Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Han22 

všechny recenze uživatele

Historicko-válečný film či spíše válečná řežba. 150 britských vojáků někde na konci 19. století proti 4 tisícům nasraných domorodců. První hodinu se to rozjíždí, připravuje na obranu, druhá hodina je řežba jak blázen. Kdyby ti Zuluové chtěli a napochodovali tam všichni najednou, roznesli by je na čepicích. Jako řežba je to výborné, morálně mám trošku problém fandit udatným kolonizátorům, kteří masakrují domorodce bránící své domovy. A to nejsem sluníčkář, spíše naopak. Nechtěl bych vidět, co by na ten film říkali dnešní BLM aktivisti. Historický film roku 1964. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Africký western aneb Malá bezemoční oslava britského imperialismu. 1) Podrobností k britsko-zulské válce i k bitvě u Rorke´s Drift v roce 1879 je internet plný, zájemce tedy odkazuji na hodného strýčka Googla. Snímek je plný historických nepřesností a filmařské fantasie, celkově však na mě zapůsobil autenticky. Tak nějak se vše mohlo odehrát, pokud se to tak neodehrálo. 2) Pokud skousnete až karikaturně pojaté postavy důstojníků, vojáků, duchovního a jeho dcery a pomalejší tempo, můžete se nadít docela pěkné podívané, zvláště ve druhé polovině. 3) Laikovi mého typu snímek poskytuje základní taktické poučky, jak vést boj v afrických podmínkách...asi jako vinnetouovky. 4) You know this boy? Name is Cole, sir. He's a paper hanger. Well, he's a dead paper hanger now. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Co vyzdvihnout dříve? Herce s výtečnou dvojicí Stanley Baker a Michael Caine v čele? Bezchybnou hudbu Johna Barryho? Úžasnou kameru a (na DVD) digitálně restaurovaný, jako nový vypadající obraz? Strhující bojové scény, při kterých se tají dech, a z nichž obzvlášť v momentech, kdy tak tak přemožení Britové několik metrů od prolomeného valu nasadí taktiku řadové střelby, doslova prýští adrenalin? Scénář, díky němuž je člověku každá postava (tedy kromě pastora) sympatická, a který Zuluy neukazuje jen jako brutální opičáky slezlé ze stromů, ale také jako pozoruhodné stratégy? Inu… Je toho hodně. Film trvá dvě a čtvrt hodiny a nenudí mě ani minutu. Silný čaj. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Toto keby sa natočilo pár rôčkov neskôr , alebo mať možnosť do toho nacpať väčší rozpočet, Spielberg by zapredal vlastnú babičku, aby to mohol režírovať. A v takom prípade by to tutovo malo oskarové piedestály. Takto je to "iba" zaprášený skvost čistej filmárskej zručnosti. Odhliadnuc od skoro až divadelne nemožných scén bojov na blízku pri tomto veľkolepom napätí a v každej fáze jeho gradovania - obzvlášť scenáristického - fakt tuhne krv v žilách (a nechýba ani príbehovo veľmi šikovne situovaný "muž mieru" - farárko, ktorý sa vďaka svojej neoblomnej viere ocitá ako keby na hrane barikády medzi svojimi a... a "svojimi". Mať tento koncept rozvinutejší, ukrochkal by som sa plátnovým blahom. Takto som si to len poriadne vychutnal. Skvelý film! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hraná rekonstrukce střetu u Rorkes Drift, která vzhledem k dnešku občas může působit úsměvně, ale rozhodně dokáže i v současnosti nadchnout ztvárněním britské bojové taktiky či bojovými rituály Zuluů. A pro ty, co náhodou budou až do konce čekat (třeba jako já), že se tam vyloupne slibovaný Richard Burton - "hraje" tam jen vypravěče.:D 80% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Pracovným označením filmu bol názov The Battle of Rorke's Drift. (MikaelSVK)
  • Všichni muži v úvodní taneční scéně byli původem ze Zuluska, ale mezi dívkami bylo větší množství i z jiných oblastí, a to včetně profesionálního dívčího tanečního sboru z hlavního města. (Tarmenel)
  • V komparzu bojovníků Zulu byli i potomci válečníků, kteří se účastnili samotné bitvy. (Mirokukii)

Reklama

Reklama