Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Chcelo to byť až moc vtipné. Chcelo to mať až priveľa narážok. Chcelo to mať až priveľa hlášok. Malo to až priveľa postáv. Napriek tomu oceňujem, že základná pointa vyšla slušne. Streľba do všetkých možných aj nemožných klišé klasických detektívok a ako ústredný cieľ prehnaná dokonalosť vyšetrovateľov. Nechýba samozrejme ani záverečný zvrat, čo otáča hore nohami pôvodný zvrat, ktorý prekopal zvrat predtým, ktorý úplne poprel prvotný zvrat vychádzajúci z nečakaného zvratu pretým. Z celého hereckého cirkusu najviac oceňujem slepého Obi-Wana Kenobiho. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá komedie. Tajemné sídlo, slepý sluha, hluchoněmá kuchařka, pět geniálních detektivů a jedna záhadná vraždička. Vše ve filmu je vypilované do každičkého detailu. Herecké obsazení skvostné, mohu-li jmenovat Aleca Guinnesse jako sluhu s prapodivným jménem Bensonmadam, Peter Falk jako buranský Sam Spade (až příliš připomínající Columba) či Peter Sellers jako inspektor Wang. Je zřejmé, že si tvůrci vzali na paškál (nejen) Agathu Christie. Postavy až příliš připomínající její dva nejslavnější detektivy, celá záplatka zase evokuje její slavný román Vražda v Orient Expresu - mrtvola s 12 ranami v zádech. Další dva parodovaní autoři jsou Dashiell Hammett a Earl Derr Biggers. Jinak je opravdová škoda, že byla vystřižena scéna se Sherlockem Holmesem. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zklamaný. Připadá mi to přeplněné. Spousta a spousta dobrých fórů, to ano, ale valí se to jaksi mechanicky. Není to dobrý příběh, spíš sitcom, nebo silvestrovská estráda. --- Vícekrát se mi vnucovalo srovnání s českým Fantomem Morrisvillu. Tam tvůrci podle mého soudu postupovali rozvážněji a výsledek je kompaktnější. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No, opäť sa ukazuje, že komédia je veľmi ošemetný žáner, pretože zmysel pre humor má každý človek vždy aspoň trošinku odlišný. Čo z toho, že som si spomenul na niektoré prípady, ktoré som čítal pred vyše dvadsiatimi rokmi, keď ma prípad vraždy, ktorá sa ešte nestala, nezaujal. Asi je to tým, že tá pomsta všetkých čitateľov za nezmyselné konce bola nakoniec vykonaná na mne ako divákovi, pretože som celý prípad považoval tiež za nezmyselný. A záverečná scéna už na tom nič, v lepšom či horšom, nemohla zmeniť. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze starého kufříka se zaprášeným papundeklovým divadélkem Neil Simon vytáhl a sestavil hravou skládanku prvků pro detektivní žánr v literatuře a filmu typických. A mistrovským způsobem. Parta zkušených borců svého oboru se díky záhadnému pozvání sešla, aby se stala svědkem prapodivných událostí, přinášejících hodně nezvyklý případ. Celé dění se stává velice originální detektivkou naruby, která zároveň už sama v sobě přináší propracovanou parodii na tento žánr a všechna dnes již legendární klišé (způsoby usmrcení, dedukce a kriminalistické metody, rafinované počínání zločinců i nadpřirozené schopnosti vyšetřovatelů) obrací k zábavným pointám v podobě řadě hlášek, gagů či celkových vyústění. Jediná postava zde v celém panoptiku není zbytečná. A schválně, viděli jste už někdy obhlížet hlavu mrtvoly dvíháním její hlavy s perama v uších? Z hlediska kriminalistického je to přeci správný postup, hlavně nezanechat žádné nové otisky!! :o)  ***** Z celého panoptika mi nejvíc během sledování padli do noty Alec Guinness s nadpozemským výrazem slepého komorníka a Peter Sellers tentokrát jako čínský inspektor. Filmu připisuju jako klad také, že funguje výborně i bez bližších znalostí kolem postav detektiva: až po zhlédnutí jsem zjistil, kdo je to vlastně ten Sam Spade, tedy pan Bogart z Maltézského sokla... Alespoň v úvodu mne úpřimně pobavila parodie na legendární scénu ze Mzdy strachu s noční jízdou auťákem přes rozpadající se dřevěný most. Sám se ale začínám těšit, až se mi časem podaří objevit v této hříčce další ojedinělé souvislosti, skryté nápady a odkazy. Tahle vražda i večeře se totiž navzdory odhaleným skutečnostem v závěru příběhu opravdu povedly! 90% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Poslední film Estelle Winwoodové. (MrCreosote)
  • Kuchařka dá sluhovi (Alec Guinness) při jejich seznámení papír, na kterém stojí, že neumí číst ani psát anglicky. Přesto poté, co je sluha zavražděn, podává Wangovi (Peter Sellers) lístek, na který napsala, že byl spáchán zločin. (Chegi)

Reklama

Reklama