Reklama

Reklama

Mladé dámy, věříte, že držíte osud pevně ve svých rukou? Pozor – skutečnost totiž často bývá o krok napřed i před tou nejdivočejší fantazií. (Česká televize)

Recenze (43)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímalo mě zkusit si něco nového – žánr hororu, thrilleru s minimálními technickými prostředky, s nejmenším počtem herců, bez velkých akčních scén. Scénář nabízel východisko pro psychodrama, pro herecký koncert dvou lidí. Společně s Táňou Vilhelmovou a Jiřím Dvořákem jsme si tedy vyzkoušeli, jestli dokážeme utáhnout napětí po celou hodinu. S Táňou Vilhelmovou už jsem pracoval předtím v Polojasnu, pro hlavní mužskou postavu jsem chtěl neokoukaného herce, objevit někoho nového, aby ten „hlavní netvor“ příběhu byl uvěřitelný, a nesváděl diváky k tomu, aby si říkali – ten a ten známý herec hrál psychopata… Na horory do kina rád chodím, ale udělat ho není žádný legrace. Klasik žánru Hitchcock to dokázal udělat napínavé i ve scénách, kde k žádným vraždám nedochází. Prostě dokonale dokázal rozpitvat, analyzovat psychologii toho zločinu, a tam máte strach, i když jde někdo jen po ulici a nic se vlastně neděje. Navodit takový podprahový strach je asi v hororovém žánru to nejtěžší. Ukázat, jak někdo někoho honí s kudlou v ruce, to je ta nejsnazší cesta, jak upoutat divákovu pozornost, ale to není ten pravý „psychologický teror“. Není to jednoduché dostat se tím napětím pod kůži, a rozhodně to není v těch verbálních akcích, ale spíše v tom, co se děje kolem. Filip Renč ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čené Anděle jsem měl rád jako celek (rozhodně lepší než poněkud tristní Draculův Švagr) a Pokoj Bez Oken je jeden z těch lepších dílů, hlavně zásluhou pana režiséra, slečny herečky a pana herce...škoda že jsem ještě neviděl Psycho:) Kvalitní horůrková story na nedělní večer. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určité nelogičnosti a situace méně originální (kdysi tady kdosi psal, že tenhle díl je parafrází Psycha) vyvažuje svou dost jistou režií Filip Renč, o kterém jsme tehdy vůbec netušili, že bude v následujících letech ke šmíře mířit tak rychle. 70%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby tuhle záležitost nerežíroval Filip Renč, bylo by to jen špatně okopírované Psycho. Nicméně Renč spolu s herci, které si vybral (Tatiana Vilhelmová a Jiří Dvořák) vytvořili velmi příjemný psychothriller, který má to hlavní: atmosféru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2008: Proč ten Dvořák nedostává víc rolí úchylů? Vždyť mu to tolik jde. A mimochodem opravdu doporučuji návštěvu městečka Velhartice a tamějšího hradu - opravdu kouzelná středověká atmosféra (i v dnešní době), nádherný hrad a zámek a tajemný hřbitov s dívkou zakletou do zdi kostelíka. Moje upíří srdce přímo plesalo. --- Dodatek 2014: Když jsme to viděli kdysi poprvé, byli jsme učarování zříceninou natolik, že se moji rodiče rozhodli, že musíme ten hrad navštívit. Což jsme také udělali a zažili jsme tam magické časy. Od té doby se toho mnoho událo. Teď, asi po deseti letech, tatínek znovu zahlédl tuto epizodu v televizi, když už odcházel spát. Okouzlen zpět usedl na gauč, zaujatě se díval a potom řekl: "Zjisti mi, který hrad to je, a potom se tam pojedeme podívat." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspirace Hitchcockovým Psychem je zcela evidentní, nicméně povrchní. Přiznávám, že navnaděný vysokým hodnocením jsem očekával něco pikantnějšího. Renč především neumí správně vygradovat napětí a Jiří Dvořák sice jen lehce, nicméně zřetelně a hlavně zbytečně svého psychopata přehrává. Policisté jednají a vypadají stejně blbě jako ve skutečnosti. Scénář odhaluje tajemství příliš brzy a závěrečná pointa je předvídatelná. Kladem snímku je výkon Tatiany Vilhelmové a samozřejmě prostředí gotického hradu, které nicméně mohlo být využito ještě lépe. Suma sumárum, lehce nadpůrměrné televizní dílko. Celkový dojem: 60 %. Neodpustím si v tomto případě poznámku k chvále na režiséra Filipa Renče od ostatních komentátorů. Renč celou svou dosavadní tvorbou dokázal, že je slušný řemeslník, dobře využitelný pro výrobu videoklipů a reklam a nečekám od něj žádný propadák ani v oblasti hraného filmu. Na druhou stranu ale ještě nenatočil film, který bych mohl označit jako opravdu dobrý a velký - a ani to v budoucnu mě myslím nemá čím překvapit.... