Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ten film mohol byť pokojne čiernobiely. Také čiernobiele v ňom boli aj postavy. Je pochopiteľné, že ťažká a nebezpečná práca v špinavom prostredí sa prejaví na štruktúre pracovníkov, ich správaní sa a vzájomných vzťahoch. Inak vyzerá obťažovanie v kancelárii a inak v povrchovom lome. Ale tam i tam musia existovať hranice tolerovateľného. A tie nie sú naveky určené, ale vytvárajú sa a menia v čase a pričinením jednotlivcov, ktorí majú odvahu vystúpiť z davu. Vychádzajúc iba z názvu som očakával príbeh. Dočkal som sa striktného rozdelenia osôb podľa ich rodovej príslušnosti. Dokonca aj otec a syn patrili v dvoch tretinách filmu k tým "zlým" mužom. Ale to bolo spolu s hlučnou a trochu nenáležitou hudbou asi jediné, čo mi prekážalo. Neviem prečo pri filmoch s ekologickou, emancipačnou alebo rasovou problematikou musia byť tieto témy nosnými a nenechajú ich pôsobiť na pozadí príbehu. Dosahuje sa tým často opačný účinok, než bolo zamýšľané. Tušil som, že s mojou angličtinou to nie je žiadna sláva a preklad North Country ako Jej prípad mi to iba potvrdil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

FIGHT for your RIGHT! Banda hutnických hovad vs. Josey Aimes, zastupována Defendorem Harrelsonem + další, kdo si na konci stoupne v soudní síni.. Svět je plný zažitých norem. Když chlap střídá ženské, je to frajer. Pokud žena střídá chlapy, je to děvka. Žena u baru přistoupí k muži a koketně si ho prohlédne, muž je polichocen. Muž přistoupí u baru k ženě, koketně si ji prohlédne a je poslán do nehezkých míst, protože ji obtěžuje. Svět však umí být nespravedlivý ještě víc a to nejen na průmyslovém severu. Pokud musíte pracovat s kretény, je to obvykle problém. Pokud jste žena a ti kreténi jsou šovinistická prasata, je to problém přímo kardinální.. Obsahově nenapadnutelné, herecky velmi dobře zvládnuté (C.Theron, či třeba nejistý Woody, chystající se žádat o tanec), nicméně formou nečekaně utahané a to hlavně ve scénách ze soudního přelíčení, kde měla dramatizace o precedentním hájení zaměstnaneckých, potažmo lidských práv naopak gradovat. A to, že se tato vyhraná soudní pře časem projevila i do křivých obvinění v případech jiných (prostředek k vydírání zaměstnavatele, či prachsprostá msta) už asi bohužel patří k zvrácenosti lidské povahy. A nyní mě omluvte, jdu podat žalobu na naši účetní za sexuální obtěžování. Požádal jsem ji mailem o zhotovení ročního zúčtování daně a ona mně obratem zavolala, že mi to mile ráda udělá.. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Je potěšující, že v tomto feministickém dramatu nejsou šovinistickými prasaty úplně všichni chlapi, nýbrž jenom naprostá většina z nich. Je potěšující, že v tomto feministickém dramatu nejsou bez poskvrny všechny ženské hrdinky, nýbrž jenom naprostá většina z nich. Je potěšující, a teď už bez ironie, že režisérka Niki Caro přistoupila k problematice sexuálního obtěžování a rovnoprávnosti pohlaví citlivě a zodpovědně. Na jednu, možná dvě výjimky nás ušetřila srdceryvných výlevů emocí a talent věnovala raději rozvíjení psychologických profilů jednotlivých postav. Film tím bohužel obohatila o rodinou linii, linii významu srovnatelného s linii hlavní a zajímavější, tedy soudní. Ačkoliv o soudní drama v tradičním smyslu slova nejde: 90% scén tvoří retrospektivy na dění předcházející soudnímu řízení, které samo o sobě trvá pouze pár minut. V kontrastu s nenásilně vyvolávanými emocemi stojí úporná snaha přenést na diváka náladu nehostinné krajiny, kde se zastavil čas, krajiny „mlčiacich slov“. Četné letecké záběry North Country podmalované vzletnou hudbou mi k podobně komornímu snímku neseděly. Velice utlumený a na rozhovorech s reálnými ženami z dolů postavený výkon předvádí pohledná Charlize Theron i typická představitelka silných žen Frances McDormand, jejíž postavu potká nejsmutnější osud. Její případ, podobně jako před lety Znásilnění, nejspíš vyvolá reakce kladné i záporné a nejspíš, což by měl být největší přínos celého filmu, vyvolá diskuzi. Jak dlouhou a hlasitou, to už bude individuální. 70% Zajímavé komentáře: Lima, pshimi, k212, castor, liuk ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Už při sledování "Pána velryb" jsem tušil, že v paní Niki Caro dřímá velký talent. To, co předvedla v "North Country" mě ale naprosto ohromilo..... Osobně preferuji silný příběh před množstvím počítačových triků. Také jsem zastáncem filmů, které dokáží vyvolat emoce. A tady jsem si jich vážně užil - spolu s vynikajícím obsazením, hereckými výkony (Další Oscar pro Chalize ?) a především skvělou režií.... Od "Crash" jsem takhle silný film neviděl. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Film na téma sexuální obtěžování, tentokrát podle skutečné události. Problémem je, že dané schéma už jsme několikrát viděli a Niki Caro se nedokázala vyhnout klasickým klišé žánru. Nabízí divákovi jen neoriginální, ale zato osvědčenou podívanou, kterou by průměrný divák mohl ocenit a leckoho svým tématem může chytit za srdce. No a Charlize jsem to tentokrát moc nevěřil... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Postava Glory (Frances McDormand) je založená na skutočnej žene menom Pat Kosmach, rozvedenej matke 5 detí, ktorá v baniach pracovala kvôli tomu, aby uživila svoje deti. Zomrela na Lou Gehrigovu chorobu ešte pred súdnym ukončením prípadu. (misterz)
  • Všetky sexuálne obťažovania zobrazené vo filme sa naozaj stali rôznym ženám pracujúcim v uvedených baniach. (misterz)
  • Soudní proces, kterým je film inspirován, byl vyřízen v roce 1998, což bylo 10 let po prvním zaregistrování a více jak 20 let po začátku obtěžování. (CliffLee)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama