foto

Stewart Granger

  • nar. 6.5.1913
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 16.8.1993 (80 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Stewart Granger, původním jménem James Lablache Stewart, se narodil 6. května 1913 v Londýně coby syn Skota a francouzsko-italsko-anglické matky. Jeho otec vykonával službu jako plukovník britské armády v Indii. Také syn zprvu kráčel ve šlépějích svého otce, připojil se k britské armádě, kterou opustil jako poručík. Granger se chtěl stát neurologem a začal studovat medicínu, ale kvůli jeho báječnému vzhledu mu všichni radili, aby se dal k divadlu. Der "Beau" ("Krásný muž") studoval na "Webber-Douglas School of Dramatic Art" v Londýně, ve 21 letech dostal jako komparsista roli a nakonec se dostal až k Londýnskému divadlu. Na jevišti stál společně s Vivien Leigh a Florou Robson.

V roce 1950 odchází do USA, mění své jméno na Stewart Granger a začíná konečně svou veleúspěšnou kariéru v Hollywoodu. Zde se objevoval před kamerou až do roku 1960 a posměváčci tvrdili, že počet jeho filmů byl prý stejně tak velký jako počet žen, které hrály v jeho životě roli. Ženatý byl třikrát - s filmovou hvězdou Jean Simmons, se kterou se nechal rozvést v roce 1960, hned potom s Elspeth March a nakonec s belgickou královnou krásy Caroline Lecerf, se kterou se rozvedl v roce 1969.

V 60. letech točil Granger převážně v Evropě. Jako OLD SUREHAND byl vedle Pierra Brice a Lexe Barkera hvězdou hned ve třech mayovkách. Jeho gáže převyšovala 70.000 dolarů (což bylo více, než měli někteří jeho kolegové). Režisér Alfred Vohrer měl ovšem s hollywoodskou hvězdou co dělat, Granger byl arogantní, sobecký a málo přívětivý. Při mnohých veřejných vystoupeních v Německu se však Granger ukázal jako elegantní, skromný a velice sympatický muž. U fanoušků "Mayovek" nebyl Granger příliš oblíben. Jeho báječný vzhled a ironické chování neodpovídalo představám publika o hrdinovi z pera Karla Maye. Z původně plánovaných tří dílů Old Surehanda nakonec natočil jen jeden. V roce 1972 vklouzl do role detektiva Sherlocka Holmese v americkém filmu PES BASKERVILSKÝ, avšak neměl úspěch a další plánované série už nenatočil.

Britský herec zveřejnil v roce 1980 svou autobiografii "Sparks Fly Upwards". Zemřel 16. srpna 1993 ve věku 80 let v Santa Monice v Kalifornii.

Tomáš "hippyman" Tesař

Herecká filmografie

Filmy

1989 Chameleons (TV film)
Oro fino
1987 Hazard srdcí (TV film)
1986 Hell Hunters
1982 Royal Romance of Charles and Diana, The (TV film)
1978 Divoké husy
1972 The Hound of the Baskervilles (TV film)
1969 Any Second Now (TV film)
1967 Last Safari, The
1966 Das Geheimnis der gelben Mönche
Requiem per un agente segreto
Spie contro il mondo
Znamení trojúhelníku
1965 Crooked Road, The
Geheimnis der drei Dschunken, Das
Old Surehand
Petrolejový princ
1964 Mezi supy
Tajná invaze
1963 Nejkratší den
1962 Marcia o crepa
Sodoma a Gomora
Válečník ze Sieny
1961 The Secret Partner
1960 Na sever Aljašky
1958 Harry Black and the Tiger
The Whole Truth
1957 Gun Glory
The Little Hut
1956 Přestupní stanice Bhowani
The Last Hunt
1955 Footsteps in the Fog
Moonfleet
1954 Beau Brummell
Green Fire
1953 All the Brothers Were Valiant
Salome
Young Bess
1952 Light Touch, The
Scaramouche
The Wild North
Zajatec ze Zendy
1951 Soldiers Three
1950 Doly krále Šalamouna
1949 Adam and Evelyne
1948 Blanche Fury
Saraband for Dead Lovers
Woman Hater
1947 Kapitán Boycotte
1946 Caravan
Kouzelný smyčec
1945 Caesar a Kleopatra
Londýnská ulička
Madonna of the Seven Moons
1944 Fanny by Gaslight
Love Story
1943 Lamp Still Burns, The
Muž v šedém
Thursday's Child
1942 Tajné poslání
1940 Konvoj
1939 So This Is London
1937 Under Secret Orders
1934 Give Her a Ring
I Spy
Over the Garden Wall
1933 Southern Maid, A

TV seriály

1987 Das Erbe der Guldenburgs (TV seriál)
1986 Crossings (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Namaluj mi vraždu (S01E15)
1962 The Virginian (TV seriál)

Dokumentární

1990 Tales of Helpmann, The
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)

Host

TV pořady

1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1953 The 25th Annual Academy Awards (TV pořad)