foto

Michael Curtiz

  • nar. 24.12.1886
    Budapešť, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 10.4.1962 (75 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký režisér maďarského původu Michael Curtiz se narodil 24. prosince 1886 v Budapešti jako Manó Kertész Kaminer do židovské rodiny. Studoval na budapešťské Akademii krásných umění, kde graduoval v roce 1906. Po ukončení studií odešel do Švédska, kde spolupracoval s takovými režiséry, jako Victor Sjöström a Mauritz Stiller. Jako herec se představil ve filmu dánského režiséra Augusta Bloma ATLANTIS. Poté se vrátil do Maďarska a od roku 1912 se začal věnovat filmové režii. Do roku 1919 natočil přes čtyřicet filmů a poté odjel v době začínající krize maďarského filmu do Vídně, kde pracoval u výrobny Sascha jako scénárista a režisér. Mezi nejznámější filmy rakouského působení patří dva výpravné snímky, SODOM UND GOMORRHA a DER JUNGE MEDARDUS v nichž vystupoval jako herec Karel Lamač. Po krátkém působení v Německu v roce 1926 odcestoval do Spojených států, kde se trvale usadil.

V Hollywoodu debutoval snímkem THE THIRD DEGREE s Dolores Costellovou. Následovaly snímky DESIRED WOMAN a MILLION BID. V roce 1929 natočil svůj první, částečně zvukový film NOAH'S ARK. Začátkem třicátých let se představil pozoruhodným snímkem z prostředí americké věznice 20,000 YEARS IN SING SING se Spencerem Tracym. V roce 1935 natočil snímek CAPTAIN BLOOD podle stejnojmenného románu Rafaela Sabatiniho s Erolem Flynnem v hlavní roli. Tuto spolupráci si v dalších letech zopakoval ještě několikrát. O rok později ve snímku THE CHARGE OF THE LIGHT BRIGADE a v roce 1938 ve snímku ROBIN HOOD, kde se o režii podělil s Williamem Keighleyem. Následovaly dva westerny s Flynnem, DODGE CITY a VIRGINIA CITY a romantické kostýmní drama THE SEA HAWK.

Začátkem 40. let se uvedl zfilmováním románu Jacka Londona THE SEA WOLF s Edwardem G. Robinsonem. Následoval životopisný snímek YANKEE DOODLE DANDY o herci Georgi Cohanovi a špionážní drama CASABLANCA s Humphrey Bogartem a Ingrid Bergmanovou. V roce 1946 natočil další životopisný film, tentokrát o skladateli Cole Porterovi, nazvaný podle jeho nejznámější písně NIGHT AND DAY s Carym Grantem. Na přelomu 40. a 50. let natočil drama FLAMINGO ROAD s Joan Crawfordovou a YOUNG MAN WITH A HORN s Kirkem Douglasem. Následoval životní příběh slavného herce z počátku 30. let STORY OF WILL ROGERS, kterého ztvárnil jeho syn Will Rogers ml., výpravné biblické drama THE EGIPTIAN s Jean Simmonsovou a Victorem Maturem, komedie WE´RE NO ANGELS s Humphrey Bogartem a Peterem Ustinovem. V roce 1959 natočil psychologický western THE HANGMAN s Robertem Taylorem. Začátkem 60. let stačil natočit ještě čtyři snímky, THE ADVENTURES OF HUCKLEBERRY FINN, A BREATH OF SCANDAL se Sophií Lorenovou, FRANCIS OF ASSISI a posledním titulem jeho bohaté filmografie je western THE COMANCHEROS s Johnem Waynem.

Michael Curtiz byl třikrát ženatý. V roce 1918 se oženil s herečkou Lucy Doraine. Manželství skončilo v roce 1923 rozvodem. Následovalo krátké manželství (v letech 1925 -1926) s herečkou Lili Damita a v roce 1928 se oženil s herečkou a scenáristkou Bess Meredyth, se kterou také vyženil syna Johna Meredyth Lucase. Manželství trvalo až do Curtizovi smrti. Zemřel 10. dubna 1962 v Hollywoodu ve věku 74 let. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park Cemetery v Glendale (Kalifornie).

