Reklama

Reklama

Bezva finta

  • Československo Bezva finta (více)
TV spot

Červený nos, kostým klauna a hlava plná překvapivých nápadů a gagů. Jediný, kdo se nesměje, jsou policisté. Jean-Paul Belmondo totiž geniálním způsobem vykrádá jednu z největších montrealských bank. Jako klaun se v doprovodu dětí dostane dovnitř, ale sotva je pošle pryč, vytáhne na překvapeného strážného zbraň. Nechá zavřít jediný východ a spustí poplašné zařízení. Drží v šachu strážného, zaměstnance i zákazníky. Teď už jen dostat se ven a vyvést prachy ze země. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (357)

Genero 

všechny recenze uživatele

Bebel shledal, že přepadení banky je dost nudná rutina a rozhodl se v převleku klauna ukázat policajtům i rukojmím, co je ta pravá taškařice. A je to pravá taškařice i pro diváka. Ty hnidopišské řeči o slabší druhé půlce jsou mimo mísu. Vám by snad nešlo pod vousy ujíždět před biřici s větrem o závod v taxíku Jacquese Villereta, po boku s (tehdy ještě) mladinkou Kim, ustrašeným debilem a s Laskym v patách? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bezva film. O jedné neobyčejné loupeži velké kanadské banky, s klaunem v akci. Na to, že šlo od počátku zejména o komedii plnou bláznivých nápadů, způsob natočení celé dlouhé akce, zejména vyjednávání s policií, působil na mne docela realisticky skoro až s dokumentárními prvky (za doprovodu obrovské mediální sešlosti). Divák sice věděl od počátku o něco víc, než všichni ti policajti a novináři, ale naštěstí ještě na něj odhalení pár detailů mělo čekat. Ještě daleko víc, než loupež v klaunovském přestrojení mne rozesmál Belmondo v převleku za dědka rafinovaně odcházejícího z banky. I po přesunu filmu do svébytné akční komedie na cestách mne dokázal bavit, ač vývoj děje ke konci zdaleka nebyl tak originální a překvapivý, jako počáteční dění. Sám si vystačím zatím s jednou projekcí a výsledním hodnocení v podobě čtyř hvězdiček, ale pokud skalní fandové Belmonda filmu dávají plný počet, určitě jim rozumím, stejně jako divákům, kteří měli možnost zažít premiéru v 80. letech a film si tak plně pojí s nostalgií. 80% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Bezva finta je tak vtipné vyloupení banky, že je až s podivem, že se tento nápad už neobjevil ve filmu mnohem dříve. Pravda, pracuje s předpokladem, že jsou policajti úplní pitomci, s tímto však Francouzi nikdy neměli problém. Efektní je to hlavně na první zhlédnutí, protože jak to člověk jen trochu domyslí, tak jde efekt do kytek. Stále ale zůstane (s jistou výhradou) výborný Veberův scénář založený na románu od amerického spisovatele, který Veber adaptoval na návrh Belmonda, no a samozřejmě Bebel sám a zdatně mu sekundujcí Guy Marchand. Americké prostředí románu Rychlá Změna je právě ten důvod proč se i film odehrává v Americe. Je otázkou zda-li to byl dobrý nápad. A pak je tu jistá analogie problému, který jsem zaznamenal už u Grand restaurantu pana Septima - dvě poněkud rozdílné části filmu. První polovina je groteskní parodie na bankovní loupež a druhá polovina je bezcílný úprk Montrealem. Zkloubit dvě poloviny filmu je vždy problém, protože člověk podléhá dojmu že se v druhé polovině přenesl do jiného filmu a ptá se scénáristy proč - když první část v bance byla tak zábavná. Takže celkem slušnej film tu narazí na ten prokletý lidský faktor. Produkce: Cerito Films ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Od dôb reálneho socializmu podnes je Senzi finta hojne zaraďovaná do víkendového večerného vysielania tv staníc. Diváci si ju radi opakovane pozrú. Na vcelku dobrú zápletku boli navešané lacné a trápne pôsobiace fóriky, podlizujúce sa masovému vkusu (celá línia s bradatým tučkom či taxikárom a pod.). Inokedy zase znie tá najotravnejšia možná znelka. Film hodnotilo na čsfd vyše 7500 hodnotiteľov a na imdb necelých 1500. Pomer hodnotení je: čsfd = 82%/ imdb = 65%. Štatistikami len naznačujem, že možno ide o nejaký druh špeciálneho filmového fnordu určeného pre územie bývalej Č-SSR, aj keď je to francúzsko-kanadský film:)) .............. *)"fnord" je vymyslený výraz označujúci vopred určené slová, výrazy a pod. Po ich prečítaní či počutí v určitých kontextoch (noviny, piesne, filmy) ovplyvní podvedomie hypnotická sila výrazu tak, že sa vytvorí pocit nekľudu a úzkosti. Opakovane sa navodí pri opätovnom počutí či čítaní slova v akomkoľvek kontexte. Tiež sa vytvára stály pocit ohrozenia a strachu. Tieto pocity vo vedomí masy utužujú moc vlády. Skrátene ide o donucovacie slovo. Obrana spočíva v spoznaní jeho pravého významu a rozoznaní jeho zneužitia. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dostal k tomuto filmu. Americkou verzi s Billem Murrayem mám docela rád a vždycky mě mrzelo, že ji plno lidí odsuzuje právě kvůli tomu, že Bezva finta přišla dřív. A to přitom "Rychlá změna" není její remake, jen vychází ze stejné knižní předlohy. Jeden příběh, dva filmy, dvě různá zpracování. První polovina obou filmů je dost podobná, ale v té druhé si jdou oba svou vlastní cestou. V Bezva fintě ústřednímu triu kazí útěk lidský faktor v podobě chlápka, který jim chce prachy vyfouknout, a také milostná aférka Belmondových kompliců, kterým to dvakrát neklape. V americké verzi útěk také kazí lidský faktor, ale zde v podobě lidí, které lupiči při své cestě na letiště potkávají (zloděj, taxíkář, mafiáni,...). Jelikož má BF Belmonda, tak je její druhá půlka akčnější a plná honiček, těmi se na druhou stranu americká verze moc chlubit nemůže. I když jsem se snažil neporovnávat, stejně mi americká verze prostě přijde lepší. A i zábavnější. Tohle je jen taková lehce nadprůměrná komedie na jedno zhlédnutí. Bezva finta Rychlou změnu poráží jen ve dvou věcech - na Kim Cattrall se kouká o poznání lépe než na Geenu Davis a Jacques Villeret je v roli taxíkáře úžasný. 3 a půl. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Muzika, kterou hraje Grimm (Jean-Paul Belmondo) v Římě, je od Nina Roty a poprvé zazněla už ve filmu Silnice (1954), kde také hrál hlavní roli klaun. (Poker_Face)
  • Belmondo spadl při přestupování z auta na letadlo 120 km rychlosti na silnici. Poté musel dva měsíce strávit absolutně bez pohybu na lůžku, a poté ještě půl roku nosit korzet. (Sifaka)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama