Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Osvědčená formule vypravěčsky ukázněných filmů z let 90tých v sobě nese jak oddramatizování, tak melodramatičnost, a funguje pouze při rozumném castingu. Rain Man nechce být komedií a na tragédii se odmítá vzdát morálního ponaučení (byť ho chytře skrývá). Divák má neustále náskok před Cruisem v informovanosti, což znehodnocuje vyprávění, přičemž poloze Hoffmana chybí mnohovrstevnatost a vývoj. Neexistují téměř nástřihy na obličej, snímá se zásadně v polocelku od pasu nahoru, čímž dává film najevo svou emocionální odměřenost a krátkodobost stavu - vztah Cruise a Hoffmana (-spoiler-) na konci a na začátku zůstává obdobný, doznal jen málo změn. Film naznačuje, že bylo sice cosi dobrého vykonáno, ale ostrůvek milého intermezza ve špatném světě nemůže odolávat a časem se zalije vodou. Hoffman na konci odjíždí a Cruise se opětovně dává na kšeft s auty. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman zřejmě ve své životní roli. Tom Cruise mu snaživě (leč neúspěšně) konkuruje a tak tady máme jeden z nejlepších snímků 80. let. Výborná je především scéna v kasinu, ale takhle by jsme jich mohli napočítat víc a víc. Vlastně každou, ve které se Hoffman objevuje, protože si je všechny ukradl pro sebe. Takže díky, Rain Mane. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hit pozdních osmdesátých let, kterému vedle mimořádně propracovaného scénáře pomohl životní výkon Dustina Hoffmana. Ten jako známý puntičkář věnoval přípravě mimořádně náročné role bezmála pět měsíců a žil i s autisty v léčebně. Cruise se vedle Hoffmana snažil nezapadnout a vytáhl se na jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Všechno ve filmu šlape, jak má. Jeden z největších filmových zážitků. Film je doslova nabitý emocemi, ale nepřekračuje hranice kýčovitého sentimentu. Celkový dojem 95 %. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Víš, co si myslím? Myslím, že autismus je pěknej kýbl sraček."..... - určitě vám zůstane hluboko v duši sebevědomý týpek Cruise, ale hlavně neskutečný herecký koncert D. Hoffmana. Celý film je plný silných okamžiků, na čemž má lví podíl i scénář a režie. Vše je jednoduše řečeno Oscarové ! PŘÍBĚH: ***** silný a lidský./ HUMOR: **** jestli vám tedy nevadí, že tyto okamžiky vycházejí z Raymondovi nemoci./ AKCE: NE - to sem nepatří./ NAPĚTÍ: ***** přesně takové, jaké by mělo mít drama. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Iko Iko - The Belle Stars ,2. Scatterlings Of Africa - Johnny Clegg & Savuka ,3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys ,4. At Last - Etta James ,5. Lonely Avenue - Ian Gillan/Roger Glover ,6. Nathan Jones - Bananarama ,7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer ,8. Las Vegas/End Credits - Hans Zimmer ,9. Stardust - Rob Wasserman ,10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Scenárista Barry Morrow vybral jméno hlavního hrdiny tak, že si pročítal knihu se jmény a poznamenával si ta, které zněla nejzajímavěji, když se vyslovila špatně. Kromě "Rain Man" pro Raymonda si zapsal také například No-Man pro Norman. Z celkových čtyř možností dal nakonec vybrat svým dětem a ty jednohlasně zvolily Raymonda - Rain Mana. (Nine)
  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama