foto

Josef Šebek

  • nar. 12.9.1940
    Slaný, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 7.8.2010 (69 let)
    Hostivice u Prahy, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Šebek se narodil ve Slaném, ale svou dávnou touhu hrát divadlo musel začít poprvé realizovat na Moravě, v Severomoravském divadle v Šumperku, kam nastoupil jako elév koncem padesátých let. Nedlouho poté odešel do Beskydského divadla v Novém Jičíně, kde setrval do roku 1962. Následoval pokus o získání odborné herecké průpravy, studia na DAMU v Praze ale Šebek nedokončil (1962-1965). Dalších šest sezón strávil na jevišti Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1965-1971), kde se objevil v řadě představení domácího i světového repertoáru (Veselé paničky windsorské, Svatá Jana, Deset malých černoušků, Smrt obchodního cestujícího, Ze života hmyzu). Kvůli svému vytížení u filmu opustil Josef Šebek počátkem 70. let stálé divadelní angažmá a načas se stal umělcem ve svobodném povolání. Naopak, o několik let později, když příležitostí před kamerou ubylo, přijal znovu trvalý pracovní úvazek v divadle, od roku 1978 hrál ve Východočeském divadle v Pardubicích, později v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (dnešní Klicperovo divadlo).

S filmem a televizí spolupracuje Josef Šebek od poloviny šedesátých let. Poprvé se objevil jako vojín v povídkovém filmu KAŽDÝ MLADÝ MUŽ (1965), podobná role pak následovala v kriminálce VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ (1966). Uniformu, ať vojenskou nebo policejní, oblékal Josef Šebek i v řadě dalších filmů, což ale na druhou stranu vedlo k tomu, že jeho participace ve filmu se týkala často tendenčně pojatých snímků normalizační kinematografie. Jak již bylo uvedeno, počátkem sedmdesátých let se jeho práce pro film a televizi zintenzívnila a například v roce 1975 natočil sedm filmů, dvakrát byl přizván také do koprodukčních projektů se Západním Německem.

V polovině sedmdesátých let navázal Šebek spolupráci s režisérem Jiřím Svobodou, který jej do svých filmů přizval celkem osmkrát (ZRCADLO PRO KRISTÝNU, 1975; ŘETĚZ, 1981; SCHŮZKA SE STÍNY, 1982; ZÁNIK SAMOTY BERHOF, 1983; SKALPEL, PROSÍM, 1985). Ze spolupráce se Svobodou vyšla také Šebkova jediná hlavní role, hrál projektanta Vondráka ve filmu DŮM NA POŘÍČÍ (1976), dramatickém příběhu z doby první republiky inspirovaném skutečnou událostí z roku 1928.

V polovině 80. let práce pro film u Šebka téměř ustala, znovu byl osloven filmaři v následující dekádě, kdy znovu hrál ve filmech, televizních inscenacích a také seriálech. Zatímco film mu nabídl role v projektech kolísavých kvalit, v televizním formátu se objevil ve zdařilých seriálových počinech jako BYLO NÁS PĚT (1994) nebo ZDIVOČELÁ ZEMĚ (1997). Zatím naposledy jsme Josefa Šebka mohli vidět v seriálu VYPRÁVĚJ (2008).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2013 Špačkovi v síti času (TV seriál)
Konečně zase spolu (E14)
2010 Kajínek
Sama v čase normálnosti (TV film)
2009 Poste restante (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2006 To horké léto v Marienbadu (TV film)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Věrnost (studentský film)
Zlá minuta (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Kousek nebe
Místo nahoře (TV seriál)
2002 Místo činu: Vzpomínka na Prahu (TV film)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Doktor Smrt I (S02E08)
1999 Panství
1998 Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Bumerang
Lékárníkových holka (TV seriál)
O mrňavém obrovi (TV film)
O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
1995 Cesta peklem
1994 Akumulátor 1
Bylo nás pět (TV seriál)
Dobrý král Václav (TV film)
Maigretova trpělivost (TV film)
Nexus
Saturnin (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Maigret se brání (TV film)
Noc rozhodnutí (TV film)
1992 Dáma a smrt (TV film)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Duplikát (S03E04)
Trhala fialky dynamitem
1991 Kafka
1990 Démantový déšť (TV film)
Heřmánci (TV seriál)
O Radkovi a Mileně (TV film)
1987 Proč?
1986 Papilio
1985 Skalpel, prosím
1984 Kouzelníkův návrat
Rubikova kostka (TV film)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Zánik samoty Berhof
1982 Jehla (TV film)
Schůzka se stíny
1981 Hodina života
Řetěz
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Svítalo celou noc
1979 Arabela (TV seriál)
Modrá planeta
1978 Past na kachnu
Pumpaři od Zlaté podkovy
Silnější než strach
1977 Oddechový čas
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Dům Na poříčí
Odysseus a hvězdy
1975 Akce v Istanbulu
Borisek, malý seržant
Konfrontace
Město nic neví
Na konci světa
Profesoři za školou
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Motiv pro vraždu
Sedmého dne večer
Tod am Mississippi (TV film)
1973 Horká zima
Větrné moře
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
Venca (TV film)
1971 Černý vlk
Karlovarští poníci
Legenda o živých mrtvých (TV seriál)
Princ Bajaja
Tajemství velikého vypravěče
Ženy v ofsajdu
1970 Luk královny Dorotky
Návštěvy
Svatby pana Voka
1967 Tvrdohlavá žena (divadelní záznam)
1966 Vrah skrývá tvář
1965 Každý mladý muž

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace