Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (505)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Černý netopýr sestřelen. Herzog vystihl syrovou atmosféru strádání, otupělosti a zpomaleného proudění času v nepřátelském zajetí s rutinérským přehledem, nicméně celková nezáživnost, ledabyle natočené akce a hollywoodský konec ve stylu Hankse lezoucího se záchranného modulu Apolla 13, kterým se režisér zpronevěřil předchozí nekonvenčnosti, mi nedovolí jít s hodnocením do vyšší letové hladiny. Je zjevné, že konečník odhodlaného Dietera Denglera by byl tím nejideálnějším místem pro hodinky papá Butche Coolidge.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Spíše drama ve válečném prostředí, kde Bale a další bojují o přežití v zajetí. Christiana jsem si jako herce oblíbil od filmu Mechanik, kde i v tomto filmu přistupoval k zobrazení postavy velmi pečlivě. Takže jeho výkon splnil má očekávání. Nejvíce mě ale dostalo, že většinou se ve filmu šeptá a to zdůraznilo na realičnosti chování postav v tomto prostředí. Zatímco v jiných filmech s válečnou tématikou se jen střílí a řve a o strach se stará stříkající krev z vyděšených vojáků. Tady je strach (i divákův) vybudován na možném prozrazení za pomocí nějakého hlasitého zvuku. Filmu dávám čtyři hvězdičky, protože mě mrzelo nedokončení příběhů vedlejších postav a občas zvláštní časová skladebnost. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z války ve Vietnamu. A mám rád i Christiana Baleho. Většina snímku se odehrává po zajetí Dietera Denglera v chýši uprostřed tábora v džungli. Zde živoří v ubohých pdmínkách s ještě dalšími válečnými zajatci. Po čase pak začnou plánovat útěk, ke kterému se skutečně odhodlají.... - Já nevím, nějak mi to nesedlo. Byl jsem tomu otevřený, ale trochu to nudilo. Přitom je to škoda. Příběh podle skutečné události, kulisy i prostředí slušné a autentické, Bale obrostlý vlaso-vousem také, role se zhostil na výbornou. Je to spíš sonda do psychiky vězněných mužů, než nějaký taktický útěk skrz divize vetcongů jako v BAT21. Ale něco tomu chybělo. U mne je to bohužel jen za tři. Čekal jsem víc. * * * ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Herzog točí presne ako pred 30-timi rokmi, minimalisticky, ručná dokumentárna kamera, "klasická" hudba a hlavne psychologický focus do mysle hrdinov, na ktorom to celé stojí a padá. Zas a znova platí, že vedomie príbehu podľa skutočnej události nasadzuje isté limity a film by musel byť výnimočne strhujúci, aby dal divákovi zabudnúť ako to vlastne skončí. A to Rescue Down nie je. Je "len" dobrý a to po všetkých stránkach. 70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Herzogův návrat v plné síle. Pan režisér využil jak svůj um, tak i to jakési něco, co ho odlišuje od ostaních rutinních režisérů a činí ho solitérem s vlastním rukopisem. Silných aspektů je zde na jeden snímek dost. Jednak je zde téma o síle a slabosti člověka, které nám úžasně zprostředkovávají všichni herci. Christin Bale mě svým herectvím naprosto zaskočil. Doposud jsem ho znal jen z rolí málomluvných zamračených týpků, ale zde nám předvádí něco zcela jiného. Zde ztvárrnil extrovertního člověka, charismatickou vůdčí osobnost, který ani přes všechny ty plivance osudu neztrácí sílu. Dalším silným tématem je vliv nepřátelské džungle na duševní zdraví člověka. A to divákovi komunikuje, s vydatnou pomocí skvělé minimalistické hudební kulisy, hlavně sám režisér Herzog. Jeho filmová řeč skvěle umožňuje chápat, to jak snadné je v takovém zeleném pekle zešílet. Styl na pomezí šílenství. Něco podobného jsem již viděl v geniální Apoclapse Now, či právě v Herzogově Aguirre. Tento film rozhdoně patří k tomu nejlepšímu, čím nás kdy Werner Herzog obdařil. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Denglerova letka dostala označenie VA-145. Keď vidíme pozostatky havarovaného lietadla, z ktorého sa hlavný hrdina zachraňuje, má označenie VA-25. (Arsenal83)
  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama