Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost vážný film o situaci, která může fungovat prakticky všude, nejenom v Asii nebo Africe. To mě i dost překvapilo, když jsem si na konci uvědomil, že to byla skutečná událost. Chápu, že událostí se může stát hodně, ale že by se stávalo tohle v Americe...i když nakonec proč ne, na menších místech to jsou burani, jako ani tady ne (a že se mezi ty burany řadím :-) ). Zásadní ale je, že film byl natočený, aby ukázal hrůzu, která se na ženě může dít. Lidi jsou svině, vždycky byly, a vždycky budou. Pro co člověk má tedy žít? Po takových zkušenostech by Charlize Theron asi řekla, že pro nic. Já bych zase řekl, že odvedla tak solidní práci, jako žádná herečka nedokáže a tak bych určitě žil pro její další filmový koncert. Film Zrůda je v tomhle ohledu dost podobný. Na jedný straně vypsychlá vražedkyně a na druhé zase ženská zničená davem. Když chytne silný film, kde ženská dostává kotel, vždycky to ztvární nejlíp a udělá pro to maximum. Stejně jako tady, když jí dost autentickým způsobem zkopal jeden kretén z dolu a mě opravdu mrazilo při pohledu na to, jak skutečně to všecko zní. Ani bych se nedivil, kdyby to bylo nahrané jenom z části, vždyť když si uvědomím co se sebou udělala právě ve filmu Zrůda...Je to holt paní herečka a měla by za to dostat minimálně metál. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V dobe silnej emancipácie a feministických hnutí vznikol film, ktorý mohol byť ich manifestom. Nestalo sa tak. Z toho mi vyplýva, že tá emancipácia je tak trochu nafúknutá bublina, pretože ak niekto natočí takto ladený film, nikto naňho nepríde do kina. Ani ženy. A to tam hrá jedna z najkrajších žien sveta. Naše distribučné spoločnosti sa oňho ani nezaujímali. Je to škoda, pretože okrem silného príbehu má film aj techické a scenáristické klady, takže sa nebudú nudiť ani primitívni šovinisti. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

O problému sexuálního harašení v zemi, kde i pochvala "Vám to dneska sluší, slečno." se často stává případem pro právníka, si myslím svoje a skoro by se mohlo z filmu zdát, že většina mužské populace jsou šovinistická prasata :o), ale myslím, že Niki Caro šlo o jinou věc. O ukázání potřeby normálního lidského respektu, které si ženy ve výrazně mužském prostředí zaslouží, o nesmyslnosti předsudků vůči nim ("Víš, kolik jsme měli nehod od tý doby, co berou vás? Ještě kvůli ženský někdo zařve.") a o to, že neustávající sexuální narážky nemusí být logicky ženám po chuti. Všechny scény z dolu, kde postava Charlize zažívá ponižování, jsou působivé (včetně uvěřitelného prostředí), naproti tomu kdykoliv se ocitneme v soudní síni, film trochu ztrácí dech a závěrečná katarze nemá takovou sílu, aby vyvolala mrazení v zádech. Ale Charlize jako odvážná neústupná žena je skvělá a doslova táhne celý film i přes slabší okamžiky, kdy to "drhne". A navíc dvojí potěšení jako bonus - za prvé vidět po dlouhý době Woodyho Harrelsona ve výraznější roli a k tomu Seana Beana v roli kladné. Tady mi zase schází desetibodové hodnocení - 3 a půl*. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Svobodná matka bojuje v soudní síni za práva žen na práci v hornické šachtě. Spolu s teplými kovboji ze ZKROCENÉ HORY další ryze oscarový námět, kterému se upřímně zasmějete, aby se vzápětí ukázalo, že film podle něj není vůbec špatný. S JEJÍM PŘÍPADEM mám jen jeden docela zásadní problém a to je to roztahání soudního procesu napříč filmem. A odpustit si mohli i tu scénu, jak v soudní síni začnou všichni povstávat na znamení, že se přidávají k hrdince, to bylo trochu moc (myslel jsem si, že povstane snad i žalobce :). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Američané, tedy zejména američanky vnímají sexuální obtěžování trošku jinak. Ve 100 + 1 jsem četl, že jedna žena dala k soudu chlapa co jí podržel dveře a usmál se na ní. Já si pak vzpomněl na všechny mé bývalé pracovní kolegyně a říkal jsem si, že naše český ženský jsou zlatíčka. Ovšem co mají všechny ženy na světě stejné, je to, že se musí vyrovnat z naprostýma debilama z řad mužské populace, kteří si neuvědumují, že svými sexuálními narážkami ne vždy ženu pobaví. Že svými názory typu " Co tam leze. To není nic pro ženskou.", dávají najevo svou ubohost a omezenost. Těmhle primitivům by se jistě nelíbilo, kdyby se ženy podobně vyjadřovaly na adresu mužů. Místo těhle keců by se řada mužů měla spíše zamyslet, jestli by se neměli k ženám chovat jako k rovnoceným partnerům a své chlapáctví dokazovat třeba pozorností k ženám. Věřím, že tento film k tomuto může pomoci i díky mimořádně skvělému hereckému výkonu Charlize Theron. Přesto, že mě tento film dostal, nemohu mu dát plný počet hvězdiček. Ukázat, že na třista chlapů připadá jeden dobrej a zbytek jsou primitivové a prasata je stejně omezený jako výše napsané chovaní a myšlení mužů vůči ženám. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Některých scén se zúčastnili skuteční horníci a při davových scénách byl docela problém je zvládnout. (Terva)
  • Všetky sexuálne obťažovania zobrazené vo filme sa naozaj stali rôznym ženám pracujúcim v uvedených baniach. (misterz)
  • Postava Glory (Frances McDormand) je založená na skutočnej žene menom Pat Kosmach, rozvedenej matke 5 detí, ktorá v baniach pracovala kvôli tomu, aby uživila svoje deti. Zomrela na Lou Gehrigovu chorobu ešte pred súdnym ukončením prípadu. (misterz)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama