Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pozitiva: výtečný zeměpisný a historický výlet. Fakta jsem si byl nucen dohledat, řada výborných kulturních a civilizačních kontrastů- Rusové- Pečeněhové- Byzantinci. Bojové scény, stavby měst, lokace. Negativa: Vladimíra bych jako knížete nikdy nedokázal následovat. Ta postava není vůdcem význačným rodem ani vlastnostmi, při první příležitosti by ho někdo v noci podřízl. Tady je celý průser filmu, jelikož to nefunguje ani jako hrdinský epos, ani jako legenda o svatém Vladimírovi. Vladimír je úplně bezkrevný a nerozhodný "vůdce", družina by ho sama zabila a našla si jiného. Doba byla tvrdá a měkoně by si do čela lidi nedali. Neztotožnil jsem se s ním. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka vizuálneho zobrazenia historického sveta ( výprava, kostýmy ) a technického prevedenia bojových scén, ide o jeden z najlepších historických spektáklov posledných rokov. Lenže snímok obsahuje aj dialógové scény a tie akoby vypadli z nejakého slovenského televízneho seriálu plného intríg a umelej romantiky. Viem si preto predstaviť, ako by taká pocta nejakému ( ako spomína Cervenak ) Slovanskému kráľovičovi dopadla. Malo by to všetko, okrem tých bojov. A šup s tým rovno na TV Šľachtičná. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vizuálna stránka filmu (kostýmy, výprava, kamera) a aj bitky sa veľmi podarili. To je predovšetkým najväčšie plus ruského Vikinga. Lenže príbeh, dialogy a dokonca ani hlavný hrdina ma moc nezaujal, a tým pádom sa to celkom ťažko pozerá keď sa miestami nudíte, pretože tu chýbajú dobre postavy ako soľ. Veľká škoda, ale užil som si aspoň tie bitky, ktorých bolo viac ako som si myslel. 70% - 3* ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Silně zasněžené lesy, rozbahněná města, epické bitvy, působivé kulisy a kostýmy. To všechno je ruský historický velkofilm o křtiteli Ruska princi Vladimírovi. Snímek pochmurný, ponurý a kupodivu velmi brutální a krvavý. V podstatě se jedná o válečný film, neboť se jde dějově od jedné bitvy do druhé. Jak už to však u takových filmů bývá, se skutečnou historii to má pramálo společného. Příběh jako takový se zřejmě vlivem přemíry bitev stal dosti chaotický, takže vyznat se nad důvody činů je na celé věci asi to nejtěžší. Ale také se může stát, že pro někoho bude příběh druhořadý a bude si užívat jen oné bitvy, takže si dějových podivností ani nevšimne. Svět Vikingů se však tvůrcům povedl a dalo by se říct, že je výprava srovnatelná se seriálem ´Vikingové´ (2013-20). Někdo dokonce samotný začátek danou atmosférou srovnává se seriálem ´Hra o trůny´ (2011-19). Zdá se, že tento věhlasný seriálový počin nás bude pronásledovat ještě hodně dlouho. Každopádně ruská kinematografie tímto skutečně překvapila. Značně vysoký rozpočet je skutečně znát. Škoda jen, že se pořádně nezapracovalo na scénáři. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem zcela zběhlý v dějinách Ruska, Ukrajiny a prvních kontaktů tehdejších vládců se světem křesťanským. Myslím, si však, že film nijak nevybočil z mých hrubých znalostí dějin tohoto období. A hádat se o to, jestli Igor byl ve skutečnosti Jevgenij přenechám lepším znalcům. Těch se tu dle komentů našlo dost :-). Mohu tedy film hodnotit z čistě subjektivní stránky a musím uznat, že se moc líbil. Počátek středověku nemohl být temnější. Neustálé nájezdy kohokoliv, obětování starým dávným božstvům na obětištích, nemoci, hlad, neúroda... Asi nebylo snadné si tehdy žít ten svůj obyčejný život a ani velmožové to neměli jednoduché. Nevím kolik film stál, ale muselo to být hodně. Vše vypadá skvostně. Chalupy, hradiště, první města.... Jako vesmírný koráb s ufouny pak musela působit na místní kmeny válečná loď z Konstantinopole... Znovu se klaním římské civilizaci a jejímu odkazu i když počátky křesťanství nebyly také žádná pohádka. U řady záběrů jsem vůbec nechápal kameru jak to mohlo být točeno a pevně doufám, že to všechno byl podvrh na divákoci od zručného grafika, protože jinak ve filmu muselo zařvat několik desítek koní a stejně tak lidí... Vrcholem byly žoldáci Vikingové se svými Berserkry... brr.. Když do vašich bojujících řad vlítl zdrogovanej chlápek s vlčí kůží na hlavě s palicí v ruce, musel to asi být fakt mazec... Ne vždy jsem úplně chápal o co ve filmu jde, což mne trochu mrzelo. Vizuálně to však bylo naprosto dokonalé a od plného počtu hvězd to dělil jen krůček. Házím tedy z hradeb 5 zapálených kol a Rusům opět tleskám. * * * * ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)

Reklama

Reklama