Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku netradičněji pojatý western, ve kterém jsou divákovi postupně dodávány informace a na konci čeká dokonce jeden nečekaný zvrat. Takže žádné městečko, příjezd banditů a jejich střet s místním šerifem se tentokráte nekoná. Bravados je cesta za pomstou, která skončí hodně trpkým zjištěním. Gregory Peck se pro westernový žánr narodil. 60% ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Výborný western. Gregory Peck tyhle chlapáky - byť tady trochu nezvykle v drsnější podobě - prostě umí zahrát a navíc scénář se příjemně vzpouzí všem žánrovým klišé, jež v 50. letech nebylo v Hollywoodu až tak běžně porušovat. K tomu přidejte fantastickou mexickou krajinu, kterou si kamera vyloženě užívá. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Řešení základního westernového konfliktu - právo versus pomsta a rodina - bylo ve filmech nestora žánru Johna Forda vždy trochu šalamounské. Prostě vlk se nažral (Wayne odstřelil zloducha), a koza zůstala celá (právu bylo učiněno zadost). Gregory Peck ale na konci padesátých let Fordovo řešení konfliktu ("Vzteklí psi se musí odstřelit", říká hrdina tohoto Fordova filmu) začal zpochybňovat. Bravados byl zastíněn Velkou zemí a to právem. Scénářem Bravados neoslní, tempo je nevyrovnané, a vyznění je na western až moc temné. A to, že rozhřešení přináší člověk, který přihlížel znásilnění a okradl zavražděného, to jsem tedy nepobral a je mi z toho zle. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V době svého dospívání jsem byl z tohoto westernu nadšený - byl totiž jiný, než všechny ty ostatní, kde obtloustlý herec předstíral nejrychlejšího pistolníka a v závěrečné , několikaminutové přestřelce zlikvidoval všechny indiány i bílé a míšené padouchy. Dnes bych filmu vytknul jistou zdlouhavost, kdy některé scény jsou zbytečně natahované, a tak se ztrácí údernost celého vyznění, které je vlastně na filmu to nejlepší - to prozření a ten pocit viny! Pro našince je film zajímavý účastí Jiřího Voskovce, který tady má docela velkou roli. Pro - nejen - křesťany pak i otázkou viny a jak píše ve svém komentáři Mariin, také otázkou, zda se člověk může sám pasovat do role soudce i kata, aniž by měl dostatečné důkazy. Inu, a pak zde máme mladičkého a později věčného záporáka Henryho Silvu, mladého Lee Van Cleefa, takže i jejich účast potěší. Nadprůměrný a poněkud neobvyklý western s trochu pootočeným jedním klišé, který je dobrý i po letech přes svou občasnou zdlouhavost. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck si mě dnes večer povodil jako marionetku, sedla jsem mu na lep na ten smutný a vážný pohled, který se občas mísil se vztekem i nenávistí a tu touhu po pomstě za smrt milované ženy jsem mu uvěřila... Mýma očima se jedná o zdařilý western se skvělou atmosférou, příběh je poutavý, herecký ansámbl zajímavý, záporáci skvělí, potěšila mě i účast Jiřího Voskovce ve vedlejší roli... Celkově filmová spokojenost, takže ode mne krásné čtyři hvězdy.. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Přírodní záběry byly natočeny v Mexických oblastech jako jsou Michoacán nebo Jalisco. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama