Reklama

Reklama

Gekidžóban Hagane no renkindžucuši: Šambala o juku mono

  • Japonsko 劇場版 鋼の錬金術師 シャンバラを征く者 (více)

Obsahy(1)

"Shambala, tajemný svět propojený s tím naším. Svět ve kterém platí rozdílné zákony než v našem, přesto svět, kde se lidé rodí a umírají." Edward Elric žije v Mnichově a píše se rok 1923. Nemá žádnou možnost použít své schopnosti, neboť ty v tomto světě nefungují, přesto však stále doufá, že se znovu setká se svým bratrem Alfonsem. Brzy potkává tajemnou romskou dívku Nou a velice rychle se zaplétá s organizací Thule, jejíž úmysly na pozadí vzrůstající nacistické moci v Německu rozhodně nevypadají mírumilovně. Thule touží otevřít bránu mezi oběma světy - tímto i Amestris, kterou nazývají Shambala. Film popisuje události dva roky po posledním díle seriálu a tentokrát se dočkáme lepší animace i všech starých známých. Příběh na pozadí ekonomického kolapsu po první světové válce, plný témat jako odpovědnost, přátelství, nenávist a pýcha. (kaspar)

(více)

Recenze (59)

Procker 

všechny recenze uživatele

Bomba, snad ještě lepší než seriál. Občas jsem byl dokonce velice emotivně rozložený a to bych rozhodně nečekal. Pro příznivce seriálu nutná záležitost, snad si nenecháte ujít, jak to všechno dopadne? Co víc říct? Všechno bylo dotažené do puntíku. Škoda jen, že už se asi All s Edem nikdy nepodívají na druhou stranu a MY kvůli tomu příjdem o další pokračování:) ()

Blacki 

všechny recenze uživatele

Přiznávám předem, že jsem viděla jen Fullmetal Alchemist Brotherhood, takže někdo může říci, že jsem zaujatá, ale toto byl děs. Podle mého byly dva světy na film moc, vůbec se jim nepodařilo to nějak srovnat do sebe. Fullmetal měl svoje kouzlo ve svém světě, ne v tom našem, reálném. Zasazení do historických událostí mi vůbec nepasovalo k minulému ději, postavám.....vlastně ke všemu. Také jsem zde postrádala alchymii, bylo jí tu po čertech málo. Celkově je to pro mě zklamání a jsem ráda za Brotherhood. ()

Reklama

K.a.r.i.n 

všechny recenze uživatele

„Musíme zmizet. Tenhle hrad brzo vybouchne.“ „Proč?“ „Protože ho vyhodím do vzduchu.“ Ed s Alem se vrací v plné síle a s nimi i ostatní – znovu se setkáváme s Winry, Royem Mustangem s novou "prestižní" hodností desátníka, státními alchymisty a samozřejmě homunculy, kteří mají ovšem v alternativním světě poněkud jiné role (aneb jak se ze záporáka stane filmový režisér), cameo Dante, Lust a Scara nemělo chybu. Nechybí samozřejmě spousta akčních scén, charismatický záporák a nějaké to morální poselství. A jako bonus anime verze Hitlera :). Co se týče konce příběhu, tak ten asi psali přímo pro mě - SPOILER po tom otevřeném konci seriálu jsem ten happy end potřebovala. KONEC SPOILERU. Jako skalní fanoušek FMA dávám samozřejmě plný počet. "Plukovníku... s tou páskou vypadáte jako pirát." ()

HDeer 

všechny recenze uživatele

Verím, že množstvo fanúšikov pôvodnej verzie Fullmetal Alchemist si želali niečo podobné. Problém tohto celovečerného pokračovania však pramení omnoho hlbšie, než v bežnej štylizácií už beztak nekompletného diela. Tvorcovia si totiž vo filme prispôsobili až priveľa vecí nato, aby mohol bezproblémovo fungovať. Tak zapôsobí aj konečné zadosťučinenie, ktoré je nanešťastie len polovičnou záležitosťou, miestno plnohodnotného zážitku vo svete, ktorý je príbuzný tomu nášmu. Viem si predstaviť neskonalé nadšenie, nad zaistením Hitlerovského drobného povstania, avšak aj napriek tomu si tento pokus o dôstojné zakončenie nedokážem zaradiť inak, než za nedotiahnuté. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Ultimátní pokračování nejlepšího anime všech dob?! Ale jistě. Pokud jste se prokousali seriálem - a že to není zase takový problém, neb seriál je vskutku skvost, film jste museli vidět. A pokud ne, tak to honem napravte. Tady nejde co vytýkat. Spousta drobností řečených v seriálu najednou dá smysl, ačkoliv jsem tedy takovéhle pokračování, téměř ukončení, nečekal. A mrzí mě, že se zase nedozvím, jak oba bratři dopadnou, jak bude jejich příběh pokračovat...protože je utnut. Tak. 5/5, i když se kloním na stranu názoru, že dokonalejší animace nesedí tak dobře, jako ta seriálová. 97% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Vůdce King Bradley má v této realitě zastoupení v režisérovi jménem Mabuse. Jak se ale později ukáže, toto není jeho pravé jméno. Edward nakonec zjistí, že pravé jméno Mabuse je Fritz Lang. Nejde o shodu jmen. Tento režisér rakouského původu skutečně žil v letech 1890-1976. Ve filmu je popisován jako Žid, ve skutečnosti byla Židovkou jeho matka, která později konvertovala ke katolíkům. Jméno Mabuse je převzato z Langova filmu Doktor Mabuse, dobrodruh (1922). (HellFire)
  • Ve filmu je také popisován tzv „pivní puč“ - neúspěšný pokus Adolfa Hilera o svržení německé vlády, který se odehrál 8. a 9. listopadu 1923. (HellFire)
  • Tibetští budhisté věří, že Shambhala, někdy také uváděná jako Shambala, je mystické království zahalené sněžnými pahorky Himalájí. Říká se, že až se Země ocitne na pokraji zkázy, zjeví se král Shambaly se svou armádou, vyženou zlo a nastolí Zlatý věk. (HellFire)

Reklama

Reklama