Reklama

Reklama

Tristram Shandy

  • Česko Tristram Shandy: Ptákovina a bejkárna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Inspirací tohoto neortodoxního filmového díla je román Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho, který napsal britský pastor Laurence Sterne v letech 1759–1767. Rozsáhlý román, patřící k anglickým literárním skvostům, byl považován za nezfilmovatelný, ale Winterbottom jej přetvořil v pozoruhodně invenční podívanou. Když Tristram Shandy začíná vyprávět svůj životní příběh, ocitáme se v 18. století. V dramatickém okamžiku hrdinova zrození však zjistíme, že jsme přítomni natáčení filmu. Za hereckým představitelem Shandyho Stevem Cooganem přijíždí jeho žena se šestiměsíčním dítětem, pronásleduje ho novinář, objeví se i jeho agent... „V knižní předloze je procesu psaní věnováno tolik prostoru, že jediný způsob, jak jej reflektovat, byl tento,“ říká režisér, který ve svém filmu složil poklonu i svému oblíbenému režisérovi R. W. Fassbinderovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Filmpub.cz (Radomír Kokeš)

"Ačkoli se mi velmi líbily všechny Winterbottomovy filmy, Tristram Shandy je pro mě ve své nespoutanosti a erupci neúcty ke klasice, která se nakonec ukázala jako nejlepší možný způsob, jak nezfilmovatelnou knihu zfilmovat a definitivně potvrdit její nadčasovost. Pevně doufám, že stejně nadčasovým…"

Tiscali.cz (Šimon Šafránek)

"Steve Coogan v titulní trojroli přímo září, když nezřídka otevřeně paroduje sám sebe. Rob Brydon je mu spolehlivým parťákem a není těžké přiznat, že jeho role je opravdu druhá hlavní, a nikoli až vedlejší. I další herci – zmiňme alespoň půvabnou Naomie Harrisovou jako runnerku Jennie, elegantní…"

Reklama

Reklama