Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější Havlova hra je Vyrozumění. Tu jsem slyšel (bohužel nikdy neviděl) tak 25x. Odcházení jsem viděl tak 10x, Zahradní slavnost se mi líbí o něco méně, Vernisáž ještě míň. Audience se mi nelíbí pro svoji naprostou rozvleklost. Než se Lanďák vyjádří co vlastně chce, uplyne nekonečných 50 minut. Navíc je v tom opileckém hraní natolik věrohodný, že mu není občas rozumět.... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na Audienci jsem si nejvíce užíval nejspíše ten divadelní princip rozhovoru dvou lidí. Intelektuála a burana, klidného Abráha a tak nějak čím dál více ožralého Landovského, jejichž konfortace určitě fungovala a dokonce mě dokázala sem tam i rozesmát. Ale asi ne úplně přivést k zamyšlení. Něco mi říká, že jsem toto dílo úplně nepochopil. Závěrečný kousek besedy mi ukázal, že se jedná o velkou Landovskou-Havlouvskou exhibici, která měla určitě svou sílu především po revoluci. Ale mě momentálně až tolik nesedla. Na několik dobrých momentů si pamatovat budu ale má srdcovka to zatím nebude. ()

Reklama

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

naprosto nejlepší havlova hra.. už dlouho moje oblíbená..(komentář jsem se opovážil napsat teď) reflektuje v sobě spoustu věcí.. ať pomíjivých jako naštěstí třeba komunismus, politickou dobu, nebo bohužel pomíjivých.. autobiografická hra s krásnou výpovědní hodnotou.. ten kontext na cenění hry obrovsky přidá.. ale naštěstí je tam spousta věcí jak pro čechy tak pro celé lidství a jeho vlastností typických.. navíc pro divadlo(i dobře podané ve filmu) miluju rozhovor, komorní drama, tu absurdní, a o to přesnější.. skvělé reálné vrstvení omýlaných slov.. je to paradox.. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zajímavá vzpomínka na začátek 90. let a překotné lezení do zadku Václava Havla. Hra, stejně jako všechny tyhle aktovky nasraně napsané v kotelně na koleni, je poměrně dost absurdní a celkem mimo realitu. Lanďák je výbornej, a je fakt škoda, že jeho talent byl u filmu prakticky na 20 let utnut. Z Abrháma jsem měl pocit, že pokaždé, kdy se směje do rukávu, tak to nuceně dělá jen proto, aby se stal miláčkem publika a ospravedlnil před Landovským své vydatné normalizační angažmá (nemůžu uvěřit tomu, že takto protřelý herec by se na scéně odboural tolikrát za večer). ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert pana Landovského. Absolutní živočišná komika. Ale pod povrchem, jaksi nenápadně, o střetu inteligenta s buranem,  jemuž uniká smysl základních morálních principů. A především o ubohosti komunistické diktatury, opírající se právě o takovéto lidské typy. Nejlepší připomínka VH, jeho brilantního autorského intelektu a toho dobrého co pro tuto zemi a naši dnešní svobodu obětoval a vykonal.  Vzpomínka bez velkých, patetických slov a ovací..... ()

Zajímavosti (11)

  • Než se hrála Havlova Audience v Praze, uvedla ji divadla nejméně v 13 zemích. (triatlet)
  • Sládek rozdělá celkem 14 piv. (Kulmon)
  • Nápověda pro herce byla umístěna v propadlišti přímo pod stolem. (Redyx1)

Reklama

Reklama