Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Siriuss 

všechny recenze uživatele

Kostra filmu jako taková, se sice trošku liší od knižní předlohy od Mika Waltariho - Egypťan Sinuhet, jedná se však podle mého názoru o velmi zdařilý pokus. Nachází se v něm vše podstatné. Postavy samozřejmě nemohou konkurovat těm knižním (hlavně Kaptah :)). Každopádně já osobně bych raději doporučil nejdříve tu knižní předlohu.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když jsem před mnoha lety četl Waltariho rozsáhlý román, byl to pro mě po všech stránkách hluboký zážitek. Waltari Sinuheta pojal jako možnost přiblížit západnímu čtenáři všechno, co v době vzniku románu bylo o starém Egyptě a jeho kultuře známo. Egyptologie se sice rozvíjí, nové objevy by možná trošku revidovaly obsah Waltariho textu, ale přesto věřím, že kdybych se k četbě vrátil, rozhodně nebudu zklamaný. Curtizův film je pouhou historickou připomínkou určité kapitoly vývoje americké studiové kinematografie. V 50. a 60. letech tyhle nákladné kostýmní projekty ze starověkých říší letěly a představovaly výkladní skříň tehdejší produkce. Co naplat, k vrcholům Egypťan Sinuhet určitě nepatří a dnes už přímo vadí mělkost a osekání mnohavrstevných románových motivů. Je to prostě kostýmní biják z 50. let... Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TICHO, PRICHÁDZA BOH!" ,,O ČOM TO HOVORÍ?" ,,ŽE PRICHÁDZA BOH." __ Prečo? Pýta sa hlavne zo začiatku neustále Sinuhet a ja by som mu odpovedal tak, ako sa aj mňa niekedy pýtal jeden z mojich profesorov na strednej škole keď niečo nevedel inak sformulovať: ,,Viem, že otázku prečo má klásť dieťa do 6 rokov, ale...". A rovnako som sa pýtal aj ja sám seba pri sledovaní tohto filmu. Bolo to na otázku: Prečo to vlastne sledujem? Historické filmy klasického Hollywoodu mám už od detstva rád, navyše tento patrí skôr k tým menej známym a ešte k tomu tu hrajú jedni z mojich obľúbencov Victor ,,Maturuje" :-) a Peter Ustinov. Lenže prvá hodina a štvrť zaberajúca hlavne románik medzi Sinuhetom a Nefer je tak neskonale nudná až som mal chuť vypnúť a viac sa k filmu nevracať. V ostávajúcej poslednej hodine sa kadečo povylepšuje no stále je to len priemer, ak nie vyslovená slabota. Solídne zvládnutá hudba velikánov Newmana a Herrmanna, k tomu výprava a špeciálne efekty síce tvoria obal historických veľkofilmov, nie však jeho srdce. Pritom mal zaujímavý filozofický záver. P. S.: Film som kedysi dávno už videl (i keď asi nie celý). Pripomenul som si ho pri scéne keď jednému z robotníkov zavalí obrovský balvan nohu. Ako vtedy tak aj dnes som bol surovosťou záberu ohromený. (62. hodnotenie, 11. komentár k filmu) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Barvotisková ilustrace knihy  1)  na pomezí laciné červené knihovny a pseudohistorické pohádky je výpravná, poplatná době vzniku a navzdoru atraktivnímu tématu poměrně nudná._____ 2)  Román jsem četl a jeho fantasii podněcující náladě jsem snadno podlehl. U filmu se mi to nestalo. Podrobnější zfilmování rozsáhlého eposu by vyžadovalo dlouhý seriál. Nicméně tvůrcům se nepodařilo přenést do filmu ani atmosféru knihy, ani její poselství. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Den po přečtení knihy jsem se musel vrhnout na film. Takže už od asi páté minuty i nadával, co všechno ve filmu bude chybět. Několik věcí bych bez knihy těžko pochopil, protože byly naznačeny, ale ne už úplně vysvětleny. Těžko hercům vyčítat herectví, které bylo tenkrát holt jiné, ale rozpočet hlavně na akční scény asi nebyl kdo ví jaký. Z předlohy jsou tak vzaty spíš jen ty komornější scény a témata, takže být někdy nová verze, nezlobil bych se. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (6)

  • Po Achnatonovi nasledoval Tutanchamon a nie Horemhab. Horemhab sa ujal vlády až po Ajem, ktorý bol nástupcom Tutanchamona. (beso74)
  • Skutočný Sinuhet pôsobil na dvore faraóna Amenemheta I. a nie Achnatona. (beso74)

Reklama

Reklama