Reklama

Reklama

Zkouška z dospělosti v oboru láska. Tři středoškolští studenti Samo, Kryštof a Sandi se pilně učí na maturitní zkoušku, která se kvapem blíží. Protože však ještě víc energie věnují různým zálibám, obávají se, že zkoušky z dospělosti neudělají. Budou je ostatně skládat u obávaného profesora přezdívaného Kosinus. Jednoho dne spatří Kosina ve společnosti nepříliš hezké, obtloustlé dívky. Usoudí, že je to jeho dcera, a vymyslí ďábelský plán: jeden z nich dívku svede a přiměje ji, aby jim tajně předala otcův seznam maturitních otázek. Vylosovaným nešťastníkem je Samo – ten napíše dívce milostný dopis, ve kterém ji oslovuje smyšleným jménem Vesna. Později se s ní sejde u městské kašny – a ke svému překvapení zjistí, že profesorova skutečná dcera je krásná a chytrá dívka a jmenuje se Janja...

Slovinská romantická komedie z roku 1953 je dílem českého režiséra Františka Čápa, který po roce 1948 emigroval a natáčel v několika evropských zemích. Vesna se stala jedním z nejúspěšnějších jugoslávských filmů té doby. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě, i mimo výročí 100. narozenin Františka Čápa, stojí Vesna za pozornost. Rozverný příběh jakoby vkusně transponovaný z předválečného Československa do poválečné Jugošky. Aneb hoši před maturitou, klevetivé báby, jeden profesor zamračený a jedno děvče, které by tak rádo prožilo velkou lásku. Hravé, příjemně staromilské a zároveň vkusné. Jaképak je asi to pokračování? #LFŠ ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Vesna je hravá a lehká komedie Františka Čápa prostředí Ljublaně, kde mají tři mladíci před maturitou a snaží se získat zadání písemných prací pikantním podvodem, který se ovšem neočekávaně zvrtne. Příběh sám není nijak originální, hlavně zápletka se záměnou učitelovy dcery s jinou dívkou je jedoduchá a ohraná. Celý děj se dá snadno předvídat a šťastným happyendem jsem rozhodně překvapen nebyl. Motiv létání se mi k žánru romantické komedie nehodí, ale zde byly provázány s drobnějšími zápletkami, díky nimž se děj stal o něco poutavějším. Tento snímek si neklade za cíl moralizovat, neobsahuje žádnou hlubokou úvahu o životě, jen se snaží diváka pobavit, což, pokud se divák přenesu přes nepříliš originální zápletku, se daří. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj Slovinci majú svoje Šťastie príde v nedelu....a Vesna je aj o niečo zábavnejšia a romantickejšia, ako Lackova nesmrteľná klasika. Fóry, na rozdiel od neskoršieho Našeho auta, fungujú hneď od začiatku a ich kadencia sa nezastaví v žiadnej pasáži filmu. Potešia aj vedľajšie dejové línie, tie sú oným povestným korením, ktoré tú hlavnú, romantickú zápletku značne obohacujú. Trampoty so susedom asi budú v Slovinsku legendárne. Skvelý film pre dobrú náladu, pretože je inteligentný a zároveň zábavný. Čo viac očakávať od romantickej komédie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Čápův druhý filmový život ve slovinské emigraci je velkou neznámou, o to více, stal-li se tvůrčím zúročením režisérových předchozích úspěchů. Vesna je hravou komediální hříčkou, uplatňující se tam, kam svým obsahem i tvůrčím přístupem míří, a rozhodně lze uvěřit nadmíru příznivému dobovému ohlasu u diváků i kritiky. Dnes, s odstupem šedesáti let, je příběh tří rozpustilých maturantů a sličné profesorovy dcery trochu naivním, přesto snad stále zábavným rozptýlením, ukazujíc přitom trochu jiný pohled na život v padesátých letech. Jiná země, jiný mrav. ( -Ponrepo 30/11/13- ) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem mnoho filmů od proslulého Františka Čápa a hodlám to postupně napravit... i když hodně záleží i na tom, jak mě další Čápovy filmy osloví. Vesna coby tuctová milostná veselohra, i v rámci filmů pro pamětníky poněkud průměrná a ničím nevyčnívající, je pro mě od Čápa značným zklamáním. Poté, co předchozí dekádu točil Čáp v českém prostředí podmanivá romantická dramata typu Noční motýl nebo Znamení kotvy, prokázal v nich výrazné tvůrčí kvality a dokázal nimi hodně vyčnívat spomezi tradiční produkce své doby, beru jeho první jugoslavský počin jako výrazný krok zpátky. Metka Gabrijelčicová coby hlavní představitelka sice oplývá krásou a půvabem, ale herecky podle mě se nedokáže ani přiblížit Haně Vítové či Lídě Baarové z domácích režisérových filmů. Předvídatelný naivní příběh Vesny je plný klišé, s výjimkou jediné scény rutině natočený a ve výsledku mnohem víc romantický, než komedie. Na jedinou velmi světlou tvůrčí chvilku, režijně i vizuálně nápaditou, dojde těsně před koncem ve scéně maturitní zkoušky z matematiky a občas ještě přijde celkem funkční humor (parta tří studentů) i pár zdařilých poetických momentů (hudební koncert pod okny), které spolu s příjemnou atmosférou drží tento vyčpělý snímek alespoň trochu nad vodou. [55%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Starokabátní komedie ne nepodobná českým šrámkovským Větrům v písku apod. V Jugoslávii bylo po válce blaze, ani bych nemusel mít to letiště, stačilo by moře. Kosinus = profesor žákovského střihu. Pro dnešní dobu už oldfashion zápletka a motivace postav a taky účes hlavní ženské postavy :) ()

giblma 

všechny recenze uživatele

František Čáp natočil po své emigraci v Jugolávii bezstarostný film o dospívajících. Hrdiny jsou tři přátelé, které obchází hrozba nezvládnuté maturity. Problém hodlají vyřešit poblouzněním profesorovy dcery a získáním písemného zadání. Jednoduchý, prosluněný příběh s malebnými záběry na střechy Ljubljaně je o lásce, přátelství a potrestání myšlenky neuváženého podvodu. Ozvláštňuje ho prostředí aviatiky. Nevydařený let kluzákem se stane katalyzátorem dění a vede k vyvrcholení zápletek. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Natočit tohle někdo dnes, tak by to mělo dvojí přijetí. Zaprvé parádní a originální hipsteřina, perfektně kopírující starý styl. Zadruhé totální idiotská sračka. Spíš je to to druhé, ale s přihlédnutím k tomu, že už to je skoro 65 let staré, to má přece jenom nějaké svoje autentické kouzlo, takže úplná hrůza to nebyla. 50% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Mládí, jó mládí. To bylo tehdy, když třešně zrovna zrály, do jara písně jsme se zaposlouchali, poprvé zamilovali, zdůvěrnili....Ten vpravdě něžně zaháčkovaný čas, báječně nevinný, kdy nehledíš na hodiny. Ptáčci zas a zas nám do kroku cvrlikají svou rajskou melodii. ()

Slípka 

všechny recenze uživatele

Zábavný snímek z dílny našeho františka Čápa. Kvalitní oddechový film - odehrávající se ve slovinské!! Ljublani. ()

Reklama

Reklama