foto

Jeremy Renner

  • nar. 7.1.1971 (45 let)
    Modesto, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dříve ryze divadelní herec, který se ke konci devadesátých let plynule přesunul na televizní obrazovky, Jeremy Renner si vysloužil pochvalu a diskuzi nad ztvárněním sériového vraha Jeffrey Dahmera. Původem z Kalifornie, Renner objevil svou lásku k hraní během studií na Modesto Junior College, když si rozšířil své hlavní předměty. Než si vybral hodiny hraní, věnoval se nejdříve počítačům a kriminologii. Brzy se rozhodl navýšit hodiny herectví a psychologie. Jeviště mu nabízelo prostor vybít si zdravým způsobem skryté emoce. Po absolvování se přestěhoval do Los Angeles, kde doufal, že dostane práci jako herec.

Po hraní ve hře Search and Destroy, kterou také spolurežíroval, se mu dostalo pozitivních ohlasů od kritiky a v roce 1995 předvedl svou premiéru v bláznivé komedii NATIONAL LAMPOON SENIOR TRIP. Následovalo několik filmových a televizních rolí, namátkou například v roce 1999 hostování v populárním upírském seriálu ANGEL. Ke konci 90. let a na počátku let 2000 se objevil v televizních reklamách na pizzu, baterie Duracel či pivo Bud Light. O tři roky později navzdory téměř žádné psychologické podobě s hlavní postavou, Jeremy mrazivě představil skutečného vraha a kanibala v životopisném filmu DAHMER, což mu vyneslo nominaci v kategorii nejlepší herec na Independent Spirit Award. Teprve v roce 2003 se mu dostalo všeobecného povšimnutí díky velkorozpočtovému akčnímu filmu S.W.A.T., kde hrál ex-přítele Colina Farrella, který se postavil na špatnou stranu zákona. Následoval snímek NEO NED, kde ztvárnil stoupence Hitlerovy ideologie, který se v psychiatrické léčebně seznámí s černoškou dívkou, jež věří, že se do ní převtělil sám Adolf Hitler. Za tuto roli obdržel v roce 2006 cenu za nejlepšího herce na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Beach.

Jeremy hraje nejčastěji antihrdiny, k čemuž mu pomáhá jeho neobvyklý až démonický pohled. Zahrál si však i hrdinského vojáka ve snímku 28 TÝDNŮ POTÉ (2007). V témže roce se objevil ve westernovce ZABITÍ JESSEHO JAMESE ZBABĚLCEM ROBERTEM FORDEM. Zahrál si i hlavní roli ve válečném snímku SMRT ČEKÁ VŠUDE, za kterou obdržel oscarovou nominaci na nejlepšího herce.

Jeremymu se nyní velice daří. Ztvárnil roli Hawkeye ve filmech THOR a THE AVENGERS. Dále si zahrál hlavní roli v pokračování Bourna a čeká ho také již podruhé role Brandta po boku Toma Cruise: MISSION: IMPOSSIBLE 5. A určitě nás v roce 2014 čeká pokračování THE AVENGERS. Taktéž není vyloučeno, že se Jeremy objeví ve vlastním filmu jako Hawkeye a nebo ve filmech ostatních kolegů z týmu.

Mezi televizí a filmem si Jeremy najde čas na psaní, nahrávání a předvádění své hudby – současného rocku.

Kateřina "dragosta" Peterová

Herecká filmografie

2018 Avengers - Infinity War: Part I
2017 McQueen
Mission: Impossible 6
Untitled Jeremy Renner/Bourne Sequel
Wind River
2016 Captain America: Občanská válka
Story of Your Life
2015 Avengers: Age of Ultron
Mission Impossible – Národ grázlů
2014 Kill the Messenger
2013 Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Špinavý trik
The Immigrant
2012 Avengers
Bourneův odkaz
2011 Mission: Impossible - Ghost Protocol
Thor
2010 Město
Rozvedený se závazky (TV seriál)
2009 Lightbulb
Zvláštní poldové (TV seriál)
2008 Oaks, The (TV seriál)
Smrt čeká všude
2007 Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
Zkřížené cesty
28 týdnů poté
2006 Love Comes to the Executioner
2005 Dvanáctiletí
Její případ
Legendy z Dogtownu
Malý výlet do nebe
Neo Ned
2004 Dr. House (TV seriál)
Srdce je zrádná děvka
2003 S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení
2002 Dahmer
Monkey Love
2001 Fish in a Barrel
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Angel (TV seriál)
Time of Your Life (TV seriál)
Zoe, Duncan, Jack & Jane (TV seriál)
1998 Síť (TV seriál)
1997 Děsivé sny (TV film)
1996 Friend's Betrayal, A (TV film)
Paper Dragons
1995 Banda na výletě
Deadly Games (TV seriál)
Podivné náhody (TV seriál)

Dokumentární

2014 Marvel Studios: Assembling a Universe
Světové války (TV seriál)
2007 28 Weeks Later: The Infected

TV pořady

2015 Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Evening Urgant (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
Scream Awards 2007 (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 It Factor: Los Angeles, The (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Pink - Trouble (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(743)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace