Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Daniel Day - Lewis opět skvelý v nečekaně průměrném snímku. Docela se divím, že si tahle osobnost vybrala Čarodějky ze Salemu jako jeden ze svých filmů. Sekunduje mu výborná Winona Ryder, která se snaží jak může, aby vedle Day - Lewise vypadala jako kvalitní herečka. Většina vedlejších herců jsou známé tváře a tak si na obsazení nelze ztěžovat. Příběh je však lehce monotónní a žádná velká gradace se nekoná. Nicholas Hytner dokazuje svojí obyčejnost a celý film nemá moc silných momentů. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval tento film, lomcoval mnou vztek, ale také jsem pociťoval zoufalství nad tím, jak jsou někteří ti lidé zaslepení. Je to film, který asi jen tak někoho nenechá jen chladně přihlížet. Když člověk sleduje tu příšernou bigotnost, má chuť tam vlítnout a dát jim pořádně přes hubu. Je to velmi dobrý film s výbornými hereckými výkony. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zatímco velkolosinské katolické justiční vraždy (čarodějnické procesy) nejsou ve veřejném povědomí neznámy, o jejich protestantských protějšcích na soumraku středověku je známo podstatně méně. Ještě více to platí o bigotním osadnickém prostředí vznikající Nové Anglie. Perfektní rekonstrukce procesů, byť ne zcela prosta některých kasovních zrcátek, dokazuje jedno: hloupost, která se snoubí s krutostí a zavilostí, doslova nezná hranic. A škody, které tropí, i následky, jež po sobě zanechává, nemají daleko k živelným pohromám. Bylo by dobré, kdyby druhý program České televize někdy přehrál obě dvě filmové adaptace, starší i novější, a doplnil je diskusí pozvaných odborníků. Filmy i týmy jejich tvůrců by tím divácky mohli jen získat. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru je hodnocení menší, než by si tento skvost zasloužil a už vůbec si nezaslouží být v modrých číslech. Příběh totiž dokáže vtáhnout (u mě dokonale). Poměrně dlouho jsem takto necítil s hlavní postavou v podání jak jinak než famózního Daniela Day-Lewise. Ten ani jiný být neumí. Zvlášť jeho závěrečné vystoupení bere dech. Pochválit však musím tentokrát i Winonu Ryder, která se své postavy svině zhostila bravurně až z ní šel strach. Nejvíce zarážející je ale fakt, že se něco takového vůbec mohlo stát. Ve středověku zkrátka věřili takovýmhle píčovinám a když si někdo usmyslel, že druhého obviní z čarodějnictví, ten druhý byl zkrátka v koncích ať už byla pravda jakákoliv. Měl dvě možnosti: buď lhát a přiznat se a odkroutit si pár dní/měsíců v chládku, nebo stát za pravdou, podstoupit mučení a být upálen. Tohle fungovat dnes, tak na zemi není 7miliard obyvatel!. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Z tak silného s námětu, který navíc přilákal i jedno z nejlepších herců všech dob , se dalo vytěžit mnohem, mnohem víc. Čarodějky ze Salemu jsou průměrným snímkem, dle hry, kterou sám autor předělal do podoby scénáře http://www.imdb.com/name/nm0007186/. A bohužel neměl také štěstí jako třeba s http://www.csfd.cz/film/4086-pravidla-mostarny/ http://www.imdb.com/name/nm0410288/. Škoda, film nechává povětšinou diváka chladným, jen herecké výkony jsou důvodem, proč u Čarodějky ze Salemu ztratit dvě hodiny své kratinké existence v nekonečnosti. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Ze skutků Abigail Williamsové čerpal například zpěvák King Diamond, který se údajné čarodějnici věnoval dokonce ve dvou albech s názvem Abigail I. a Abigail II., nebo spisovatel Stephen King, který zmínil v knihách jak jméno Abigail, tak i městečko Salem´s Lot. (Terva)
  • Věhlasný herec Daniel Day-Lewis (Až na krev, Gangy New Yorku) si kvůli sžití s postavou sám postavil dům, ve kterém pak ve filmu žije, jen s pomocí nástrojů, které se v té době používaly. V domě poté žil bez elektřiny a vody. (MadBigMax)

Reklama

Reklama