Reklama

Reklama

World Trade Center

  • USA World Trade Center (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oscarový režisér Oliver Stone popisuje skutečný příběh o přežití a záchraně dvou hrdinných policistů - Johna McLoughlina (Nicolas Cage) a Willa Jimena (Michael Peña) – kteří zůstali 11. září roku 2001 zavaleni v troskách Světového obchodního centra poté, co se odtamtud snažili pomoci uniknout uvězněním lidem. Snímek sleduje také jejich rodiny pátrajících po tom, co se s oběma muži stalo, stejně jako záchranáře, kteří je našli pohřbené v sutinách a vyprostili je ven. Jejich příběh ukazuje, jak tato tragická událost dokázala v lidech probudit to nejlepší. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Základní otázka je celkem jasná. Je WTC lepší než Greengrassův United 93 ? Odpověď je naprosto jednoduchá. Ani omylem. Stonův velkofilm hlavně ani není příliš o oné gigantické katastrofě. Spíše než útok letadel se zde řeší problémy v rodinných kruzích oněch inkriminovaných hasičů, kteří byli zavaleni obří mnoha tunovou stavbou a víceméně odsouzeni na smrt. To by samo o sobě ani tak nevadilo, avšak způsob, jakým divákovi tyto sekvence Stone servíruje, je přinejmenším trapný. O tuně flashbacků, kde je zobrazována každá hloupost ani nemluvě. Herecky vcelku nezvládnuté a patos je ve spolupráci se špatnými představiteli hlavních rolí a neslanou nemastnou režií skutečně katastrofální. Tam, kde si Greengrass vystačil s ruční kamerou, vnitřkem letadla a několika neznámými televizními obličeji, nám Stone servíruje toporné dialogy, gigantické kamerové nálety a jednu hereckou hvězdu vedle druhé, které jsou zde naprosto zbytečné. Cage je tam k poznání asi tak úvodních 15 minut a ani tak to ve výsledku moc nevytrhl. Nedaří se však diváky šokovat ani co se samostatného útoku týče. I když je fakt, že Stone má oproti fenomenálnímu Britovi v jedné věci navrch. Celkový vizuál. I když je zase nutné dodat, že jak se to vezme. Tam kde má United 93 strhujícím způsobem zakomponované restaurované záběry útoku, které jsou pořízeny z amaterských kamer přihlížejících, tam jede Stone sám podle svého. Nákladnými vizuálními efekty nám ukazuje obrovské budovy z blízkosti a výsledek je naprosto ohromující. Působí to mnohem filmověji, avšak nakolik je to efektní, (a právě United efektní je) je vcelku diskutabilní. Účinek však po čase vyšumí do ztracena, neboť scény komorního ražení jsou skutečně tupé a špatně natočené. Příliš ubrečené, sentimentální a se spoustou těžkopádných, až hloupých dialogů. Úplně mimo jsem byl z Marii Bello. Co měly sakra znamenat ty šílené modré kontaktní čočky ? Kdepak, tudy cesta nevede. Obrovské zklamání, které se v posledních minutách sesype stejnou rychlostí, jako před několika lety dominanta New York City. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sú mŕtvi.“ – „Takže hovoríš, že sú na tom lepšie.“ Trvalo iba päť rokov, kým sa bol Hollywood ochotný pozrieť do tváre terorizmu. V roku 2006 nakrútil zaujímavý britský „dokumentarista“ Paul Greengrass strhujúci LET Č. 93 a kontroverzný Oliver Stone (ČATA, WALL STREET, J.F.K., TAKÍ NORMÁLNI ZABIJACI) nekontroverznú drámu WORLD TRADE CENTER. Kým Greengrass sa sústredil na „štvrté z troch“ lietadiel, ktoré 11. 9. 2001 navždy zmenili tvár Ameriky, Stone schválne upustil od svojich rozporuplných politických/sprisahaneckých názorov a tiež sa rozhodol vyrozprávať „iba“ príbeh obyčajných ľudí, ktorí boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Bohužiaľ, na rozdiel od Greengrassa prichádza so slabými emóciami, ktoré splývajú s tuctovou hollywoodskou riadne pocukrovanou kávou v čele s fúzatým Nicolasom Cageom, ktorý patrí (s úvodným „tieňom lietadla“) ešte k tomu lepšiemu, čo viac ako dvojhodinový film ponúka. Tým ďalším sú niektoré fungujúce a profesionálne nakrútené scény (bojím sa však, že skôr tie technickejšieho rázu) a tradične svojská Maggie Gyllenhaalová (DONNIE DARKO, SEKRETÁRKA). Stone sa chytil do vlastnej pasce: pre divákov už nie je zaujímavý, keď ponúka politicky zaťažené príbehy (NIXON, ALEXANDER VEĽKÝ), ani keď nakrúca „obyčajnú“ drámu. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to, ale ne nijak zaujatě. Často jsem od televize odbíhal a vůbec mi nevadilo, že bych měl o něco přijít. Téměř celý film je o záchraně N. Cage a jeho parťáka, což mě fakt neokouzlilo. Takový nemastný neslaný film, byť popisuje trágedii, která se doopravdy stala a hlavní hrdinové jsou také skuteční. Snímek se snaží hrát na city, obzvlášť scény s rodinami dvou hlavních postav a závěrečný proslov. Podruhé už bych se asi na WTC (nikoli wtf) - World Trade Center nedíval. Snad ještě někdy dojde k lepšímu filmovému zpracování této hrozné události. Očekával jsem více záběrů z nárazu letadla do věží (popř. i autentických), více příběhy lidí, kteří se snaží dostat z hořícího mrakodrapu...nemohu dát vyšší hodnocení a i 3* jsou docela dost, takže měním na 2. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak uz hodnoceni napovida, tohle je skutecne jeden z nejslabsich Oliverovo filmu. Prvni pulhodinka je jeste v pohode, policajti vyjizdi k tragedii, aniz by kdokoliv tusil, co ze se to vlastne deje. Tady neni nouze o zajimavy zabery a celkove docela napinavou atmosferu. Jenze pak se dej na zhruba hodinu omezi pouze na prostrihy bud na Cage a Penu, ktery lezi ve tme, maj videt jen oblicej, narikaj bolesti, breci a vzpominaj na rodiny a nebo prave na jejich rodiny, ktery taky breci. Nastesti pak pride zachranna akce a to uz je aspon zase na co se divat. Jenom fakt nechapu, co to jako melo znamenat, ten zazracnej zachrance, kterej se jako jedinej vyda do noci patrat po obetech. Prislo mi, jako by tvurci spolehali na to, ze uz samotny tema filmu je dostatecne silny a bali se misty pritlacit na pilu, aby nahodou nekoho nenastvali. Film tak vlasne jen zachranujou paradni vykony Bello a Gyllenhaal a v podstate i Cage, i kdyz on je omezenej na zaber obliceje v prachu a taky paradni rezie, Stone je proste porad machr, takze at uz je dej jakejkoliv, on to proste natocil paradne a obcas tu jsou fakt uzasny zabery. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nechapem, preco je ten film tak zle hodnoteny. Ved kto sa chysta si tento film pozriet, musi predsa ocakavat abnormalnu patetickost, slzave udolie, prehnane vlastnenctvo amikov a hlavne skoro ziaden dej. kto od toho ocakava prepracovany dej a ziadne slzy, je asi blazon. Film bol presne tym, co som ocakavala. Ludia, majte nizsie naroky a film sa vam bude pacit. Rozhodne to nebolo take zle, ako vacsina z vas napisala. Skuste sa na to pozriet objektivne. Keby sa u nas stala podobna tragedia a keby sme mali vyspely filmovy priemysel, nehanbili by sme sa taketo dielko natocit. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (20)

