Reklama

Reklama

Na Západ

(seriál)
USA, 2005, 9 h (Minutáž: 90 min)

Hudba:

Geoff Zanelli

Hrají:

Matthew Settle, Josh Brolin, Gary Busey, Will Patton, Skeet Ulrich, John Terry, Gordon Tootoosis, Simon Baker, Rachael Leigh Cook, Tyler Christopher (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Roku 2005 se na obrazovkách amerických televizí objevila šestidílná minisérie Into the West (Na Západ), na které se jako vedoucí výroby (producent) podílel slavný Steven Spielberg. Epizody seriálu jsou dlouhé zhruba 90 minut a velmi věrně mapují historii amerického západu v letech 1820-1890. Na pozadí příběhu dvou hlavních hrdinů- jižanského koláře Jacoba Wheelera a lakotského šamana Milovaný Bizony, se velmi důvěrně seznámíme s reáliemi té doby i hlavními historickými postavami. Znalci mohou ocenit dobové oděvy, prostředí a nesmírně citlivě zpracované téma lakotských obřadů, kde se vystřídala plejáda snad všech nejlepších indiánských herců v rolích legendárních náčelníků té doby. (tuwanakha)

(více)

Recenze (69)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hrozně smutná podívaná. Úpadek a skorovyhlazení indiánů je tu vylíčeno dosti podrobně a úplně mne bolelo jak se z tak hrdé rasy díl po dílu stavájí čím dál více zbědování ubožáci, kterým pak už není dovoleno ani tančit! Americké dějiny jsou podány poutavě a řemeslně zdařile. Postavy, kterých je opravdu požehnaně, byly dobré a všechny příběhy a dějové linie mne opravdu chytaly za srdce. Přesto nejradši mám asi druhý díl. Herci se skládají z televizní špičky a filmových béčkařů či veteránů. Zde ale své party hrají všichni přinejmenším slušně. Minisérie je to skvělá, ale do smíchu vám rozhodně nebude. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Doterajšia moja skúsenosť mi hovorí, že do čoho vopchá prsty Spielberg tak to väčšinou stojí za to. Aj v tomto seriály bol, aj keď nie režisérom, tak producentom A naozaj seriál stojí za to. Množstvo príbehov dvoch generácií rodín indiánskej i belošskej zachytáva takmer celé XIX. storočie z obľúbenej témy "objavovanie a dobývanie amerického Západu a jeho osídľovanie" . Príbehy belochov a ich rodín sa striedajú so smutnými, dramatickými až tragickými príbehmi domorodého obyvateľstva - indiánov. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Perfektní sumár nejvýznamnějších událostí 19. století, kdy byl "dobyt" západ USA. Seriál má pro-indiánský (objektivní) pohled, což je příjemná změna po té protiindiánské propagandě, kterou předváděl Hollywood v minulém století. Právě a především o indiánech tento seriál je a díky jejich smutnému osudu je i on sám neskutečně smutný. Všechny ty události, které popisují poslední tři díly jsem už znal z jiných dokumentů, případně filmů, přesto všechno mě právě tyto tři díly dostaly nejvíce. Je zde skvěle zachycen spiritismus a hrdost indiánů, což tento seriál dostává vysoko, navíc se zde objeví ty největší herecké hvězdy s indiánským původem. Dokonalý je i soundtrack, který celý seriál posouvá o level výš. Díky prvním dvoum nudnějším dílům a solidnímu zmatku v postavách, které se po třetím díle neskutečně kupí, musím dát jen 4*, ale co do vykreslení indiánů a schopnosti zachytit to nejzajímavější ze západu USA 19. století, nemá tento seriál konkurenci v jiných seriálech ale ani v mnohých filmech! 84% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komplexně pojatý příběh 19. století v USA, kde klíčovým jsou jednotlivé významné historické milníky, které jsou znázorňovány, a nikoliv postavy, které jsou víceméně jen do počtu, a slouží jako takový most mezi jednotlivými díly. První díly nabízejí opravdu cestu "Na Západ", obohacenou o záběry krásné krajiny. V druhé půlce už jsme "Na Západě" a řeší se hlavně Indiánská otázka. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Krásné a velmi, velmi smutné a tragické....o téhle části amerických dějin by se dalo dlouze vyprávět, ale mnoho lidí to bohužel nezajímá....samozřejmě by se daly minisérii vytknout nějaké chybičky, ale proč? Pro mě svůj úkol splnila beze zbytku a v závěru posledního dílu mě bylo celkově nad lidskou rasou nedobře, hlavně nad tou bílou...velice mě mrzí nízký počet shlédnutí, velká škoda.....a ještě - hudba, ta byla nádherná..... ()

Galerie (192)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama