Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Klasický western ze staré školy. Jiskření mezi titulními postavami je nezapomenutelné, stejně jako finální bitva mezi opelichaným kohoutem Waynem a arcipadouchy. John Wayne své postavě vtisknul vtipnou sebereflexi, která si utahuje z kde čeho. Jedna z mých nejoblíbenějších Waynovek, a to i El Dorado může blednout závistí. PS: Podobný sentiment po divokém západě si pamatuji snad jen z Podivného dědictví. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl žádným fanouškem Johna Wayna, spíš mě baví dobré filmy z tohoto žánru, tedy i ty, ve kterých hraje. A viděl jsem s ním už lepší, z hlavy můžu vybalit například Na sever Aljašky. Kim Darby bych do role pomalu odrůstajícího dítěte, bez sexuálních podtextů ve scénáři, asi neobsadil. Možná vlastně ani nebyla špatná Kim, spíš tam chyběly ty podtexty (tedy s jinou, víc šmrncovní herečkou). ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Více Cogburnova cynismu a alkoholických žvástů a méně některých přežitků z doby klasických westernů (občasná přílišná naivita a klišovitost - převážně však jen v první půlce). Pak by to byl dokonalý film. Takhle je "pouze" skvělý. ... Jsem zvědav co s totožnou látkou provedli bratři Coenové, kteří se, jak známo, umí v tomto směru odvázat. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fat old man... to bohužel neplatí jen o bohatýrském korpusu Johna Waynea, ale i o bohatýrském korpusu téhle nostalgické westernové podívané, která viděna současnýma očima doplácí na proklatě těžkou zadnici. Navzdory několika pěkným místům je to jen taková plakátově sytá koňská estráda pro penzisty, která zejména po starozákonně potemnělém remaku Coenů vypadá jako hodně muzeální exemplář. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo od 5. září 1968 do prosince 1968. (ČSFD)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Charlese Portise. (Hans.)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama