Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

helianto 

všechny recenze uživatele

Čistá romantika na kovbojský způsob. Když říkám čistá, míním vypíglovaná, vyčištěná a vyblýskaná do naprosté americké dokonalosti. Drsní hrdinové amerického Západu v čisťoučkých nažehlených oblečcích, kteří ctí ženu tak, že si to v ničem nezadá s ideály středověkých rytířů, prostitutka, která by z fleku mohla být svým vybraných chováním a vystupováním ozdobou salonů té nejvyšší společnosti a čistá jako Matka Boží, přátelství tak obětavé, že se nám až chce zamáčknout slzu. Lehce zdlouhavý, ale ne nepříjemný, příběh, vyvedený v krásných barvách ideálu a dokonalosti, zakončený alespoň pořádnou závěrečnou rvačkou ve stylu Bud Spencera a Terence Hilla. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

On to, naštěstí pro mě, není ani tak western, ale konverzační vztahovka, která mě přibila do gauče. Je to takové "dřevní", žádná pořádná výprava, ale uvnitř... vtipné, rafinované, čapne a už nepustí. // Jeden zavile staromládenecký zlatokop má odkudsi svému kamarádovi přivézt snoubenku, ta se však mezitím vdala, a tak mu jako útěchu - náhradu chce přivézt někoho jiného, zkusí profesionální tanečnici. Tu však vybere podle vlastních měřítek (jak jinak) a tím se chytí do vlastní pasti... :-) . Jde o krásnou Francouzku, a ač profesí "lehčí", má neuvěřitelnou dávku nefalšované noblesy a trpělivosti. // Za obdivuhodně noblesní Capucine, a za připomenutí existence něžných oslovení "Mon chou" a "Mon chouchou" dávám jinak nezasloužených 5*, ale prostě nemůžu jinak. ()

Reklama

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný western, ale normální romanťárna, které by více slušel název Po čem ženy touží. Avšak hlavně nečekejte v roli ústředního seladona někoho jako je Pattinson ze Stmívání. Nositelé pěkných mladých tvářiček byly v tehdejším Hollywoodu považováni za zelenáče s mlékem stékajícím po bradě (jestliže nepočítáme tehdy převratnou dvojici Brando/Dean). Milostnou nemesis se tak stává obtloustlý a plešatějící skoro-důchodce Wayne. Co na to říct? Nezbývá než spolu s Bobem Dylanam konstatovat, že časy se hold mění. PS: Přesto mají Wayne a Pattinson jednu věc společnou - oba rádi šplhají po stromech (při čemž se hlavním hrdinkám podlamují kolena... hm, může mi někdo vysvětlit, co je vlastně na ručkování po kmenech ztepilých sosen tak sexy?). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

K westernu má tento film poriadne ďaleko. Na začiatku a na konci slušná groteska a zvyšok celkom nápaditá romantika z Aljašky. Skôr by som to nazval Princezná na Aljaške. Hoci nemala vôbec urodzený pôvod, o nápadníkov nemala núdzu a vznikali tak komické, romantické a uletené situácie, naozaj ako od Wildera. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Johna Wayne-a mam zakodovaneho ako klasickeho drsneho kovboja, a cuduj sa svete, on tocil aj komedie. Tuna je jedna v plnej krase. Vyzdvihujem vybornu reziu Henry Hathawaya, kvalitne dialogy, dobre vykreslene realie roku 1890. Pribeh nenudi, dialogy na urovni. Ako mylovnik klasickych westernov musim ist vysoko : 92 % ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kdy Sam (John Wayne) zapíná blůzu Angele (Capucine), vrazí dovnitř srubu George (Stewart Granger). Angela nemá blůzu zcela zapnutou, ovšem o pár střihů později již ano. (Mol)
  • Na stejném místě, kde v tomto filmu leží srub u potoka, byl natáčen i film Maršál (1969), ve kterém hrál také John Wayne. Jednalo se o scénu, ve které zemře postava Dennise Hoppera a jeho bratra. Poté bylo stejné místo ještě použito ve filmu Nevada Smith (1966) se Stevem McQueenem, konkrétně ve scéně, kdy se postava McQueena poprvé potká s postavou ztvárněnou Brianem Keithim. Na stejném místě se točil také film Z pekla do Texasu (1958). (Mol)
  • Velkou část filmu provází melodie a píseň „North To Alaska“. Tento hit z roku 1960 nazpíval Johnny Horton, který se však úspěchu nedočkal, jelikož 8 dní před uvedením filmu zemřel při dopravní nehodě. Píseň napsal Mike Phillips spolu s Tillmanem Franksem. V roce 1973 ji převzala do svého repertoáru skupina Greenhorns a do češtiny ji pod názvem „Bílej sníh“ přebásnil Mirek Hoffmann. (sator)

Reklama

Reklama