Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert pana Landovského. Absolutní živočišná komika. Ale pod povrchem, jaksi nenápadně, o střetu inteligenta s buranem,  jemuž uniká smysl základních morálních principů. A především o ubohosti komunistické diktatury, opírající se právě o takovéto lidské typy. Nejlepší připomínka VH, jeho brilantního autorského intelektu a toho dobrého co pro tuto zemi a naši dnešní svobodu obětoval a vykonal.  Vzpomínka bez velkých, patetických slov a ovací..... ()

Brejlil

všechny recenze uživatele

Pro kiddo a některé další. Absurdní dramata nevznikají kvůli prokreslené psychologii postav a nějakému jejich "vývoji". Na neustále se opakujících dialozích, které se od sebe liší jen mírnými změnami se ilustruje absurdita doby s vyprázdněnou komunikací a nic neříkajícími frázemi. Audience možná není nejlepší Havlova hra, ale tento model je v ní dokonale ilustrován. Abrhám a Landovský jej jen skvěle předvádějí, jiný úkol vlastně ani nemají. ()

Reklama

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Havlova Audience je jednoduchá hra, se složitým problémem. Jde spíš o situační komedii, plnou tragických skutečností, která je v podstatě založená na sládkově monologu, do kterého Vaněk jen přizvukuje. Musím velmi ocenit herecký výkon Pavla Landovského, protože zahrál sládka tak perfektně, že jsem úplně zapomněla na to, že je to pan herec, a soustředila jsem se pouze na perfektně zahranou postavu. Navíc se mi líbilo jak celý příběh vypadal jedním způsobem, a skončil druhým. Průběh to má sice veselý, a místama i velmi vtipný (I když si úplně nepotrpím na princip "opakovaný vtip začíná být vtipem") ale konec je velmi smutný, a pro aktéry deprimující. Pravá hořko-sladkost, která Vás zdánlivě vtipným způsobem rozesmutní. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná divadelní hra Václava Havla, který do ní zakomponoval své skutečné zážitky, když makal jako dělník v pivovaru. Hra o dvou hercích s famózními Abrhámem a Landovským. Ačkoliv Hvlovi hry pro mne byly vždy hrozně složité a často k těžko pochopení, tak tahle komedie je vyjímkou. K zapamatování mi pomohlo, že v pořadu Šaráda udělali Šíp s Abrhámem ještě zábavnější pokračování. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Legendární záznam Havlovy jednoaktovky uvedené v Činoherním klubu s opravdu výjimečnou besedou s herci a autorem na konci představení, v níž je velmi silně zakonzervován duch doby... Skvělý Havlův text založený na práci s frázemi a jejich repetici a skutečně živelný Lanďák...ta role mu byla napsána skutečně ,,na tělo"... ()

Zajímavosti (11)

  • 7. října 1989 vyšlo ve Společenské rubrice Rudého práva blahopřání k narozeninám Ferdinandu Vaňkovi z Malého Hrádku s podobiznou Václava Havla. (Kulmon)
  • Nápověda pro herce byla umístěna v propadlišti přímo pod stolem. (Redyx1)
  • Vzhledem k náročnosti  textu volali herci Josef Abrhám a Pavel Landovský při zkoušení ve Vídni několikrát do Prahy s tím, že se hru nemohou naučit a chtěli od projektu odstoupit. (Redyx1)

Reklama

Reklama