Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ještě že teď Jarda Jágr v NHL přepisuje jeden rekord za druhým. Jak jsem ho o víkendu sledoval, vzpomněl jsem si díky tomu, že jsem si kdysi stáhl nějaký kanadský film o jejich hokejové legendě a tak nějak na něj zapomněl. Takže Jardo díky Ti bo ten film je opravdu vynikající a těším se až jednou budu koukat na film o Tobě. Tak ale zpět k raketě. Nic moc jsem o něm nevěděl, o to víc jsem si to ale užil. Neskutečně charismatické zobrazení doby čtyřicátých a padesátých let minulého století, to byla vážně pecka, stejně jako hokej samotný. Žádné chrániče, žádné helmy, jen odhodlání něco dokázat a zápal a vášeň pro hru samotnou. Krásný příklad toho, že jen talent samotný nestačí a bez opravdové vůle a nasazení a tvrdé práce se úspěch nedostaví, čehož zářným příkladem je i po půl století ten náš Jarda. Hokejové scény byly krásně natočené, bylo tam vše, góly, souboje, bitky a navíc to nebylo jen o tom hokeji ale i o komplikovaných vztazích frankofonních hokejistů a vedení NHL. No prostě paráda. Dokonalý životopisný film o velké legendě, která svým přístupem mnohé změnila a měla přesah i přes tu ledovou plochu! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Obtížně se hledají slova ke komentáři, hokejová legenda Maurice Richard (Roy Dupuis) ztělesňuje to, z čeho se mi podlamují kolena, obdivem (dřít v kolbence, vydělávat na složenky, po nocích trénovat) a úctou (nevídaná houževnatost, odhodlání, píle). Takže to zestručním - pro mě top ve sportovních hokejových dramatech. ()

Reklama

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Mám rád téměř všechny druhy sportu. Hokej patří mezi ty nejoblíbenější a obzvláště NHL sleduji nejvíce. A komu fandím? Montrealu Canadiens. Z toho docela vyplývá, že asi nebudu úplně objektivní, co se týče tohoto filmu, nicméně nenechte se zmást. Příběh Rakety Maurice je opravdu ideální pro jeho filmové ztvárnění a to se, musím říct, opravdu povedlo. Jeden z nejlepších hokejistů historie, po kterém byla pojmenovaná trofej, udělovaná hráči s nejvíce vstřelenými góly v základní části NHL, měl opravdu těžkou cestu na vrchol a ukázal, jak se má bojovat a jít za svým cílem. Nenápadný malý velký film o velkém hokejistovi a bojovníkovi s céčkem na hrudi... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Parádní hokejový film, který vychází z dějin NHL. Takových filmů víc. Jediná výtka je, že Maurice vypadá celou kariéru jako na konci kariéry. Příběh o tom, jak se největší kanonýr snažil změnit něco "shnilého" v NHL. Skvělej příběh, dočkal jsem se dramatu i dojetí. Např. když ukazoval puk, kterým vstřelil 45. gól nebo když jim trenér děkoval po zisku Stanley cupu. Na tomhle filmu se podílelo několik bývalých a současných hráčů NHL (Roy, Lecavalier, Avery) a i díky tomu to dostalo tu správnou atmosféru a autentičnost. V historie NHL je spousta další hráčů a příběhů, který by zaslužili takovéhle pocty (Vezina, Orr, Howe nebo i Gretzky a Lemieux). Třeba se ještě nějakého dočkáme. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Krása! Každý film z hokejového prostredia poteší, a to som doteraz Maurica Richarda poznal len skrz jeho legendárne roky v Canadiens, no o tom pozadí okolo jeho účinkovania v NHL som až tak veľa nevedel (hoci dávnejšie som o tom čítal článok). Perfektne vystihnutá atmosféra 40tych a 50tych rokov v NHL, resp. slávnu éru Original Six (Canadiens, Maple Leafs, Bruins, Rangers, Red Wings a Blackhawks). Tento film je obrovskou poctou pre montrealskú Raketu, presne takú ako si zaslúži. Veď aj vďaka nemu sa "pohli ľady" a Franko-Kanaďania sa po dlhom boji dočkali uznania. Aj keď Mauricova kariéra bola doslova popretkávaná neustálymi konfliktami a predsudkami zo strany vedenia, len kvôli jeho francúzskemu pôvodu. Ani sa mu nedivím, že cítil taký smútok a bezútešnosť, a to aj napriek toľkým úspechom, za ktoré by si obrovský kus úcty právom zaslúžil. Je to pán hokejista! Toľko skvelých hokejových príbehov, osudov, udalostí a kariér hráčov by stálo za sfillmovanie - tak dúfajme, že ich bude len a len pribúdať. The Rocket bol výborný filmový príbeh s veľkou dávkou reálnosti, no k úplnej spokojnosti predsa len niečo chýbalo - najmä lepšie vykreslenie vzťahov medzi Mauricom a jeho spoluhráčmi (presne to isté mi chýbalo aj vo filme o Charlamovovi - Legenda 17). Takže tak - len malý kúsok od 5*. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Maurice Richard získal za svou karieru 8 Stanley Cupů (5x jako kapitán). (JOHN.NY)
  • Počas bitkárskej scény v Madison Square Garden (aréna New York Rangers) sme si mohli všimnúť hráča na lavičke so slúchadlami, ktoré v tej dobe ešte neboli vynájdené. (vander19)
  • Maximální snaha o autentičnost byla podpořena konzultacemi s Mauricem Richardem samotným, jeho ženou a dětmi. Dále byly použity poznámky a vzpomínky reportéra Dicka Irwina týkající se jeho otce, bývalého hráče a trenéra NHL, a reportérů té doby. (worlik)

Reklama

Reklama