Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neortodoxní zážitek ostrý jak oštěp Aboriginců. Hudba, poetika a srdce z útrob Jeskyně - forma, duše a mozek z hlavy Kopce kabátu - krev, špína a syrovost z lůna terra australis. Vítejte v symfonickém souznění krutosti a krásy jedné australské Balady pro bandity.. Přes výše napsané a prvotřídní herecké výkony (především kapitán R.Winstone) však nakonec slabší zpětná vazba, než jsem očekával. 'No' said the planet as it started to weep / 'Yes' said the rider and laid down his gun.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

,,"Kdy?" řekl měsíc hvězdám na nebi. "Brzy," řekl vítr, jenž byl mu v patách. "Kdo?" řekl mrak, jenž se rozplakal. "Já," řekl jezdec, vyprahlý jak poušť. "Jak?" řeklo slunce, jež roztavilo zem. "Jak?" řekla řeka, jež odmítla téct. "Kde?" řekl hrom, co nehřímal. "Tady," řekl jezdec, jenž vytáhl zbraň... " ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Nick Cave .. Nádherné záběry zdánlivě nehostinné Australské krajiny na jejímž písku se odehraje typický westernový souboj bandy padouchů a strážců zákona. V titulcích se za sekcí scénář a hudba objevilo stejné jméno: Nick Cave, který se se tímto po letech vrací k psaní nejen hudby, ale i samotného filmu. Ten nepostrádá depresivní nádech a spoustu filozofování. Jenže zápletka je v podstatě dosti jednoduchá a tak je délka filmu zaplňována různými dlouhými záběry přírody apod. Ty sice tvoří zvláštní atmosféru, ale ve výsledku spíše ruší a nedovolují navodit nějaké tempo a napětí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Baladický western, který svou atmosférou připomíná o poznání slavnějšího Jirmuschova Mrtvého muže. Nebudu mudrovat nad tím, který z nich je lepší, ten Jirmushův kousek je určitě vícevrstevný, ale dojem na mě udělali oba dva. Napsal jsem vícekrát, že k westernu jako žánru nemám kladný vztah, ale kdyby vypadaly filmy tohoto žánru tak, jak se s nimi vypořádal Hillcoat, neměl bych s nimi v podstatě žádný problém. Spaggetti westerny kdysi vrátily skomírajícímu žánru zábavnost, experimentátoři, jako je Hillcoat nebo Jirmush, jim přinesli i velkou přidanou hodnotu v podobě kvality. Návrh kombinuje baladické vyprávění o nelítostném souboji bandy desperátů s policejním šéfem, který chce do zapadlé končiny přinést civilizaci a fungující zákon, s naturalistickými až brutálními momenty, kde nešetří krví ani vyostřenými scénami plnými násilí. A určitě se vyhýbá obvyklé chybě v podobě černobílých charakterů. Tady jsou všichni tak nějak špinaví a dobro, pokud to vůbec je dobro, vítězí jen tak náhodou. Snímek je zajímavý i vykreslením neblahého charakteru šíření evropské civilizace na úkor domorodých obyvatel. Celkový dojem: 90 %. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Pearce oprášil fúzatý look z Ravenous a prikývol dohode. Brata za brata, dobro za zlo v prachom a krvou (doslova) presiaknutom westerne, kde nehrá prim počet vystrielaných nábojov, ale dusná atmosféra doladená dokonalým vizuálom a ešte lepšiou hudobnou stránkou. Nick Cave tento krát boduje nielen ako hudobník, ale aj ako scénarista a Guy sa konečne vracia tam kam patrí. Do kvalitných filmov. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Režisér John Hillcoat původně požádal Cava jen o vytvoření hudby k westernu, ale nakonec mu nabídl i napsání scénáře. (imro)
  • Jeden ze střelců na začátku se jmenuje Jack Bradshaw. Ačkoli je děj filmu fiktivní, tak v devatenáctém století v Austrálii skutečně žil bandita tohoto jména. (Othello)
  • Dva filmy s identickým názvem The Proposition se dostaly do distribuce v letech 1997 a 1998. První z nich je o mladé vdově, která se svou dcerou usiluje o přežití v nehostinném Walesu na začátku 19. století. Druhý se odehrává v třicátých letech 20. století a pojednává o neplodném muži, který na „výrobu“ potomka najme mladého studenta práv. Ten se však do své „spolupracovnice“ zamiluje a situace se pořádně zkomplikuje. (imro)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama