Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu ztvárnil Johnny Depp také hlavní roli - potomka indiánských předků Rafaela, který je zrovna propuštěn z vězení a nemá práci. Má však rodinu, kterou musí zabezpečit. Žijí v karavanu v neútulném prostředí, které má být vyhlazeno. Zoufale se snaží najít východisko ze zdánlivě neřešitelné situace, avšak jeho hrdost mu nedovolí žádat o pomoc ani podporovat ničivé mašinérie. Setkání s tajemným panem McCarthym mu ale nabízí jistou pomoc v podobě 50 tisíc dolarů. Cena je však vysoká... Rafael bojuje nejen s předsudky, ale i sám se sebou - a hlavně pro svou rodinu, kterou miluje víc než sám sebe. (charlosina)

(více)

Recenze (180)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Skoro 20 minut nepadlo ani slovo, pořád se ve filmu chodilo nebo jezdilo busem a statisticky nejčastěji kamera zabírala Johnnyho v riflích a barevné košili. Od chvíle objasnění pracovní náplně bezesporu geniálním Brandem jsem trnula, kdy to přijde. Takže každá další zbytečná minuta chození, tlachání o ničem a prázdných záběrů na odpadkovou riviéru, byla marná, držela mě jen nechutná nevysvětlitelná zvědavost, kam až daleko TO dojde. Nechci řešit nosnou myšlenku, je mi putna jestli šlo o zobrazení rozdílů mezi beznadějným zoufalcem a znuděným boháčem, o proměnu dětinského flákače v dospělého chlapa na pozadí smrti nebo jiné kontrasty. Já to vidím jako pohádku naruby: Naivní Jenýk chvíli loupal pro hodnou Mařenku elitní perníček, ale brzy skončil v nejčernějším pekle a ještě úplně dobrovolně. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že Johny Depp dokáže (v ještě mladém věku) TAKHLE režírovat (že podá fenomenální herecký výkon jsem tak nějak očekával). Řada scén ve filmu je dotažena k dokonalosti (na které se podílí i skvělý hudební doprovod), ale přijde mi, že jako celek scénář malinko drhne a ty dokonalé segmenty se k sobě ne vždy hodí (například se mi zdá, že bez dějové linky se švagrem a "úklidem" smetiště by celý film byl ještě působivější a čistší). Jinak velmi působivé přejezdy kamery jsou občas až příiš dlouhé a vyznívají malinko uměle i v lehce iracionálním oparu, do kterého je příběh Statečného zahalen (opět si musím povzdychnout nad českým ekvivalentem názvu). Samostatným zážitkem je malá herecká etuda Marlona Branda, jejíž bizarnost je možná vrcholem filmu. ()

Reklama

Borec3 

všechny recenze uživatele

Měl jsem asi zastřené oči a slechy, ale od niterného rozhovoru o smrti v podzemním "pekle" mefistofelského Branda jsem film sledoval v přesvědčení, že Raphael svádí vnitřní boj, zda vykonat zvrácenou choutku řízené vraždy na Brandovi (a stát se nájemným vrahem), nikoliv na umučení jeho samotného. Tak jasné to bylo. Asi mám nemohoucí staříky na kolečkových křeslech spojeny s touhou po vlastní smrti, proto mne to jasné pojmenování celého obětování úplně vyrazilo dech. Depp z režijního pohledu trefil táhlou pomalost americké polopouště jihozápadu. Zrezivělý zmar jen místy probleskne obrázek štěstí. Kultura chudoby. Faustovská volba bez sobeckého cíle. Nenápadný snímek. O to větší plody. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo výborný režijný debut J. Deppa, ktorý sa sústredil hlavne na hlavného hrdinu, čiže samého seba a jeho psychické rozpoloženie týždeň pred dobrovoľnou smrťou. M.Brando uvádzaný v titulkoch hneď za Deppom tu štekne asi päť minút, prevažne v monológu o zmysle života, či strachu zo smrti. Oveľa lepšie malý priestor využil L. Guzmán, ktorý sa vám do pamäte zaryje spoľahlivo, rovnako ako scéna jeho súboja s Deppom. Výborne sedí použitá hudba, ktorá v spojení so zábermi na dumajúceho Deppa pôsobí ako meditácia o zmysle života. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp ako reziser ..... a cuduj sa svete, aj ked toho herca nemam bohvieako rad, ono to funguje. Pochopte ma spravne, nemam Deppa az tak rad, ale ze ten herec ma talent, o tom zadna, to len slepy nevidi a hluchy nepocuje. No nic to, scenar je originalny /Depp vysiel z basy a nema ako zivit rodinu ......../ + slusny pribeh, ktory rozhodne nenudi. Pritomnost titana typu Marlon Brando ma neskutocne potesila. A k rezii Deppa taktiez nemam co vytknut. 85 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se v americkém státě Kalifornie v lokalitách Los Angeles a Ridgecrest. (Terva)
  • Premiéra proběhla 10. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (Petrus1)
  • Iggy Pop, který je autorem hudby, se ve filmu také krátce objeví, a to jako bezdomovec pochutnávající si na pečeném mase při Raphaelově (Johnny Depp) oslavě. Pop se vedle Deppa objevil již dříve ve filmu Mrtvý muž (1995). (ČSFD)

Související novinky

Johnny Depp se postaví za kameru

Johnny Depp se postaví za kameru

16.08.2022

Po letech kontroverzí kolem jeho bouřlivého vztahu s herečkou Amber Heard (Aquaman) a velmi veřejném soudním procesu za pomluvu se zdá, že se Johnny Depp (Alenka v říši divů) přece jen začíná pomalu… (více)

Reklama

Reklama