Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,146,161Tržby Celosvetovo $49,756,507Tržby za predaj DVD v USA $31,620,744 //počet predaných kusov 1,661,518║ Al Gore zaujal a po celý čas mal čo pútavé a doslova horrorové o ľudskom znečisťovaní planéty povedať, strach a hrôza z tohto dokumentu ostáva nad výpoveďou ľudského počínania. /80%/ ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Al Gore vám vyvráti mnohé z mýtov a ukáže, ako to v skutočnosti s našou planétou vyzerá. Videl som aj iné dokumenty z druhej strany pohľadu, Al Gore u mňa vyhral. Čo ma mrzí, že mnohé fakty nespomína, nachádzajú sa v jeho výklade aj nejaké chyby, ide tu trocha aj o jeho sebaprezentáciu a všetkému, čo spomínal dopomáhajú aj iné faktory, navyše rastliny CO2 dýchajú. Je to až príliš kontroverzný dokument a ja mám až príliš málo informácií na to, aby som sa mohol týmto dokumentom oháňať ako o nespochybniteľnej pravde, keď ani používané argumenty neboli najsprávnejšie. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavy a posobivy dokument, ktory sa mi podaril vidiet az teraz a vsetko, co sa v nom Al Gore snazil ukazat a vysvetlit ohladom nasho nicenia planety, sa akosi splna, aj ked nenapadne, ale isto. Za posledny polrok by som spomenul uz prvy sneh prilis skoro v polovici oktobra na Slovensku, pricom sa najviac tesili zimne strediska, ale ze sa ten sneh nielenze udrzal, ale neustale padal i na juhozapade Nemecka asi az do marca 2010, kde som kazdu zimu zvyknuty na trosku snehu alebo prinajmensom vobec ziadny sneh a tuto zimu tu napadol metrovy sneh a nie a nie sa ho zbavit. Dalej januarove (lednove) zemetrasenie na Haiti, tisice ludi mrtvych a zemetrasenia pokracovali aj na inych uzemiach, vybuch sopky na Islande, ktorej nebezpecny popol doslova skolaboval letecku dopravu a to bolo nedavno, dalej silne tornado na vychode Nemecka. V Nemecku a tornado? To som doteraz poznal hlavne z USA, ale pocasie dokaze svoje. No a prave v tychto dnoch 04.06.2010 najväcsie povodne po nekonecnych dazdoch na strednom a vychodnom Slovensku v historii, kde su znicene mnohe cesty a domy a zatopene mesta ako Bardejov alebo Trebisov. A to je iba posledny polrok. Pamätate na august (srpen) 2002 na tzv. storocnu vodu v Prahe, kde prave Sean Connery natacal LIGU VYJIMECNYCH (2002)? A je toho omnoho viac, ale to by tento komentar nemal konca. Treba sa len nad tym zamysliet, ci je to normalne a deje sa to asi kazdych 50 rokov, alebo sme si sami na vine a mozeme nieco proti tomu urobit? Mozno malicko by sme mohli tomu napomoct, stacilo by menej znecistovat ovzdusie alebo viac setrit elektrickou energiou... 04.06.2010 _______ Al Gore +++ Billy West +++ George Bush +++ George W. Bush +++ Ronald Reagan +++ Hudba: Michael Brook ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Poutavá přednáška Ala Gora na téma globálního oteplování. Skvělý řečník provází live audience tuny faktů, keré jsou zapracovány do interaktivní prezentace. Do toho Davis Guggenheim prostříhává šoty na daná témata, což z dokumentaristického hlediska působí opravdu vyspěle. I přes to, že Gore místy naprosto tendenčně a jednostranně zneužívá faktů, které se mu zrovna hodí do krámku, je jasné, že je (na světě) něco špatně. Moc se mi líbil závěr, kdy Gore nezůstal pouze u suchého konstatování, že je všecko na hovno, ale přichází i s optimistickým tvrzením, že není všcko ztraceno a že by lidstvo i při minimální snaze a minimální úpravě svých životních návyků mohlo změnit hodně. Moc pěkný dokument, který sice svět nezmění, ale je oprávněně vztyčených ukazováčkem. Dá se doporučit! ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jako film či dokument nic moc. Mám na mysli zpracování, zapůsobení na diváka a celkovou úroveň. Přeci jenom taková one man show Ala Gorea s úlety do jeho osobního života mě příliš nenadchly, ale na druhou stranu jsou jeho přednášky kvalitní a používá některé opravdu dobré argumenty. Nesouhlasím s ním na 100%, ale určitě jsem na jeho straně... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)
  • První dokumentární film, který získal dva Oscary. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama