Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v roce 1908 v Anglii. Na Ravenscroftské panství přijíždí britský inspektor Scotland Yardu Thomas Hatcher (Martin Dejdar), aby zde vyšetřil záhadnou vraždu čeledína Patricka Roarka (Mark Huntley). V domě žije 5 žen paní Ravenscroftová (Greta Scacchiová), její dcera Gillian (Laura Harrisová), guvernantka Charlotte Kleinerová (Gabrielle Anwarová), kuchařka Ellen Frenchová (Edie McClurgová) a služebná Dolly (Fay Mastersonová). V průběhu vyšetřování inspektor Hatcher zjistí, že smrt Patricka Roarka nebyla nešťastná náhoda, jak všechny ženy svorně tvrdí. Naopak se zřejmě jedná o vraždu, která má navíc něco společného se smrtí majitele panství pana Ravenscrofta, který zemřel také pádem ze schodů. Výpovědi si v mnoha případech odporují a je na inspektorovi, aby zjistil tajemství Ravenscroftského panství. Zemřeli nešťastnou náhodou, zabili je duchové nebo šlo opravdu o vraždu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Český film, který má atmosféru klasické britské konverzační detektivky. Výprava potěší a herecké obsatení je více než slibné. Jenom je škoda, že realizace je moc statická a vhodná potom spíše než na velké plátno, rovnou do vysílání televize. Nevím, kde se tenkrát stala chyba, že v kinech film propadl a "odborná" kritika byla ve finále značně nespravedlivá. Vedle těch různých českých rádobykomedií či pseudodramat rozhodně to lepší, co v letech devadesátých vzniklo. A Dejdara nakonec nezbývá než obdivovat, co všechno kvůli zadluženosti díky realizaci tohoto filmu musel ustát... ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem o tom filmu četl a slyšel, jsem čekal malér jak hrom a vida, ono to tak hrozné není. Pochvalu si zaslouží hudba Michala Dvořáka a Martina Kumžáka či kamera Vladimíra Smutného. Co je poněkud nepochopitelné, je údajný rozpočet 150 milionů korun (ačkoliv ano, jsou tam ty hvězdy), což se rozhodně neodrazilo ve vizuální stránce, kterou mi film připomínal lepší televizní mikrokomedii. Nějak mi také nesedlo to zcela nejasné žánrové zařazení, respektive rychlé změny žánrů (nejvíc mi seděla takřka dadaistická pasáž, kde již zoufalý a opilý detektiv, odhaluje tajemství pomocí několika hledisek "to bylo tak" - mám tam ale problém - pokud jsem dobře koukal, celá pasáž se odehrávala ve stáji, pak několik záběrů/protizáběrů dialogů a ejhle, jsme v jedné z místností panství...) ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

V domě Ravenscroftů se stala tragédie, čeledín Patrick Roark umírá po pádu ze schodů, a na místo je vyslán detektiv Hatcher (Martin Dejdar), aby celou záležitost objasnil a vyloučil případné cizí zavinění. Po smrti Roarka zůstává v domě pět žen - paní Ravenscroftová, její dcera Gillian, guvernantka Charlotte, kuchařka Frenchová a služebná Dolly. Ženy mění výpovědi jak na běžícím pásu, a jak Hatcher zjišťuje, motiv mohla mít kterákoliv z nich ... Musím přiznat, že jsem to čekal mnohem horší. Většina takovýchto "násilně" natočených filmů dopadá velmi bídně. Panství je taková vcelku obyčejná detektivka, jíž situování do předválečné Anglie sice sluší, ale nepřináší nic navíc. První polovina filmu je docela fajn, výslechy a postupné splétání nitek co se stalo onoho večera. Druhá polovina je naopak docela hrozná, Dejdar příšerně přehrává a samotné odhalení je natolik stupidní, že kterákoliv z předchozích teorií by byla tisíckrát lepší. Původně jsem chtěl dát o hvězdičku víc, ale za zneužití Petera O'Toole (jinak se jeho role v tomto filmu nazvat nemůže) nedám... ()

