Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Málo veřejných osobností si troufá nečíst noviny." Negramotný zahradník Chance omylem zabloudil na politické výsluní, kde je jeho nechápavé mlčení bráno za jasný souhlas a kde se vždy najde někdo, kdo si dokáže jeho zahradnické poznatky vyložit jako složité ekonomické poučky. Chance sice občas potřebuje od pánů v oblecích poněkud krkolomější nahrávky na smeč, ale to zase tak moc nevadí, protože já jsem si na tomto poklidném, jemně sarkastickém snímku docela pochutnal. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Něco tak poklidného, tichého a hlubokého jsem už dlouho neviděl. Krásný a tichý příběh o muži s poruchou autistického spektra. Imho lépe zvládnutý snímek o autismu, než daleko známější a populárnější RAIN MAN. Excelentní Peter Sellers, rozkošná Shirley MacLaine + milión dalších věcí dělá z tohoto filmu (minimálně mého) bezpečného člena Zlatého fondu světové kinematrografie. Navíc jde o vynikající zamyšlení nad naší konstrukcí reality - je s podivem, jak málo někdy stačí, abychom si o věcech udělali obrázek a na základě toho následně podnikali i vcelku zásadní kroky. Shrnuto a podtrženo: Krásný a hluboký... s noblesou, humorem a lehkostí podaný příběh. Filmový zážitek, který by neměl ujít nikomu s "druhovým" zatříděním homo cinematograficus. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Fakt dobrý film. Všetko v ňom je perfektné, ale najdôležitejším fragmentom je scenár resp. knižná predloha (vyšla aj u nás). Scenár je ukážkovo vyvážený lekárskymi váhami. Stačilo kúsok a prehnal by to tým, že by z hlavnej postavy spravil „geniálneho idiota“ alebo naopak „len“ proste idiota. Ale tak, ako je to napísané, je to majstrovské. On nie je idiot. Má psychickú poruchu a tá je nielen napísaná, ale i zahraná a zrežírovaná vskutku bravúrne a pritom minimalisticky, ale z toho dôvodu realisticky. Jedine že by to celé bolo inak: viď. šialená posledná scéna s jazerom. Peter Sellers je neopísateľný. Žiaľ „len“ nominovaný na Oscara. Šlo o jednu z jeho posledných rolí; v r. 1980 zomrel vo veku 54 rokov na infarkt. Súhlasím s tými, čo tvrdia, že titulková scéna je divná. Vôbec som nepochopil, prečo ju sem dali. Bral by som, ak by si na jej zaradení trval Sellers, ale on bol práveže proti. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Má to neuvěřitelně pomalý rozjezd. Nějakých 40 minut se tam v podstatě nic neděje. Potom ale kouzlo filmu vyplave na povrch a u všech těch nedorozumění se nejde nebavit. Vrchol absurdity je scéna, když Shirley McLane divoce masturbuje a Peter Sellers se s kamennym ksichtem staví na hlavu. Sellers dobráka zahradníka zahrál moc dobře a ten film z velké většiny fakt stojí na něm. Každopádně tu poslední scénu jsem nepochopil. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola paráda. Nezvyknem na úvod chváliť herecké výkony, ale to, čo predviedol Sellers je neopakovateľné. Jeho všetky panterovské role dokopy sú nič, proti tomuto. Scenár bol už od začiatku načrtnutý znamenite a vlastne s jednou myšlienkou v pomerne nezmenenom tvare sa udržiava počas vyše dvoch hodím v malebne pestrom tempe. Satira na spoločnosť v tomto prevedení je platná stále. Neviem či účinne, ale zato bez pochýb trefne. Veď vedzte, že stojí za to pozrieť si príbeh o obyčajnom záhradníkovi, ktorý nevie čítať, ani písať a pritom spôsobí Prezidentovi USA potenciu. 100%. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)
  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Závěrečná scéna napadla Hala Ashbyho během rozhovoru s jiným režisérem, když popisoval, jak jde všechno hladce a řekl: „Je to jako vznášet se ve vzduchu.“ (džanik)

Reklama

Reklama