Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

pm 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem drsný zlatokopecký příběh plný chlapských intrik, čekala jsem prostě něco úplně jiného, když jsem se rozhodla koupit tento film. Dostalo se mi komedie plné vtipkujícího Johna Waynea (a já jeho hlášky hodně ráda), jedné příjemné Francouzky, která mi byla okamžitě sympatická, několika salónních rvaček a naštěstí i těch intrik. A navrch jednoho zjištění, které si nechám pro sebe. Čekala jsem všechno možné, ale ne to, že se budu tak parádně bavit a že ta dobrá nálada mne ani po čase neopustí. "Jó, Sam McCord byl silný chlap, když na Aljašku jel "... jen v lásce byl malinko nedůvtipný. Film samotný za 4*, ta pátá je za luxusní náladu, kterou z něj mám. Není to samozřejmost! P.S. Ta komedie byla romantická. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Herecky výborné, ale dějově nesmírně zdlouhavé až nudné. Je to hlavně o lásce a odolném Johnu Waynovi. Tohle určitě není pro milovníky akčních westernů, kde se střílí. Za povšimnutí stojí, že v tomto, takřka 50 let starém filmu, se nevěstka chová cudněji a kultivovaněji než soudobé ženské postavy v českých inscenacích... ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Komedie: 50%_ Groteska: 30%_ Western: ten zbytek_ Zábava: 100%ní____ Některé lokace byly roztomile kýčovité až umělé (údolí s jejich dolem, piknik u jezera v Seattlu).___ senor"Hlavní záporák na konec dostane pěstí do koulí a ukážou se i kozy". Omyl, film se naopak odehrává ve vší počestnosti a tak nic takového jako ženská ňadra erotikychtivý divák na severu Aljašky nenalezne. Neříkám ovšem, že by to v podání tehdy dvaatřicetileté kostičky Capucine nebylo miloučké zpestření. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná westernová komedie bez hromad mrtvol, kterou nepokazila ani obávaná televizní dvojice ořez (vadí, ale co se dá dělat) a dabing (poměrně slušný). John Wayne je za šviháka, kterého dobývá rafinovaná ex-nevěstka v podání krásné Capucine, sympatický Stewart Granger si vedlejší roli užil... Až jsem se divil, že film trval dvě hodiny, vůbec mi to tak nepřipadalo.__P.S. Úvodní rvačka v salloonu jako by z oka vypadla o čtyři roky mladší superbitce z našeho Limonádového Joa, vážně. A není to jediná podobnost - ústřední padouch podvodník vypadá i chová se úplně jako Hogo Fogo. Náhoda? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Oddycháč co má tempo... Akorát že se zlatokopové chovají společensky a i na klamu mají sebou společenské obleky a vanu uáááááááá..........Velkou část filmu provází melodie a píseň "North To Alaska". Tento hit z roku 1960, nazpíval Johnny Horton. Píseň napsal Mike Phillips spolu s Tillmanem Franksem. Členové Western Writers of America  ji vybrali jako jednu ze 100 nejlepších westernových písní všech dob. V roce 1973 ji převzala do svého repertoáru skupina Greenhorns (Zelenáči) do češtiny ji přebásnil Mirek Hoffmann. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Billy (Fabian) při otevírání šampaňského zhasne na stole jednu svíci. V následujícím střihu svíce opět hoří. (Mol)
  • Scéna, kde George (Stewart Granger) lechtá na nohou Angelu (Capucine), nebyla předstíraná. Skutečně jí lechtal, a tak byl její smích opravdový a nehraný. (Mol)
  • Ve scéně, kdy Sam (John Wayne) zapíná blůzu Angele (Capucine), vrazí dovnitř srubu George (Stewart Granger). Angela nemá blůzu zcela zapnutou, ovšem o pár střihů později již ano. (Mol)

Reklama

Reklama