foto

Pavel Landovský

  • nar. 11.9.1936
    Havlíčkův Brod, Československo
  • zem. 10.10.2014 (78 let)
    Kytín, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavel Landovský se narodil 11. září 1936 v Havlíčkově Brodě. Původně se vyučil nástrojařem, po maturitě na strojní průmyslovce se celkem čtyřikrát marně pokoušel dostat na studium herectví na DAMU. Prošel jako statista divadelními scénami v Šumperku, Klatovech a Pardubicích. Nakonec na 10 let zakotvil v pražském Činoherním klubu, kde působil také jako příležitostný dramatik (hry Hodinový hoteliér či Chudobinec aneb případ vesnického policajta). Po podpisu Charty 77 odešel do emigrace do Rakouska, od roku 1989 ovšem opět hraje doma v ČR.

Na československém filmovém nebi zářil již v šedesátých (např. OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY, MARKÉTA LAZAROVÁ, UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA či ADELHEID) a začátkem sedmdesátých let (např. NEZVANÝ HOST, SLAMĚNÝ KLOBOUK aj.). Po návratu z emigrace se opět zapojil do tvorby svým nezapomenutelným majorem Terazkym v komedii ČERNÍ BARONI, v posledních letech je i ve svém pokročilém věku stále vitální a filmově aktivní (KOUSEK NEBE, VRATNÉ LAHVE, CHYŤTE DOKTORA).

Významný český herec a dramatik, bývalý disident, signatář Charty 77, velice svérázný, osobitý a svobodomyslný herec se, ač byl a je bez jakéhokoliv systematického hereckého vzdělání, v průběhu let propracoval mezi nejoriginálnější i nejuznávanější české herce pouze svým nesporným talentem a vahou své vskutku nepřehlédnutelné kontroverzní osobnosti.

Tomáš "hippyman" Tesař

Herecká filmografie

2016 Smrtelné historky
2014 Bastardi (TV seriál)
2012 Bastardi 3
2011 Odcházení
Westernstory
2009 Stínu neutečeš
2008 Nestyda
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 Chyťte doktora
2006 Vratné lahve
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 Kousek nebe
Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
2003 O svatební krajce (TV film)
2002 Únos domů
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Panenka proti zbytku světa
Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem (TV film)
Vzpoura (TV film)
2000 Anděl Exit
Po cestě pustým lesem
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Policajti z předměstí (TV seriál)
Speciální jednotka (TV film)
Vše pro dámu (TV film)
1997 Cesta pustým lesem
Nejasná zpráva o konci světa
Stůj, nebo se netrefím!
Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Hazard
Kresleno z paměti
Válka barev
1994 Amerika
1992 Černí baroni
1990 Audience (TV film)
Kaufmann von Venedig, Der (TV film)
Mikrofon zleva, Tome aneb Waterloo (TV film)
V žáru královské lásky
Wilhelm Tell (TV film)
1989 Follow Me
1988 Nesnesitelná lehkost bytí
1985 Via Mala (TV seriál)
1984 Bulle & das Mädchen, Der
Eläköön, itsemurhaaja
Försterbuben, Die (TV film)
1983 Psí dostihy
Ucho
1982 Tüchtigen gehört die Welt, Den
1981 Kopfstand
Ragtime
Sommergäste (TV film)
1980 Jahre vergehen, Die (TV film)
Nápady svaté Kláry (TV film)
1979 Play Macbeth (divadelní záznam)
1976 Desať percent nádeje
Stříbrný jaguár (divadelní záznam)
1972 Pan Tau a taxikář
V ponorkovém pásmu (studentský film)
1971 Hry lásky šálivé
Konec draka Kusodrápa (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Revizor (divadelní záznam)
Silvestrovské kousky Františka Housky (TV film)
Slaměný klobouk
Touha Sherlocka Holmese
1970 Byly noci májové (TV film)
Fantom operety (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
Neboť nevědí, co činí (TV film)
Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
Podezření (TV film)
Svatby pana Voka
1969 Adelheid
Ach, ta vojna (TV film)
Bližní na tapetě: Nactiutrhač (TV film)
Brýle (TV film)
Flirt se slečnou Stříbrnou
Houslista
Hrozné děti (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kaprova smrt (E10)
Já, truchlivý Bůh
Nechcete jet do Bembrly? (TV film)
Nezvaný host (studentský film)
Pan Tau (TV seriál)
Případ pro začínajícího kata
Utrpení mladého Boháčka
1968 Farářův konec
„Rakev ve snu viděti...“
1967 Klec pro dva
Marketa Lazarová
Muž, který stoupl v ceně
Pension pro svobodné pány
Piknik
Soukromá vichřice
Svatba jako řemen
Údolí včel
Zázračný hlavolam
1966 Ostře sledované vlaky
Slečny přijdou později
Znamení Raka
1965 Každý mladý muž
1956 Dědeček automobil

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
Magický Činoherní klub (TV seriál)
2013 Hoteliér
2011 13. komnata Ivana Palúcha (TV film)
2010 Film o filmu: Adelheid
25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Občan Havel přikuluje
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Cesta do Vídně (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Samotářka Míla (TV film)
13. komnata Pavla Landovského (TV film)
2007 Občan Havel
2006 Fenomén Hrádeček aneb Duchové pod Břečtejnem
Předčasná úmrtí: Široká duše (TV film)
2002 Ředitel zeměkoule (TV film)
2001 Milan Hlavsa a Plastic People of the Universe
Nevyjasněná úmrtí: Já se tam vrátím (TV film)
1999 Fenomén Kohout (TV film)
Občan Karel Kryl (TV film)
1998 Lanďák (TV film)
1991 Proč Havel?
1981 Inventura
1971 A kdo je vinen?

TV pořady

2010 TOP STAR Extra (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
2004 Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Já a moji synové... (TV pořad)
Jak na to... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Kaviareň "u filipa" (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1989 Svobodné divadlo (TV pořad)
1970 Dobrý večer s Waldemarem (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace