lékaři dávali Stevenovi pouze dva až tři roky života. (Art_of_Can)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama