Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že každý ze scenáristů napsal několik dílů seriálu, který si ale tvůrci nakonec rozmysleli, tak z něj udělali alespoň jakýsi výtah. Přesně takto totiž Viking působí, jako seriál by byl lepší a dával větší smysl. Děj je odvyprávěn zbytečně rychle, i přes jeho jednoduchost, to chce opravdu mnoho pozornosti, aby bylo pochopeno vše a to včetně jednání postav, ke kterým si díky tomu těžko vytvořit jakýkoliv vztah. O to víc "překvapí", jak velký prostor je věnován závěrečným prosluněným scénám... ta horší snad opravdu jen v mysli Vladimira. Jsou to snad ty nejdelší scény ve filmu a zároveň i nejnudnější, protože ve zbytku je Viking opravdu velkolepá podívaná. Bitevních scén je zde mnoho a všechny jsou velice dobře natočeny! Souboje vcelku propracované, stejně tak masové scény, ale třeba i kostýmy (i když samozřejmě fantasy). Ozvučení filmu je taktéž na vysoké úrovni, což je znát zase především v bitevních scénách, ale velkolepá je i hudba. Je to jednoduše film na plátno, i proto je velká škoda, že se ho u nás "nikdo neujal"! Taková pomoc k vysvětlení jsou bonusové scény v titulcích (když máte tu správnou verzi), přeci jen pomohou a doplní. Přesto ale zůstávám u názoru, že si takové téma žádalo seriál, úspěch by i byl zaručen. 60% ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Z deníčku ruského bastarda (raný středověk): pondělí: brácha zabil bráchu úterý: zabil jsem z kamarády zbývajícího bráchu a zapíchal si (bez kamarádů) středa: kamarádi mnou zabitého bráchy mě chtěl¨jí vyhnat z tátova domu čtvrtek: ani nevím jak, ale furt jsem doma a to přesto, že rodinné harmonii je daleko pátek: přijeli bohatí borci z jihu sobota: dělá špinavou práci za borce z jihu neděle: pánbůh s námi a zlý pryč! Jako řemeslně je to bomba - akce, výprava, kamera, hudba, ale jsou to spíš epizody než velký příběh, vypravěč zbytečný, ale Rusového rádi, drsný je to jak Rus sama. Až někdo bude stavět středověký theme park, Kravčuk by u toho neměl chybět... 60% ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Kníže Svjatoslav měl dva syny a jednoho bastarda. Všichni tři to byli době poplatná násilnická hovada, a tak není divu, že hned poté, co papá vystrčil kopyta, brutálně se mezi sebou semleli o to, kdo bude náčelníkem Ukrajiny. Zatímco se Oleg a Jaropolk vzájemně mydlili, bastard s příznačným jménem Vladimir emigroval do Švédska, odkud si přitáhl bezskrupulózní a ještě hovadštější bandu Vikingů, ukázal tehdy již jedinému žijícímu bratrovrahovi Jaropolkovi, zač je toho temný středověk, a stal se neomezeným majitelem Veliké Rusi. Načež bývalý zapálený pohan kvůli udržení moci jasnozřivě prohlédl, nasoukal se do prdele Byzanci a přitáhnul do země nejhorší morovou ránu všech dob zvanou křesťanství, protože roztříštěné heretické kulty neuměly nikdy to stádo ovcí tak krásně masově ovládat. Jeho jmenovec, současný car Vladimír, bývalý zapálený agent KGB a nyní po prudkém názorovém prozření pravičák jako poleno, co však naprosto, ale naprosto bezelstně strčil hlavu zpět do lůna pravoslavné církve, neboť byl dozajista neochvějně přesvědčen, jaké je to dobro, se rozhodl dát lidu velkolepý historický příklad, téměř analogický vlastnímu počínání. A báťuška rozhodně nešetřil, svatořečení mu ve sbírce stále chybí. Vzniknul tak kurevsky velkolepý spektákl „Jak byl pokřtěn Kyjev“, po technické i herecké stránce v každém detailu vypydlený k dokonalosti, který ovšem disponuje poněkud, řečeno odborně, pičoidními bitvami. Pečeněhové sice byli skoro mongoloidi, ovšem od téměř dobytých hradišť by snad bez příčiny z ničeho nic neodtáhla ani armáda downů. Ale také je možné, že scénárista se střihačem jen dost neúměrně experimentovali se samohonkou, o čemž by svědčila i přinejmenším diskukokotabilní návaznost některých scén. Globálně je to ale skutečně velkopanská podívaná, srovnatelná s nejvýpravnějšími holyúdskými počiny, vcelku špinavá a brutální, jíž však dost ubližuje digitální kamera a ten zbuznělý Čurila Kenovič v hlavní roli, jež ji vtiskávají tak trochu umělohmotnou homopatinu. Nezbývá, než doufat, že si tento Fico vezme příklad ze svého velkého vzoru, taky chytí za gule těch pár zbylých maďarských Babitchů, kteří se ještě nevydali vykrádat Evropu, a nechá konečně natočit nějakého pořádného Červenáka. Třeba v Bivojovi bylo vynikající prase! Nejdříve ale ať dá pro jistotu upálit Deanu Horvátovou, aby zase náhodou nepřinutila toho svého senila ukájet své umělecké ambice. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Na docenenie potrebujete tak akurátnu mieru znalosti Nestorovej kroniky. Nie veľa aby vám nevadili snahy vybieliť zločiny fornicatora maxima tým, že to za neho urobili iní a nie málo aby ste chápali kto je kto a prečo robí čo robí a prečo je tam kde je. Vizuálno a výprava na výbornú, politično skôr súčasné ako autentické. 8/10 P.S. Na druhýkrát to dáva oveľa väčší zmysel. A aby ste pochopili historickú posadnutosť Rusov Krymom - tak Korsuň je na Kryme. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Film začíná scénou lovu na zubra, z níž pozorný divák sezná, že ogaři bojaři staré Rusi museli být naprostí idioti. Dál se to pak odehrává stejně. Výprava jest velkolepá. Jen občas není zcela jasné, kdo zrovna vraždí koho a proč. Všichni mají hodně fousů, takže se to špatně poznává. O historii si jeden nemůže dělat iluze. O tom, co bude na jejím konci, taky ne. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)
  • V květnu 2016 byl na jedné z lokací natáčení otevřen první ruský filmový park – Kinopark „Viking“. Park se nachází na Krymu nedaleko obce Pereval'ne. (Všežrout)
  • Okrem Ruska, kde prebiehala väčšina natáčania, pracovali filmári aj v talianskej Ravenne. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama