Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet v rouše Evině, tak to tu ještě nebylo...a už ani nebude, ale abych něco napsal k událostem, jenž se odehrávají v tomto příběhu.Tento film nechť je důkazem, že láska někdy dokáže být slepá. Ačkoliv se oba k sobě hodili naprosto bez výhrad, tak pan osud nebo štěstí jim jejich lásku nepřálo. Místo toho jim paní smůla nadělila velkou životní tragedii a nezapomenutelný psychický šrám.... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Film Michaela Winterbottoma vypráví příběh románu Thomase Hardyho jaksi z většího nadhledu, z pozice překážek vnějšího světa, které posléze utvářejí citový svět samotných protagonistů. Literární předloha byla roku 1896 společností i kritikou naprosto strhána, Thomas Hardy (1840 - 1928) se uzavřel do sebe a do smrti psal pouze básně (I ty však stojí za to.) ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh tragické lásky dvou lidí, kteří se potkali příliš pozdě na to, aby mohli být spolu šťastni, mě neoslovil tolik, jako by mohl, kdyby nebyl na můj vkus natočen tak "rychle". Než jsem si stihla na nějakou situaci zvyknout a vžít se do ní, už zase byli o kus dál a mně to bránilo v lepším vcítění se do toho vztahu. Ten závěr to značně vylepšil, ale i tak to nestačí na lepší hodnocení. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Žijeme v morálním blahobytu: téměř každý má dvojí morálku." To napsal Gabriel Laub, jehož citáty mám ráda a je to pravda i v dnešní době. Pokud se někdo nějakým způsobem nechce chovat pokrytecky a nejde s davem, tak jak jsme to mohli vidět i v adaptaci Thomase Hardyho, tak je nad slunce jasné, že to nebude mít v životě jednoduché. Nakonec i samotná kniha vnesla napětí do Hardyho manželství, jak jsem měla možnost číst. Příběh o osamoceném Judovi a o jeho nenaplněných touhách, jako je vzdělání a skutečná láska. Tu Juda sice nakonec najde, ale předsudky a tehdejší takzvaná morálka mu nedovolí být skutečně šťastným. Strašně smutné a závěr, který vyvrcholil po jedné jediné nevinné větičce, kterou slyšela jedna dětská citlivá dušička, byl víc než tragický. Chválím Kate Winslet za roli Sue, byla výborná, ale Cristopher Eccleston už mně tak v roli Judy nesednul, ale já ho moc jako herce neznám, byl to jen takový malý škrábaneček na celém filmu. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kniha Thomase Hardyho je samozřejmě lepší. Ale vcelku bych řekla, že to režisér Winterbottom trefil dobře. KATE WINSLET mi do toho příběhu zapadla výborně dle mých představ o mladé ženě viktoriánské Anglie. Jenom nešťastného Judu jsem si představovala trochu jinak. Snad více sexy. Ale to je podružný dojem, avšak Colin Farrell by mi do popisu osoby seděl více. Někdy se holt nevyplácí číst knihu před zhlédnutím filmu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)
  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama