Reklama

Reklama

Zamilovaní blázni

  • USA Mozart and the Whale (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Geniální umělkyně a hudebnice Isabelle (Radha Mitchell) a matematik Donald (Josh Hartnett) trpí autismem. Donald pracuje jako řidič taxi a pravidelně se setkává s podobně postiženými. Má jen lehkou formu Aspergerova syndromu ve srovnání s ostatními, přesto mu brání normálně žít. Jeho rutinní životní styl náhle naruší krásná, ale komplikovaná Isabelle. Jeho život je rázem vzhůru nohama! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (34)

HArna 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když jste znuděný akčními filmy, tak si pustíte film, od kterého nic neočekáváte. Trailer tohoto filmu vás na youtube nijak nenadchl, ale spát se vám ještě nechce. Je to romantické drama-komedii, kde v hlavních rolí hraje pro mě neoblíbený Josh Hartnett a moje nejlepší herečka Radha Mitchell. No tak to překousnu a na začátek se kouknu... ...najednou se stane to, proč koukám na filmy. Možná nejlepší romantická komedie nebo drama, které jsem kdy viděl. NÁDHERNÝ FILM! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná milostná romance s jinými překážkami než obvykle. Všichni autisti nejsou jednostranní géniové, za které je tenhle film vydává a jejich projevy na veřejnosti mohou být výraznější a pro společnost nepřijatelnější. Film nemoc upravil do přijatelného balíčku roztomilé potrhlosti. OK, ale proč si občas nedopřát trochu romantizujícího kýče, když neuráží zbytečným patosem ani stupiditou? S chutí do toho, mnohé známější milostné komedie jsou o dost pitomější. ___ Distributor by zasloužil na holou za ten přiblble inovativní titul, v téhle souvislosti je dokonce urážlivý. SHRNUTÍ: Když dívku neodradí ani shnilý závěs a jazyk velryby, tak se jí líbíš. ()

Reklama

snob

všechny recenze uživatele

Americký establišment se rozhodl k edukaci obyvatelstva, kde vysvětluje, že autismus je vcelku fajn, člověk se zamiluje, zasouloží, zasměje, přátelé si najde, práci a je mu celkově lépe, než obyčejnému člověku, který si pod pojmem autismus představuje nějakou směšnou vyhlášku Ministerstva dopravy. A přitom za všechno může pediatr, ten kazisvět. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Obecně moc nemusím filmy, jejichž středobodem je to, že hlavní postava má nějakou nemoc (lhostejno, jakého rázu). Obzvlášť pokud - jako v případě Isabelle a Donalda - nemusí být zavření za zdmi nějakého ústavu a dokáží vcelku bez větších problémů fungovat ve společnosti "normálních" lidí. To slovo normální jsem napsal záměrně do uvozovek, protože jsem názoru, že podobné socionormativní pojmy mají dosti neblahou historii, a většinové společnosti vůbec neuškodí, pokud se trochu "naředí" lidmi, jejichž psychika funguje trochu jinak. Třeba Donald mi osobně přišel jako neuvěřitelný sympaťák, kterému jsem celou dobu držel palce, a obecně jsem si tu postavu hodně oblíbil. U Isabelle si nejsem jistý, zda jí vlastně objektivně něco bylo, podle mě měla prostě jen poněkud komplikovanější psychiku, což jí ale v mých očích spíše jen přidává na zajímavosti. A zatímco Donald je zde velmi klidný, plachý a ustálený, ona je živel, který dodává filmu patřičnou dynamiku, a spousta scén s ní je zcela skvostná (jako například rande v kostýmech Mozarta a velryby - odtud ten název, který český distributor necitlivě změnil na "Zamilované blázny"). Celkově mi to nakonec vlastně vůbec nepřijde jako špatný film a stojí podle mě za vidění, asi hlavně kvůli zajímavým postavám a dobrým hereckým výkonům. ()

KuZd odpad!

všechny recenze uživatele

na zaklade pomerne vysokeho hodnoceni na CSFD (sveho casu pres 70%) jsem si tenhle film obsatarala. Nevim, co ve filmu bylo horsi, jestli samotny scenar a namet, nebo uplne silene spatne herecke vykony (takove prehravani jen tak ve filmu uz neuvidite)... proste hruza. Pri sledovani filmu se ptate, komu je film urcen - urcite ne normalnimu psychicky zdravemu jedinci. Jedinou omluvou by pro tvurce mohly byt, ze cilovou skupinou divaku jsou skutecne ti mentalne retardovani z ustavu, kterym by se tahle plitka pitomost treba mohla libit. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Film je založen na příběhu Jerryho a Mary Newportových. Článek o nich se objevil v roce 1995 v LA Times. (HappySmile)
  • Tento projekt byl původně plánován pro Stevena Spielberga, ale kvůli jeho pracovnímu vytížení přistál v rukou uznávaného norského režiséra Pettera Næsse, pro kterého to byl první americký film. (HappySmile)

Reklama

Reklama