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající i coby (byť nepřiznaný) remake Hitchcockova Psycha, narozdíl od toho Van Santova paskvilu. Hrad Velhartice je tajemný a strašidelný sám o sobě a když k tomu připočtu jeho děsivé tajemství z příběhu, dokonalá hororová atmosféra je na světě. Tatiana Vilhelmová byla skvělá, děsivě přesvědčivého Jiřího Dvořáka jsem zatím nikde lépe hrát neviděl. Filip Renč sice nepatří mezi mé režisérské oblíbence, avšak za toto dílko má ode mne plné uznání. 95%. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Pokoj bez oken" byl pro mě obrovské překvapení...Nečekal bych, že je někdo u nás ( navíc v televizi ) schopen natočit takhle povedený psychothriller. Jistá inspirace "Psychem" je zřejmá, ale není to vůbec na škodu, vždyť "Psycho" je přelomem žánru a uznávanou legendou...Renčovi se za pomoci výborných herců podařilo vybudovat opravdu děsivou atmosféru, potěší i vizuální hrátky s kamerou a kvalitní hudební doprovod...Takže tenhle příběh mohu jednoznačně doporučit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je regulérní horor a slušný konkurent Studny z majora Zemana :) Magické prostředí, výteční herci, hororová zápletka a atmosféra, výborné scény, napětí, závěr....Pokoj bez oken má zkrátka vše, co stačí na 5*. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších povídek seriálu Černí andělé, o šíleném kastelánovi a jeho krásné oběti, která se ale později stane obětí vlastní touhy po penězích. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tatiana Vilhelmová v zajetí šíleného kastelána Jiřího Dvořáka na hradě Velhartice. Dost dobrý, napínavý horor, velmi dobře zahraný zejména Tatianou Vilhelmovou. Atmosféra tajemných zákoutí hradu ovšem mohla být využita lépe... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdičky dávam iba preto, že som videl údajne najlepšiu časť nejakého seriálu. Mám zaručené, že budem pred sledovaním inej časti utekať ako Vilhelmová pred kastelánom. Som presvedčený, že je to spackané tak, ako ostatné Renčove filmy. Jemu sa skrátka nedarí, alebo to nevie a je mi jedno, ktorá odpoveď je správna. Možno by som našiel niekoľko málo scén (najmä s Vilhelmovou), ktoré ma zaujali, ale celok to spoľahlivo zabíja. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů seriálu, kde exceluje Jirka Dvořák, Tatiana Vilhelmová je občas zbytečně hysterická. Ale atmosférou vynikající thriller (možná s jemnými náznaky hororu) a velice dobře natočený. ()

cunesk8 odpad!

všechny recenze uživatele

10% za kopírku, hrad a Taťánu. Pro klasického českého televizního diváká a povaleče to musela být bomba. ()

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ČERNÍ ANDĚLÉ - POKOJ BEZ OKEN - DÍL ČÍSLO 2. Kamera: Martin Šec. Jeho kvalitní práce dodává příběhu ten správný hororový nádech. CITÁT - Šťastně rozvedenej.........Kastelán je tajuplnej a Osvald je pes. Hudba je naprosto deprimující. Každý hrad má své tajemství a Eva jedno takové pozná. CITÁT - Do smrti milovala........ Zajímavě černobíle natočené drama. Život nebo smrt. CITÁT - Něco jsem zahlédl........ Příběh má parádní konec. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený díl, jež ani trochu nepůsobí televizním dojemem. Zápletka je sice předvídatelná, ale díky dobrému obsazení a tajuplné atmosféře Velhartic se je stále na co dívat. Navíc vše podbarvuje povedená mrazivá hudba. Je škoda, že ČT nenaváže dalšími díly, což se chystá udělat s daleko slabším Strážcem duší. Tato série by si to plně zasloužila. ()

Reklama

Reklama