choze 

všechny recenze uživatele

V polovině 90. let byl Martin Dejdar na vrcholu - na Nově řádil s Vackem v Na vlastní nebezpečí a točil filmy jako ŠAKALÍ LÉTA, AMERIKA či UČITEL TANCE, za kterého dostal Českého lva (ten ročník i moderoval). Ocenění mu ale žádné další nabídky nepřineslo a tak se rozhodl natočit si film sám, v produkci jím spoluzaložené produkční společnosti M.D.M. Byl vybrán realizačně i umělecky nenáročný scénář vycházející z divadelní hry Ravenscroft od Dona Nigro, angažoval se mezinárodní herecký ansámbl v čele s Peterem O´Toolem, Gretou Scacchi a Dejdarem, britský režisér a český štáb a natáčení prvního českého filmu v angličtině se rozjelo. A záhy zastavilo pro nedostatek financí. Pravé peklo ale nastalo až když byl film dokončen, uveden, strhán kritikou a když i přes holedbání tvůrců do kolika zemí se jej podařilo prodat, po sobě zanechal milionové dluhy, které zůstaly na triku Dejdarovi. Za to, o co se pokusil a co s tím zkusil, má Dejdar moje sympatie, ne už tak ale jeho dílko. Nejdřív pozitiva, která začínají a končí u skvělého obsazení a hereckých výkonů, zejména vynikající Grety Scacchi a opravdu podmanivé Laury Harris (Mary Beth z o rok starší Rodriguezovy FAKULTY). A teď to ostatní. Jakkoli to Dejdar popíral, obsazení Petera O´Toolea je ryze samoúčelné, ve filmu se objeví všehovšudy na nějakých pět minut a jeho postava není pro příběh ani zdaleka tak důležitá, aby byl vyobrazen na plakátě (mimochodem s Dejdarem nemají ani jednu společnou scénu). Výkon samotného Dejdara je pak při vší úctě trapný. Scénář je slabý jako detektivka (vodopád výslechů a lží vás záhy unaví) i jako komedie a i když se režisér i kameraman snažili, co mohli, aby z téhle televizní inscenace udělali plnohodnotný film, výsledek je umělý a krajně neuspokojivý a přímo se nabízí srovnání s podobnou detektivní taškařicí, Zelenkovými BANKROTÁŘI (kde si Dejdar také zahrál), která ale naštěstí zůstala moudře v televizi. Cinema: 40%, IMDb 5/10. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prekvapive se nejedna o spatnou detektivku. I kdyz samozrejme nechapu onen monstrozni rozpocet, kdyz se snad cely film odehrava uvnitr a vyprava nebyla nijak narocna? Tech lzi a dejovych zvratu je pri vysetrovani tolik, ze to pusobi komicky. Pokud to byl zamer tvurcu, pak klobouk dolu. Zenske herecke vykony, v cele s vybornou Scacchi jasne prevysuji ty muzske. Jako televizní inscenace by to bylo uplne bez chyby, ale jako treti nejdrazsi cesky film..?! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Rozpočet činil 170 000 000 korun, což dodnes činí z filmu třetí nejdražší český film. Na rozdíl od Tmavomodrého světa a Bathory se však nejedná o koprodukční film, na rozpočet filmu sehnal producent Martin Dejdar od bank peníze v podobě úvěru. Na Dejdarův účet pak peníze ani nikdy nepřišly, putovaly přímo na konto herců a hereček. (wosho)
  • Natáčelo se na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)
  • Jedním z producentů filmu byl i Michael Šváb, šéf zločineckého gangu, který v letech 2011 až 2013 unášel, vydíral a vraždil české podnikatele z bohatších vrstev a který je mimo jiné švagrem Martina Dejdara. (fleker)

Reklama

Reklama