Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama o pomstě mladé dívky muži, který porušil přikázání. Čarodějnický proces viděný střízlivýma očima, nepřibarvený ničím mystickým, jde k jádru věci a obrátí klidnou obec Salem vzhůru nohama. Lidé umírají kvůli pomstě, nikoli kvůli temným silám. Zajímavé na snímku je, že soudci nejsou líčení jako záporné postavy, nýbrž mají opravdu tendenci dovtípit se pravé podstaty věci a i když jsou hnáni vírou, vidí i to, co se víry netýká. Příběh klade velkou morální otázku na závěr, kterou Lewis famózně zahrál. Slušně mu sekundovala Winona Ryder, kterou jsem chtěl celý snímek zašrtit pro její slizkost. 85% = 4/5 ()

Black-star 

všechny recenze uživatele

za mě pouhých 50%, kromě zfanatizovaného Salemu a nepochopitelného systému, kdy na ty nahoře co rozhodují ti dole prostě nemůžou i kdyby se rozkrájeli. Film zajímavý a le čekala sem od toho víc. Ječící a intrikující holky, pod vedením W. Ryder. Prostě to nechápu já se nudila. Nijak mě to neuchvátilo, spíš do teď nechápu jak mohli lidé sebou nechat tak snadno manipulovat. Zahoďme středověk a žijme v přítomnosti.... Smutné je že je to podle skutečné události. ()

Reklama

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné! John Proctor: "Because it is my name! Because I cannot have another in my life! Because I lie and sign myself to lies! Because I am not worth the dust on the feet of them that hang! How may I live without my name? I have given you my soul; leave me my name!" ..."I say- I say- God is dead!" ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle hry ( nejde o videohru ) Artura Millera. V hlavní roli Ďábelská Winona Ryder a její Božský kukuč. Nepochybně hlavní lákadlo tohoto snímku. CITÁT - Obávám se, že na tohle žádné léky neexistují.......... Ještě, když nebylo pozdě, zazněla rozumná věta o tom, proč za vším hledat Ďábla, když člověk může začít u sebe. CITÁT - Chci zpátky Johna Proctora !!!......... A už to jede, kdo zná české Kladivo na čarodějnice, ví o čem píšu. Řetězová reakce je zdrcující. CITÁT - Z tvé spravedlnosti by pivo zmrzlo.......... Mašinérie je rozjetá - zatýkám vás pro podezření z čarodějnictví. Ze skutků Abigail Williemsové čerpají třeba, temný zpěvák a skupina King Diamond nebo King Stephen, v jehož několika knihách je zmíněno městečko Salem´s Lot. Hudba - George Fenton. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dějiny inkvizice mě vždycky zajímaly a z tohoto důvodu, jsem si nemohla nechat ujít ani tento velice působivý snímek. Podle skutečných událostí, se skvělými herci zejména Winonou Ryderovou, která předvádí naprosto strhující herecký výkon. Působivá atmosféra malé americké vesnice 17. století s kterou zamává lživé obvinění pomstychtivé dívky, celý tento děj je vykreslen naprosto věrohodně a působivě. K tomu není co dodat. 95% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)
  • Daniel Day-Lewis sa počas nakrúcania nesprchoval ani nekúpal, aby sa lepšie vžil do svojej úlohy. (busev)

Reklama

Reklama