  • Většina natáčení probíhala v New Yorku, část pak ve studiích v Kalifornii. (duklak2)
  • Na postavení reálného trojrozměrného modelu Ground Zero v Los Angeles se spotřebovalo 240 tun materiálu. (imro)
  • V jednom ze záběrů je viditělný billboard snímku Zoolander (2001), který měl premiéru krátce po událostech 11. září 2001. Digitální kouzelníci z něj museli narychlo vymazat všechny siluety WTC. (imro)

Související novinky

Oliver Stone dokumentující

Oliver Stone dokumentující

15.07.2007

Během několika let se z Olivera Stonea stal osobitý dokumentarista, jehož díla vzbuzují mnoho kontroverzních reakcí. Jeho jednostranně zaměřený dokument Comandante zabývající se kubánským diktátorem,… (více)

3 > 1

3 > 1

17.10.2006

Už staré přísloví praví, že čím víc filmových novinek znáš, tím více si člověkem a vzhledem k tomu, že poslední dny byly poměrně rušné, rozhodl jsem se vám přinést hned tři zajímavé informace ze… (více)

Stoneův WTC podruhé?

Stoneův WTC podruhé?

08.09.2006

Je docela pravděpodobné, že kontroverzní levičák Oliver Stone zůstane u ožehavého tématu teroristických útoků z 11. září 2001 i ve svém dalším filmu. Před pár dny se svěřil s plány pokračovat v… (více)

Cheadle, Sandler a 11/09/01

Cheadle, Sandler a 11/09/01

18.11.2005

Pro filmaře se zřejmě stalo prestiží, aby mohli vzít do ruky kameru a natočit film, jenž by se odehrával během černého dne současné Ameriky, 11. září 2001. Oliver Stone připravuje film World Trade… (více)

Reklama

Reklama