Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Avathar 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšik Andyho Warhola, ale to nie je problém. Problémom je scenár, ktorý je slabučký a povrchný, a to ešte viac, než sám Warhol. Vzťahy medzi postavami nefungujú, vo filme nie sú takmer žiadne emócie (možno okrem záveru) a celé je to chladné a odtažité, ako kus ľadu. Je tu však jedno ALE a tým je Sienna Miller, ktorá je dokonalá po všetkých stránkach a ktorú som si užíval každú sekundu, čo bola na obrazovke. Je nádherná a vynikajúco svoju rolu zahrala. Pochválil by som tiež "technickú" stránku filmu, ktorému bohužiaľ chýba pevnejší scenár a dej, živšie dialógy aj postavy. Ale Sienna je bohyňa! ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k negativním komentářům zde otištěným, i když oceňuji aspoň to, že jsem prostřednictvím filmu nahlédl do bájné Warholovy Factory a udělal si jakýs takýs obrázek, jak to tam chodilo (ovšem zůstává ootázkou, nakolik hodnověrné tohle ztvárnění je). Za klad beru i to, že film se proti osobě velkého Andyho vymezuje vpodstatě negativně (i podle mého je to přeceňovaný autor, který měl nanejvýš prst na tepu doby, víc nic), tj ukazuje ho jako člověka nesmírně vlivného a vpravdě sebestředného, jakousi magnetickou horu, jakéhosi pseudootce -- ovšem bez pocitu jakékoli odpovědnosti vůči svým "groupies". ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jsem hluboce povrchní člověk, řekla pop-artová ikona Andy Warhol. Factory Girl je hluboce povrchní ...nebo povrchně hluboký? portrét jeho múzy...aneb Jak dívka s rodinnými traumaty Edie Sedgwick získala svých patnáct minut slávy a ztratila všechno...Pro Warholovu tvorbu mám slabost, ale George Hickenlooper natočil poněkud mělký, vizuálně blyštivý film. 5/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Herci byli dobře vybráni, svých rolí se také zodpovědně zhostili, zvláště Sienna Miller do své role krásně (typově) zapadla, příběh Edie Sedgwick byl také docela poutavý, ale to zpracování... Já měla celou dobu pocit, že se dívám na film a ne, že prožívám nějaký příběh, bylo až příliš poznat, že je to prostě "film". A tak by to být nemělo. A co ta krásná 60-á a 70-á léta? Po celou dobu sledování na mně vůbec nesálala žádná atmosféra tehdejší doby, všechno mi to přišlo takové až moc umělé a nepřirozené, jakoby se to odehrávalo dnes. I charaktery postav byly dělané příliš z povrchu. Nejvíce mi na tomto filmu chyběla přirozenost. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Lesk a třpyt povrchvního způsobu života. Ráda bych věřila, že umělec má hluboké životní prožitky, ze kterých čerpá. Ale tohle bude pravdě asi blíž. Každopádně je tohle první věc od pan George Hickenloopera a myslím, že jsme si moc neporozumněli. Zcela upřímně musím říct, že jsem si ten film protrpěla. Nevím, jestli to byl záměr režiséra, anebo Sienna má tak příšernou mimiku, když se zlobí, nebo naříká. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • V originálním znění mluví matka Andyho Warhola česky. (HappySmile)
  • Snímek vznikl na základě výpovědí řady Warholových přátel. (Olík)
  • Katie Holmes byla původně obsazena do role Edie Sedgwickové, ale nakonec z toho vycouvala, protože kvůli své víře nechtěla hrát drogově závislou. Navíc před natáčením otěhotněla. (HappySmile)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama