Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temný plášt mlhy zakrývající celé království se průdce rozevírá a do světa lidí vniká přes husté mračno šupinatý tvor. Zděšení lidé, kteří zahlédnou letící monstrum ze strachu utíkají do svých příbytků a toužebně čekají, že se najde někdo odvážný, kdo je ze strachu a bezmoci osvobodí. Samotný král země je zděšen v momentu, kdy se dozví, že se jedná o prastarého draka, chrlící oheň jenž má zálusk na dívky z celého království. Král ze strachu a starých proroctví splňuje drakovi nároky na nevinné a půvabné dívky, které žijí v chudobě a mají hlad. Jenže to nebudou ony krásky, které budou stát na konci potravinového řetězce, nybrž samotný věčně nenajezený starý tvor z temnot. Tohle vše se dozví v pravý čas moudrý kouzelník a rozhodne se svým kouzelnickým učněm zakročit.

Takhle by se dal stručně popsat fantasy film Matthewa Robbinse, který nás zavádí do časů krásných princezen a nebojácných bojovníků, kteří mají chuť se porvat s každým zlem. (Kinolístek)

(více)

Recenze (63)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Já to vážně ještě nehodnotil? Základní nedostatek a skoro svatokrádež. Zapomeňte na Eragony a Dračí srdce. Zdejší drak levou zadní poráží veškeré své digitální potomky (snad až na kolegu z Beowulfa). Celkově skvělá napůl pohádka napůl docela temná fantasy a jeden z jejích základních filmových kamenů stejně jako Excalibur, Barbar Conan nebo Souboj titánů (pochopitelně původní). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Škoda typicky osmdesátkového přepáleného závěru, kde se plácá efekty jen pro efekty a nic z toho. Především v první polovině jde ovšem o výtečnou fantasy pohádku, která oproti mnoha tehdejším (a že jich bylo) žánrovým bratříčkům sympaticky vsadila spíše na temnou stránku. Být to podstatně kratší a umírněnější, tak Drakobijce nemusel zůstat ve stínu právě těch svých dodnes nezapomenut(eln)ých bratříčků. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $14,110,013Tržby Celosvetovo $14,914,786║ Triky a masky drakov na veľmi dobrej úrovni, nuž z príbehom to je už ťažšie ten je neskutočne plochý, bez postavy čo by sme si mali šancu obľúbiť a potom to je u takýchto fantasy filmov s pútavosťou fakt ťažké. Dopozerať to bolo skôr utrpenie než slasť. /40%/ ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Příjemná středověká pohádka, který bohužel tratí na kvalitě v předimenzovaném závěru. Pamatuju si, že jsem jako malý na vhsce viděl závěr filmu s drakem a slíbil jsem si, že se na tenhle film podívám. Teď jsem ho našel na internetu a shlédnutí bylo jisté. Jenom taková vsuvka - neprojíždět galerii, vyspoileruje kompletně celý film. Nějaký chytrák totiž sestavil fotky z filmu v posloupnosti, jak jdou po sobě události ve filmu. Dragonslayer je perfektní po řemeslné stránce, tak i po té vyprávěcí. Film není nikterak složitý, spíš vsází na klasickou jednoduchost o středověkých příbězích s rytíři, mágy, lásku a draky, co požírají nevinné panny. Robbins si však tyhle krásné příběhy trochu přitvrdil, takže se ve filmu divák může dočkat malých dráčat, co ožírají princezně pahýly nohou nebo chladnokrevné probodnutí mága, bez jakýchkoliv servítek. Samotné zpracování, vyobrazení středověku, samotný drak, se povedlo, jak nejlíp to v osmdesátých letech šlo a o to víc je film kouzelnější. Nebýt toho konce, který chtěl vsadit na větší epičnost, bez keců bych napálil plnou. Bohužel právě na konci film ztratil spád a celé své kouzlo, které si udržoval většinu svého času. V jednoduchosti je síla. 86% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MÁM VEĽA DÔVODOV ŤA ZABIŤ, ALE S TÝMTO NEMAJÚ NIČ SPOLOČNÉ." __ Videl som to raz, keď som bol ešte veľmi malý a bohvieako sa mi to nepáčilo, snáď preto že veková prístupnosť by mala byť zrejme od 12 rokov. Po rokoch som bol na film patrične naladený, čakal som opačnú odozvu, no znovu neprišla. Drakobíjca je nešťastne odvedený ako po réžijnej , tak aj scenáristickej stránke. Ako tak tomu mohol pomôcť aspoň pekný vizuál, no aj ten je chabý a okrem scén z dračej nory smrdí lacným televíznym odvarom. Každopádne efekty boli na Oscara nominované zaslúžene a spracovanie draka obstojí aj v dobe dnešných digitálnych trikov. Alex North tu zložil prapodivnú hudobnú kompozíciu. (127. hodnotenie, 16. komentár k filmu) ()

Galerie (91)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se ve Walesu, pouze finální scéna vznikla ve Skotsku. (-bad-mad-wolf-)
  • Natočeno v koprodukci studií Walt Disney Pictures a Paramount. Nutno podotknout, že film je dospělejší a syrovější, než obvyklá Disney produkce. (-bad-mad-wolf-)
  • Celkem bylo použito 16 loutek draka. Největší měřila přes deset metrů. (-bad-mad-wolf-)

Reklama

Reklama