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

Filmy

1961 Comancheros
Francis of Assisi
1960 Přídech skandálu
The Adventures of Huckleberry Finn
1959 The Hangman
The Man in the Net
1958 King Creole
Pyšný rebel
1957 Příběh Helen Morganové
1956 Best Things in Life Are Free, The
The Scarlet Hour
The Vagabond King
1955 We're No Angels
1954 Bílé Vánoce
Egypťan Sinuhet
The Boy From Oklahoma
1953 Trouble Along the Way
1952 The Jazz Singer
The Story of Will Rogers
1951 Force of Arms
I'll See You in My Dreams
Jim Thorpe -- All-American
1950 Bod zlomu
Bright Leaf
Mladík s trumpetou
1949 Flamingo Road
My Dream Is Yours
The Lady Takes a Sailor
1948 Romance on the High Seas
1947 Life with Father
The Unsuspected
1946 Night and Day
1945 Mildred Pierceová
Roughly Speaking
1944 Janie
Passage to Marseille
1943 Mission to Moscow
This Is the Army
1942 Captains of the Clouds
Casablanca
Yankee Doodle Dandy
1941 Hloubkový bombardér
The Sea Wolf
1940 Cesta do Santa Fe
Pán sedmi moří
Virginia City
1939 Blackwell's Island
Daughters Courageous
Dodge City
Four Wives
Sons of Liberty
Soukromý život Alžběty a Essexe
1938 Dobrodružství Robina Hooda
Four Daughters
Four's a Crowd
Gold Is Where You Find It
Hříšní andělé
1937 Kid Galahad
Mountain Justice
Poznamenaná žena
Stolen Holiday
The Perfect Specimen
1936 Anthony Adverse
The Walking Dead
Útok lehké kavalerie
1935 Black Fury
Captain Blood
Front Page Woman
Go Into Your Dance
Little Big Shot
The Case of the Curious Bride
1934 British Agent
Jimmy the Gent
Mandalay
The Key
1933 Female
From Headquarters
Goodbye Again
Mystery of the Wax Museum
Private Detective 62
The Kennel Murder Case
The Keyhole
The Mayor of Hell
1932 20,000 Years in Sing Sing
Alias the Doctor
Doctor X
The Cabin in the Cotton
The Strange Love of Molly Louvain
The Woman from Monte Carlo
1931 Dämon des Meeres
God's Gift to Women
The Mad Genius
1930 A Soldier's Plaything
Bright Lights
Mammy
River's End
The Matrimonial Bed
Under a Texas Moon
1929 Glad Rag Doll
Hearts in Exile
Madonna of Avenue A
The Gamblers
1928 Archa Noemova
Tenderloin
1927 Good Time Charley
Million Bid, A
The Desired Woman
1926 Der goldene Schmetterling
Fiaker Nr. 13
The Third Degree
1925 Das Spielzeug von Paris
1924 General Babka
Harun el Rašid
Královna otroků
Spiel ums Leben, Ein
1923 Lawine, Die
Mladý Medardus
Namenlos
1922 Sodoma a Gomora
1921 Frau Dorothys Bekenntnis
Herzogin Satanella
Labyrinth des Grauens
Mrs. Tutti Frutti
1920 Boccaccio
Gottesgeisel, Die
Stern von Damaskus, Der
1919 Alraune
Dáma s černou rukavičkou
Jön az öcsém
Liliom
1918 99
A csúnya fiú
A skorpió
A víg özvegy
Az ördög
Júdás
Lu, a kokott
Lulu
Napraforgós hölgy, A
Tavasz a télben
Varázskeringő
1917 A béke útja
A fekete szivárvány
A föld embere
A kuruzsló
A senki fia
A szentjóbi erdö titka
A vörös Sámson
Az ezredes
Az utolsó hajnal
Egy krajcár története
Farkas
Halálcsengö
Tatárjárás
Zoárd mester
Árendás zsidó
1916 A bánat asszonya
A karthausi
A magyar föld ereje
Az ezüst kecske
Doktor úr
Makkhetes
1915 A kölcsönkért csecsemök
A tolonc
Akit ketten szeretnek
Bánk Bán
1914 A hercegnö pongyolája
Az aranyásó
Az éjszaka rabja
1913 Az utolsó bohém
Házasodik az uram
Mozikirály
Rablélek
1912 Ma és holnap

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace